2012. október 30.

El perecelek - pizzás perec

Kivételes eset adódott, ma délután nem kellett semmit csinálnom itthon. Krisztián tegnap bevásárolt, főznöm csak holnap kell, ki van takarítva a lakás. Hirtelen nem is tudtam, hogy mit kezdjek ennyi szabadidővel, de aztán beugrott. Meglepem valamivel a ház urát, mire hazaér munkából. És mivel lehet az én páromat a legjobban lekenyerezni? Ha valami finom kerül az asztalra, ugyanis nála ténylegesen igaz a mondás, miszerint "Egy férfi szívéhez a hasán át vezet a legrövidebb út.".
Witchnél akadtam erre a perec receptre pár napja, tudtam, hogy el kell készítenem, épp csak egy picit változtattam a tészta receptjén, és a tölteléken, hogy megfeleljen a mi ízlésünknek.

Pizzás perec

Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 2 tk cukor
- 1 tk só
- 3 ek olivaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:
- pizza szósz
- pizza mozzarella
-tejföl
-fokhagyma
-szalámi
- sonka
- egy kevés a házi salsából

A langyos tejben felfuttattam  a cukorral az élesztőt, és hozzáadtam a langyosra melegített többi hozzávalóhoz. Kellemesen rugalmas tésztát dagasztottam belőle, egy órára letakarva félretettem, amíg a duplájára dagadt.
Nem volt kedvem pizza szószt készíteni, így a bolti tubusost vettem, de meg is bántam, legközelebb nem spórolok az idővel, inkább magam készítem el.
A közben megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtottam és hosszában 6 csíkra vágtam. A csíkok közepét megkentem a szósszal, sonkát tettem rá, sajtot, és a kihagyhatatlan salsát (miután elfogyott a pizza krém, tejfölt kevertem ki áttört fokhagymával, sóval, borssal és ezzel a kencével húztam csíkot a tészta közepére). A szabadon hagyott oldalakat az ujjammal bevizeztem és a csíkokat a hosszabbik oldaluk felől feltekertem, az oldalukat, pedig jól lenyomkodtam. Sütőpapírral bélelt tepsiben perec alakúra igazgattam, a tetejét megkentem egy felvert tojással és megszórtam a maradék sajttal.
230°C-os sütőben hőlégkeverés-grill fokozaton kb. 25-30 perc alatt szép barnára sütöttem őket.





Hatalmas sikere volt

2012. október 28.

Süssünk lasagnét

Nehezebben telt ez a hét, mint gondoltam a betegség kitartó volt és eléggé megviselt. Rá kellett, hogy jöjjek, nem fogok meggyógyulni a házi praktikáktól (az igazság az, hogy már nagyon vágytam egy olyan éjszakára, mikor sikerül 3-4 óránál többet is aludnom, Krisztián meg reménykedett, hogy el tud aludni anélkül, hogy a köhögésem felébresztené), így bejelentkeztem az orvoshoz, csütörtökre kaptam is időpontot. Laza 1 és negyed órás várakozás után sikerült bejutnom, és egy vagon recepttel a kezemben jöttem ki. Mondanom sem kell mindezek kiváltása a patikában egy kisebb vagyonba, de mindez mellékes, ha az ember lánya meg akar gyógyulni. Hanyagoltam az írást is, de most, hogy itt van újra a hétvége kicsit leültem és a kezembe vettem a netbookot.
Mivel nem gyógyultam meg a pénteki spining kimaradt, és a szombati munkanap miatt a hétvégi süti sütés maradt el. De egy dolog kihagyhatatlan, a házi lasagne.
Nagyon szeretjük Krisztiánnal az olaszos ízeket (az ő nagy kedvence a bolognai, én viszont sok minden mást is szívesen készítek és eszek), és ha már lasagne, akkor házi tészta, a bolti ugyanis borzasztó drága, ráadásul egy adaghoz két csomag kell, ami kb. összesen 1400 Ft. De ki akarna ilyen árak mellett nekilátni? Persze, hogy senki, ezért kezdtem hozzá először magam a tésztagyúráshoz. Akkor még nagy erőlködés árán (volt hogy sírás lett a vége, mikor csak nem akart vékonyodni a tészta) nyújtófával nyújtottam minél vékonyabbra a pastát.
Aztán nagy örömömre apu idén tavasszal meglepett egy tésztagéppel (na nem a méregdrága olasz változattal, csak egy kis kínai utánzattal, de, mint megláttuk ez is tökéletesen bevált) így már nem csak a lasagne tésztája készül házilag, hanem a canelloni, a ravioli, tortellini, tagliatelle, vagy éppen jó kis cérnametélt a vasárnapi húslevesbe.
Sok-sok "eredeti" recept létezik, Olaszországban is tájegységenként mást és mást vallanak igazi lasagne receptnek. De most jöjjön az én " autentikus" receptem.

Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt és rétesliszt keverék (bár durum lenne a legjobb)
- 3 db normál (M-es méretű) tojás
- só

Hozzávalók a húsos raguhoz:
- 4 ek. olivaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl víz
- 9 dkg sárgarépa
- 4 dkg fehérrépa
- 1 tk só
- őrölt bors
- 50 dkg darált hús (lehet sertés és marha vegyesen is)
- 1 púpozott tk kakukkfű
- 1 púpozott tk oregano
- 15 dkg csiperkegomba
- 2 db nagy paradicsom
- 14 dkg paradicsompüré

Hozzávalók a besamell mártáshoz:
-10 dkg vaj (nem margarin!)
-1 l tej
- 6 dkg liszt
- só
- őrölt bors
- szerecsendió

A szóráshoz pedig nem kevés mennyiségű reszelt trappista sajt.

Picit előre dolgoztam, mert a tésztát már szombat délután összegyúrtam, jó rugalmas tésztagombóc lett belőle és rögtön ki is nyújtottam a géppel a lehető legvékonyabbra. Elővettem a zománcos kis tepsimet, amiben a lasagne sülni fog és akkora csíkokra vágtam a tésztát, amekkora a szélesebbik oldala. Jól belisztezett törlőpapíron hagytam őket és  vasárnap reggelre készen is volt a száraztészta.
Következő délelőtt pedig kezdődhetett a móka, tulajdonképpen innentől nincs is vele sok munka, csak jó sok mosogatnivaló :(
A vöröshagymát felkockáztam és az olajon elkezdtem párolni, amikor megdinsztelődött hozzáadtam az áttört fokhagymát, felöntöttem vízzel és letakarva takarékon 10 percig tovább pároltam. Közben megpucoltam és kis kockákra vágtam a répákat végül a hagymához adtam és lefedve újra pároltam kb. 10 percig. Ezalatt megpucoltam a gombát, és mivel szeletelni nem nagyon szeretem (lusta is vagyok hozzá), ezért tojás szeletelőn néhány pillanat alatt átnyomtam őket, a paradicsomot pedig felkockáztam. Közben a répák megpárolódtak, hozzáraktam a darált húst és fedő nélkül, kevergetve szintén tíz perc alatt összepirítottam a zöldségekkel. Ezután beleraktam a felszeletelt gombát és paradicsomot, lefedve addig pároltam, amíg a paradicsom megpuhult. Végül jöhetett bele a paradicsompüré és a fűszerek, ezekkel csak rottyannia kell egyet az egész ragunak, szóval lekapcsoltam a főzőlapot és közben nekiláttam a besamellnek.
Itt meg kell, hogy jegyezzem, hogy nem vagyok egészség, wellness, fitness mániás, de vannak dolgok, amiktől kifejezette irtózom. Az egyik ilyen dolog a margarin. Mindenhol próbálják belénk sulykolni, hogy mennyire egészséges és milyen csuda jó, hogy ezt fogyaszthatjuk. Egy nagy túrót, néhány molekula eltéréssel szinte műanyag (házi kísérletben bizonyítottan azok a hangyák, akik eltévedtek és a vaj helyett a margarin felé vették az irányt, miután ettek belőle pár perc elteltével kimúltak), mindent ugyan nem lehet kivédeni, hiszen egy csomó felturbózott: adalékanyagokkal kevert vackot megetetnek velünk, legalább azokat próbálom kivédeni amiket tudok és amúgy is borzalmas ízük van.
Ezért szorgalmazom én annyira, hogy ne csak a kenyérre kenjünk igazi vajat, hanem ha csak lehet sütésnél, fűzésnél is azt használjuk.
Visszakanyarodva a besamell mártáshoz, a vajat felolvasztom és belekeverem a lisztet és gyorsan kevergetve világosra pirítottam, hozzáöntöttem a tejet és besűrítettem, a legvégén fűszereztem.
Már csak össze kell állítani, a tepsit kivajaztam és befedtem az alját egy réteg tésztával. Erre kerül besamell mártás harmada, rá a húsos ragu fele erre pedig reszelt sajt harmada, ezt a rétegzést még egyszer megismételtem végezetül az utolsó tésztaréteg, és besamell került rá a maradék reszelt sajttal pedig lezártam. 180°C sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem.
Az illata fantasztikus, hát még az íze, és íme a képek róla:




2012. október 22.

Hosszú hétvége - piskótakocka csokoládé öntettel

Megint eljött a hétvége, nem mondhatnám, hogy kipihenten indulunk neki, de most legalább jó sok mindenre lesz időnk (gondoltam naívan). Eljött a nagy kérdések ideje is: "Mit együnk a jövő héten?". Ez az örökös probléma péntek közeledtével. Nem mondhatnám, hogy Krisztián kifejezetten finnyás (de ha belegondolok, hogy mi mindent nem hajlandó megenni, akkor talán mégis). Ha én mondom, hogy mit ehetnénk, akkor az általában nem felel meg (nincs benne hús, olyan zöldség van benne amit nem szeret -ebből jó sokat fel lehet sorolni-, nem elég laktató mert tésztaétel és még sorolhatnám), ha viszont őt kérdezem, akkor jön a szenvedés ("legyen finom, puha, omlós, nyaljam meg utána mind a tíz ujjamat és kérjek még belőle", pont ez az a mondat, amit ilyenkor a legkevésbé sem jó hallani), mert azt jelenti hogy lövése sincs mit enne, majd a nagy kínlódás jön, "jól van, jól van, mindjárt kitalálom", végül egy egész napi unszolás eredményeként jó esetben hallok három féle ételt, amit megenne.
Ha már megvan a következő heti menü lehet bevásárló listát írni és irány a heti nagybevásárlás. Ha éppen délelőttös, akkor együtt megyünk, ez azért szerencsés, mert nem kell cipekednem. Viszont, ha éppen délutános, az húzós szokott lenni (lehet, hogy inkább a kiskocsinak kellene húzósnak lenni, hátha úgy egyszerűbben hazajutnék), mint a málhás szamár megpakolva topogok hazáig, hogy aztán este nyafoghassak, hogy mennyire meghúzódott, és fáj a karom a sok cipekedéstől.

Most, hogy megvan a jövő heti menü terv és túl vagyok egyedül a nagy cipekedésen indulhat is a hétvége, amíg én szombaton meglátogatom a szülőket Tatán, addig Krisztián délutánra találkozót beszélt meg a már oly sokszor emlegetett Zolival. Egy kikötés van csak, mindenki érjen haza estére, mire elkezdődik az X-faktor. Ez most kivételesen nekem nem sikerült, kicsit elhúzódott a bevásárlás a szülőkkel. Mondjuk nem is baj, mert az első két előadás, amiről lemaradtam nem okozott volna nagy katarzist (sőt most az egész műsor valljuk meg nem sokat ért, és nem sírtunk a kiesők után).
Szerettünk volna vasárnap átmenni az öreg-tavi nagy lehalászásra, de közbeszólt egy jó kis megfázás, amiről még szombaton meg voltam győződve, hogy allergia, de egyértelmű lett vasárnap reggelre, hogy annál egy kicsit több. Úgy döntöttünk, hogy egy napot csúsztatjuk a lehalászást, addig meg kúrálom magam. Jöttek a jó kis népi praktikák: méz magában, mézes, citromos tea, frissen facsart citromlé magában, erős paprika, meg jó minőségű ágyas málnapálinka. Sajnos még mindig nem érzem úgy, hogy okés lennék, de legalább mindent megtettem.

Tegnap még nem nagyon voltam toppon, de ma már alkotni is kellene valamit a konyhában, mert elfogy a vasárnapi ebéd maradéka. Jöhet egy jó kis hortobágyi palacsinta, és ráadásként desszertnek minden valaha volt menzás gyerek kedvence (Krisztián még sose hallott róla, mert sose kellett az iskolai étkezdében ebédelnie...), piskótakocka csokoládé öntettel :)

Jöjjön  a recept a mindig tökéletesen működő piskótáról és a jó kis csoki öntetről.

Piskóta hozzávalók:
- 4 db tojás
- 4 ek. hidegvíz
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- vaníliás cukor

Csoki öntet hozzávalók:
- 1/2 csomag étcsokis pudingpor
- 5 dl tej
- 2 ek. cukor
- 5 dkg étcsoki

A tojások fehérjét a vízzel és egy csipet sóval habbá verem, majd kanalanként hozzáadom a cukrot és addig verem amíg a ,habverőt a habból kiemelve kis csúcsocskák képződnek. Innentől már nincs szükség a habverőre csak egy fakanálra, hogy ne törjön össze a hab. A tojások sárgáját és a vaníliáscukrot (nem vanilin cukrot, én mindig házi készítésűt használok) beleforgatom a habba, végül a lisztet és a sütőport szitálok rá, és ezzel is óvatosan összeforgatom. Beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és irány a sütő 180°C alsó-felső sütés (véletlenül sem légkeveréses, mert teljesen kiszárad) kb. 20 perc alatt elkészül, de biztosat csak tűpróba után merek mondani.
Közben elkészítem a csokiöntetet, a legegyszerűbben, ahogy csak tudom: mikróban. A pudingport a cukorral és a tejjel simára keverem és mehet a mikróba 750W 5 perc  és félidőben egy keverés.
Ha kihűlt a piskóta felkockázom és mehet rá jó bőven az öntet.



2012. október 15.

Amikor elfogy a kenyér... - tejfölös-magos kenyér

Három éve már csak és kizárólag teljes kiőrlésű kenyeret eszem, ami először csak azért kellett, hogy fogyni tudjak, aztán annyira hozzá szoktam, hogy már nem is tudok jól lakni a levegős, puha, ropogós héjú fehérkenyértől (Krisztián szerint nem is kicsit vagyok dilis, amiért nem vagyok hajlandó megenni egy szeletet sem a "hagyományos" kenyerekből).
A Lidl-ben szoktunk venni teljes kiőrlésű fél kilós, hárommagos kenyeret, ami az egész heti kenyérfogyasztásomat fedezi is. Kísérletezgettem máshol is, a Lipóti pékségben is finom a teljes kiőrlésű kenyér, de szinte lehetetlen hozzájutni, mert hétfőn, szerdán és pénteken mindösszesen egy darab vekni érkezik a boltba és fél pillanat el is viszik. A Császári pékségben is lehet kapni teljes kiőrlésűnek mondott kenyeret, de ez nem hiába olcsó (kevesebb, mint fele árban lehet kapni a többiekhez képest), de teljes kiőrlésű lisztet csak nyomokban tartalmaz. A kenyér szerkezete puha, lyukacsos, és olyannyira világos, mint egy korpás kifli.
Ha már kenyeret veszek,  jó néhány veknit rakok a kosárba, és adagokra osztva beteszem a fagyasztóba (laza háromnegyed órás sétányira van tőlünk a Lidl, így nincs kedvem olyan sűrűn arrafelé járni), a fagyasztóból kivett felengedett kenyér íze, állaga sem változik meg.
Most viszont úgy jártam, hogy elfogyott az utolsó morzsa is mielőtt észbe kaptam volna, kutakodtam a fagyasztóban, de sehol egy darab csomagot sem találtam, az idő lehűlt, az esőt is beígérték, nincs kedvem olyan messzire elsétálni. Most mit csináljak?
Kiszúrni nem fog velem semmilyen idő sem, így nekilátok és sütök otthon. Ezúttal anyu egyik kedvencét, a tejfölös magos kenyeret. Feles liszttel készül, így a rosttartalma már számottevő, de az állaga még puha, nem olyan tömött, mint a többi teljes kiőrlésűnek. (Ízét és állagát tekintve legjobban a csillagkenyérhez hasonlít.) Legközelebb majd a 100% teljes kiőrlésű lisztből készült vekni receptemet osztom meg veletek.

Tejfölös-magos kenyér 

Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kk. cukor
- 1 nagy doboz (450 g-os) 20%-os tejföl fele
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 ek. só
- 10-15 dkg magkeverék (tök-, napraforgó-, len-, szezámmag, zabpehely)

A liszteket most is összekeverem és beteszem fél percre a mikróba, hogy kicsit felmelegedjenek. Közben az élesztőt egy kis tálba morzsolom, cukrot adok hozzá, felöntöm a langyos vízzel és egy evőkanál lisztet szórok a tetejére. Meleg helyre félreteszem, had fusson fel. Addig kiméregetem a többi hozzávalót és a lisztkeverékhez adom. A felfutott élesztőt a liszthez adom, nagyjából összegyúrom és kiborítom a nyújtólapra. Jó alaposan kidagasztom, úgy hogy már se a kezemhez, se a nyújtólaphoz ne ragadjon, sima rugalmas állaga kell, hogy legyen. Cipóvá gömbölygetem,  visszateszem a tálba (ha a tetejét jó mélyen bevágom és a radiátor tetejére teszem, meggyorsíthatom a kelési időt) és félreteszem, had nőjön jó nagyra, ez kb. 1-1,5 óra.
Ha már jól teleszívta magát levegővel a cipó, "gonosz  manó" módjára addig lapogatom, míg ki nem engedi magából az összes szuszt. Ekkor jöhet a formázás, mehet kiolajozott kenyérformába, lehet belőle ismét cipó, vagy hengergethetek belőle veknit, esetleg zsemle, császárzsemle, stangli vagy sodorhatok kiflit is.
A formázás után sütőpapíros sütőlemezre teszem és hagyom még kb. 20 percet kelni, közben pedig beállítom a sütőt alsó-felső sütésre 200°C-ra. Ha jól megszívta magát levegővel a kenyér óvatosan hideg vízzel lekenem és mehet a sütőbe. 35-40 perc alatt a szép ropogósra sül. A legjobb módszer arra, hogy megtudjam átsült e, hogy ha konyharuhával megfogom és "bekopogok" a tetején és az alján. Ha kong, akkor már nem kell tovább sütni.
Ebből a mennyiségből két félkilós vekni jön ki.
Én most csak egy kilósat készítettem.


Utólagos megjegyzés:
Limarától tanulva kicsit változtattam a recepten, a finomlisztet lecseréltem kenyérlisztre (BL80), valamint az arányokat is eltoltam, 30 dkg kenyérliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, sütőpapírral kibélelt kacsasütő jénaiban sütöttem, így jóval magasabb lett.

2012. október 14.

Az első X-faktor hétvége - rozscipó

Eljött az első élőadásos hétvége a kedvenc tehetségkutatónknál. A hét közepén már elkészítettem a híres salsámat, bevásároltunk chipsből, pattogatott kukoricából, sörből és borból. Hétvége közeledtével egyre nagyobb lett az izgalom és a várakozás.
Majd Krisztián szólt, hogy a korábbiakban már említett Zoli barátja átjön este és kiírnak valami elég beteg psziho-horror játékot. Mindkettőnkben voltak kétségek afelől, hogy mennyit is fogunk hallani a 12 döntős előadásából. Zolink ugyanis tavaly megmutatta, hogy nem tud csöndben végighallgatni egyetlen előadót sem, inkább nagyhangon lehurrogja őket. Az egyéni véleményhez persze mindenkinek joga van, de nekünk így véleményünk sem lehetett ugyanis nem hallottunk az énekesekből semmit.
Viszont ha már vendég, akkor kellene valami kis vendégváró süti és Zoli ízlését figyelembe véve csakis gyümölcsös jöhetett szóba. Fel is adtam magamnak a leckét rendesen. Ebédre Krisztiánnak zellerkrémlevest ígértem és házi hamburgert, estére pedig készülhetett a kosárka.



 Nagy bőszen reggel be is dagasztottam a rozscipók tésztáját, hogy a jó meleg krémlevest ebből kanalazhassuk délben, de kiderült feleslegesen, mert a ház "ura" inkább pirított zsemlekockával akarja, hogy jusson hely a pocakban a hamburgereknek is, ne lakjon jól már a levesnél.
De hogy ne menjen veszendőbe, íme a recept, elsősorban Anettnek címezve, hogy egy kis egészséges étel is kerüljön az asztalra.

Rozscipó 

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 16 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 4 dl langyos víz
- 1 ek. olivaolaj
- 2 tk. só
- 1,5 ek. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő

Kimérem és összekeverem a liszteket és fél percre beteszem a mikróba (ha melegebbek az alapanyagok hamarabb megkel a tészta) közben 1 dl langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és hozzákeverem a cukrot, félreteszem és hagyom, hogy felfusson.
A megmelegített lisztbe belekeverem a sót, és beleöntöm az olivaolajat, majd a felfuttatott élesztőt, elkezdem dagasztani és fokozatosan adagolom hozzá a maradék 3 dl langyos vizet.
Ha minden jól megy, kapok egy rugalmas sima felületű tésztát, amit másfél órára meleg helyre teszek pihenni. Ha szép nagyra kelt a tésztám alaposan kinyomkodom belőle a levegőt és jól átgyúrom újra. Attól függően, hogy mekkora cipókat szeretnék, 2 vagy 4 gombóccá gömbölygetem és most már sütőlemezre teszem őket. Most kapcsolom be a sütőt hőlégkeverésre 200°C-ra. Kb. 10 perc múlva meglocsolom a cipók tetejét (darabonként) 2 ek. hideg vízzel, és uccu be a sütőbe. 25 perc elteltével már vehetem is ki a gyönyörű barna kérges cipócskákat a rácsra, amin kihűlhetnek.
Amikor a leveshez készítem elő a cipókat,  a közepükből ék alakot vágok ki és utána ritkítom meg a belsejét, hogy megágyazzak a krémlevesnek. Persze, hogy a kivágott, kikapart rész se menjen kárba, mehet a sütőbe 50°C-on szárításra, vagy költséghatékonyabban egy tálcán a radiátor tetejére. Egy kis darálás után kész a házi zsemle (azaz cipó) morzsa.



A leves cipó nélkül is nagy sikert aratott, és az este is elég jól sikerült, rendesen fogyott a kosárka, a sör meg a forralt bor. Zolink pedig megtanulta, hogy a véleményét azután is elmondhatja, ha már tudja, hogy ki mit alkotott.


2012. október 11.

Köszöntünk

Ősz lett, eljött az október. Elsárgultak a levelek, lehűlt a levegő sötétek már a reggelek. Ebben az időszakban szinte egyfolytában születésnapokat ünneplünk, kezdve hugival október elején és befejezve anyuval november végén.

Jön a nagy fejtörés, kit mivel lepjünk meg, milyen tortát süssünk, vagy rendeljünk.
Az én "kicsi" húgomról annyit kell tudni, hogy most éli "királylányos " gyerekkorát. Néhány éve nála minden a rózsaszín szín körül forog. Először csak a ruhatára kezdett átalakulni a babarózsaszíntől a magentáig terjedő színskála tartományára, majd minden más is. Kicsit hátra is hőköltünk, amikor előadta, hogy a festésnél az ő szobája meglepő módon nem beige, barack, vagy bármely más egyéb kellemes pasztellszín lesz, hanem pink. De végül mi is elkezdtünk alkalmazkodni ehhez mániájához, és jöttek a szintén rózsaszín ajándékok: ékszerdoboz, ékszertartó, forgószék, klaviatúra most a szülinapra pedig rózsaszín egér. Lassan az egész szobája úgy fog kinézni, mint egy mesebeli habos-babos királylány palotája.
Az idei már a második év volt, amikor rózsaszín marcipán bevonatú tortát rendelt magának Bagaméritől. Bár már a tavalyival sem volt megelégedve, mert csak nem olyanra sikeredett, amilyenre ő szerette volna, azért még az idén is tett egy kísérletet és barátjával az oldalán, pendriveval a kezében besétált a cukrászdába (PONTOSAN annak a tortának a képével amilyet szeretett volna) és megbeszélte, hogy október 6-án 2 és 3 óra között jöhetünk a tortáért.

Azon a bizonyos szülinapos szombati napon fél 3-kor bement az én "kicsi" húgom és anyu a fent már említett cukrászdába, hogy elhozza a tortát. Üres kézzel jöttek vissza a kocsihoz, mondván, hogy háromkor vissza kell jönnünk, mert a tortához még hozzá sem kezdett a cukrász. Tettünk egy kört, 15:10-kor visszamentünk, és érdeklődtünk, majd egy teljesen más tortát dugtak az orrunk alá, hogy már vihetjük is. Itt már elgurult a gyógyszer, a vendégek vártak minket, a pultos kislány pedig telefonálgatott, hogy hol is van a torta. Még tíz perc jött a válasz. Végeredmény: fél négykor hozták ki a 2 és 3 óra közé ígért tortánkat. Szívünk szerint már réges-rég otthagytuk volna őket, ha nem lettünk volna bajban, hogy most honnan is szerezzük extra gyorsan egy csoki tortát. Nem tudtam szó nélkül hagyni a dolgot és anyu sem, árengedményt kértünk. Először 7.700-ért akarták ránk sózni az 5.700-ra egyeztetett tortát, majd miután helyreigazítottuk őket 10, azaz tíz százalék engedményt kínáltak (570 Ft), mondván 80 deka MARCIPÁN került a 16 szeletes tortára. (Megjegyezném, ilyen rossz minőségű hamisítványt ritkán lehet enni marcipánnak eladva, ami tulajdonképpen cukrászmassza, azaz fondant jó sok mandula aromával a marcipán árának töredékéért.) Mindenesetre mellékelek egy fotót, hogy ez most tanulság legyen ne csak nekünk, mindenkinek, aki olvassa.



                               
 


A nőkkel még csak könnyű a helyzet, hiszen mi annyi mindennek tudunk örülni, viszont Krisztián nehéz eset...
Amit szeretne azt úgy is meg kell venni neki év közben, így az utóbbi néhány évben kicsit közhelyessé váltak az ajándékok: ruha, cipő.
Egy dolog viszont mindig beválik, a CSOKITORTA, a recept tökéletes és forma szempontjából mindig újat tudok tenni az asztalra. A harmincadik volt talán ez eddigi legötletesebb, egy fehérneműs nőt kapott, akivel azt tehetett, amit csak szeretett volna. (Azért meg kell, hogy mondjam nem volt olyan perverz, mint az Amerikai pitében Jim, de lehet, hogy csak a nagy meglepetés miatt).
Idén is lesz meglepi torta, de erről majd csak utólag számolok be ( recepttel együtt), nehogy lelőjem előre a poént.

2012. október 7.

A bútorkérdés

A kalandos beköltözésünk után egy 49 négyzetméteres raktárban találtuk magunkat. A lakás bútorzata igencsak hiányosnak volt mondható: egy sarok kanapén, étkezőasztalon, -székeken, előszobabútoron és egy tv-állványon kívül nem volt semmink. Sem szobabútor, sem konyhaszekrény, sem polcok. A ruhák, cipők, könyvek, dvd-k, edények, poharak, tányérok, szóval tulajdonképpen mindenünk ládákban, dobozokban és zsákokban volt felhalmozva a kisszoba teljes területén 2-3 réteg vastagságban.

Úgy gondoltuk, hogy előrelátóak leszünk és a szobába a gardróbszekrényt rögtön január első munkanapján megrendeltük egy nem igazán "top"-on lévő bútorboltból, gondolva arra, hogy mire beköltözünk a szekrényünk is megérkezik.
Ismét tévedtünk...
A konyhabútorral nagyobb szerencsénk volt. Amint megkaptuk a kulcsokat hívtuk az asztalost, hogy jöjjön felmérni a terepet. Mivel előtte volt rá bőven időm már megterveztem az elrendezést így már csak az árajánlatra vártunk, ami valljuk meg a készen kapható konyhasorokhoz képest kicsit borsosabb árú volt. A helység méretei miatt persze nem tudtuk az olcsóbb megoldást választani, így viszont teljesen a mi elképzeléseink alapján készült el a konyhabútor. Nagy meglepetésünkre másfél héttel a beköltözés után telefonált konyha Józsi, hogy készen vannak, jönnének másnap beszerelni. Volt nagy öröm és boldogság, végre nem a fürdőszobában kell egy műanyag lavórban mosogatnom és legalább minden konyhai eszköz kikerülhet a raktár szobából, lehetővé utat vágjunk a zsák és doboz rengetegben.
Kisebb fennakadásokkal három nap alatt  teljesen el is készültek vele, én meg látástól vakulásig mosogattam, hogy a frissen kitörölt szekrénybe bekerülhessen minden konyhába való tányér, pohár, edény, eszköz.



Nagy előrelépést tettünk, már közlekedő utat tudtunk képezni a raktárszobában a ládák és zsákok között, hogy előtúrhassuk azt a két pár váltás ruhát, amit megtaláltunk.

Néhány hét múlva elmentünk a nagy svéd bútoráruházba, hogy megvegyük a szobai polcrendszert és még néhány ládát kiüríthessünk. A rázós melót, a fúrást-szerelést apu és életem párja tették meg, volt is nagy meglepetés, amikor hazaértem a munkából és kicsit más lett az elhelyezés, mint ahogyan azt előtte megbeszéltük. Kiderült, hogy kicsit elbeszéltünk egymás mellett, a nézetkülönbségünk pedig szemmel látható volt. Gondolkodtunk, hogy vajon hogyan oldhatnánk meg az eltolódott polc helyzetet és arra jutottunk, hogy hívjuk a mi jól bevált konyha Józsinkat és csináltatunk vele egy vitrines és egy tolóajtós alsó szekrényt.
De nagyot csalódtunk. A szépen és először gyorsan dolgozó mesteremberünk adott egy árajánlatot, amire mi bólintottunk és szóltunk, hogy írhatjuk is a szerződést. Vártunk, aztán türelmetlenek lettünk és telefonáltunk, érdeklődtünk, hogy mikor is üthetnénk nyélbe az üzletet. Kaptunk ígéreteket és újra vártunk. Majd néhány újabb néhány hét múlva érdeklődtünk volna telefonon, hogy nem lettünk e elfelejtve, de már ez is sikertelen vállalkozásnak minősült. Három hónap várakozás után úgy döntöttünk, hogy keresünk egy másik mesterembert, aki hatékonyabban meg tudná oldani a szekrénykérdésünket.
Ez volt a legszerencsésebb húzásunk, mert egy hónap alatt elkészült a két bútor és a végleges helyére került.



A gardróbszekrény viszont a legkeményebb harcunk volt a fent már említett bútorbolttal.
Januárban, amikor megrendeltük a német csodaszekrényt, kaptunk egy ígéretet, hogy 4-6 hét alatt leszállítják Németországból. Mi pedig örültünk, hogy a beköltözés után maximum két hetet kell csak káoszban eltöltenünk. Miután letelt a 6 hét telefonáltunk, hogy mi hír a szállításról. Sűrű elnézéskérések közepette jött a válasz, hogy nagyon sajnálják, megcsúsztak a legyártással max. két hét múlva már nálunk lesz a szekrény. Nem voltunk boldogok (hiszen ki lenne az, aki már egy hónapja zsákokból keresgéli elő minden reggel az agyon gyűrött ruháit, jó esetben nem az indulás előtti utolsó pillanatban kell könyékig túrnia egy pár zoknit kutatva) , de nagyon bíztunk, hogy már nem tart sokáig az áldatlan állapot.
A határidő leteltével, mivel a szállítók nem csöngettek fel hozzánk a kaputelefonon, és a telefonunk sem csörgött, hogy mikor is lenne alkalmas az időpont nekünk az átvételre így újra mi telefonáltunk - "Már megvan a bútor épp most pakolják fel a kamionra, ne aggódjanak." - jött a válasz kérdésünkre.
A végeredmény: tizenegy és fél hét után megkaptuk a várva várt pakkot, azaz pakkokat három csomagban (másnap igazi legózás várt Krisztiánra és Ferire), az ingyenes kiszállítás nyolcezerbe került és három polc hiányzott.
És itt nem hagyhatom ki Krisztián szüleit és a Mammát, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a lakás ne csak egy raktár legyen, hanem igazi otthonná váljon, szóval köszönet a hozzájárulásért mégegyszer.



Egyenlőre végeztünk a bútorozgatással, a következő a kisszoba lesz, de ez még egy kicsit későbbi projekt.

2012. október 4.

Édes otthon

Egy éve kezdtünk el gondolkodni, hogy a jól bevált albérletből egy saját lakásba kellene költöznünk,  ezzel a kapcsolatunk is egy magasabb szintre lépne, nem mellesleg nagy előrelépés lenne piciny életünkben.
Mivel nem a Rochild családba született egyikünk sem, így a vételár minél kisebbre szorítása nagyon is fontos szempont volt számunkra. Sietnünk kellett, ugyanis a végtörlesztési-lakáseladási dömpingre számítottunk és arra, hogy jó mélyre süllyednek az ingatlanárak december 31-ig.

Tulajdonképpen roppant gyorsak voltunk, ugyanis az első ingatlanirodánál tett látogatásunk után másfél héttel meg is találtuk a tökéletesnek vélt kis kétszobás lakást. Néhány napra rá már a szerződést is aláírtuk és boldogan vártuk a pillanatot, amikor is elutalja bank a felvett hitel összegét az eladónak, mi pedig a kulcsátvétel után teddy hengerrel a kezünkben frissíthetjük fel a falak színét.
Túlságosan optimisták voltunk...

Az önkormányzattól igényelt lakásvásárlási kölcsön pályázatunkat rosszul terjesztették a bizottság elé, így azt javított formában kellet volna január elején újra benyújtani. Ezzel viszont a szerződésben kikötött fizetési határidőbe már nem fértünk volna bele. Szép karácsonyi ajándéknak ezt kaptuk Tatabánya megyei jogú város önkormányzatától, még egyszer "köszönjük"!
A bankkal már aláírtuk a szerződést, így már nem módosíthattuk a hitel összegét. Jött a fejtörés, sírás, kétségbeesés és végül a csoda, a segítő kéz az utolsó pillanatban.
Ezúton is megköszönöm szüleimnek, hogy mindenben kiálltak mellettünk és segítő jobbot nyújtottak a kilátástalanságban.

Január közepén megkaptuk a kulcsokat, határtalan volt a boldogság, végre ez már valóság, miénk a lakás. De két napra rá jött az újabb feketeleves, a nekünk felújított villany- és vízvezetékkel eladott lakásról kiderült, hogy a ház építésével egyidős, közel negyven éves vezetékek futnak még mindig a falakban. A hab a tortán, hogy egynéhány helyen brutális módon tépte ki az előző lakó a plafonból a világítótestet, ezzel együtt a vezetékek nagy részét is (így a nagyobbik szobában a plafonból mindösszesen egy szigeteletlen 3 centis fázis kábel lógott - szőke nő ezt nem tudta mit jelent, de szerencsére mellette állt két okos, villamossági tudással megáldott férfi: a társ és az apa, akik elmagyarázták, hogy megrázó élményeket okozhat az óvatlan, kontár villanyszerelőnek.)

Keményen megharcoltunk a Sárkánnyal (nem vicc), a volt tulajjal, - hogy ugyan hogy is van ez a teljes vezeték felújítás? Nagy csata volt, sírással, rimánkodással, de a végére sikerült belátnia, hogy rosszul járhat, ha nem fizet, így inkább megfinanszírozta a villanyvezetékek tényleges cseréjét.
Ezzel a mozzanattal el is illantak a szép remények, hogy mi majd szépen, költséghatékonyan kifestjük a lakást, ugyanis a vezetékek falba bevésése 12 zsáknyi sittet eredményezett  és már rá sem ismertünk arra a kis hívogató barátságos lakásra, amibe 3 hónapja beleszerettünk.




Így kénytelen kelletlen jött a festő, aki lekaparta az előző festékrétegeket, betömte a fekete lyuk méretű kivésett járatokat, telibeglettelt és nagyon szépen kifestett.
Két és fél nappal a kitűzött költözési időpont előtt végre eljutottunk a takarításig. Összegyűlt a kis csapat, a család: szülők , sőt még a hugi is, valamint itt meg kell, hogy említsem, és köszönetet is mondok egyben a munkatársaknak, akik minden erejüket összeszedve levitték a mosógépet a harmadikról, felvitték a másodikra és még a sittes zsákokat is lehordták a ház elé. Valamint köszönet Gábornak, hugi barátjának, hogy ő is aktívan kivette a részét a pakolásból és a takarításból is.

A költözés előtti napon életem párja és Feri barátja nekiláttak a szekrények összeszerelésének, ami a jelenlegi állapotokat elnézve elég csekély részét jelentette egy normál lakás bútorzatának, de mi már annak is örültünk, hogy másnap lesz egy ágy, amiben alhatunk a kötözés után. Közben én egy nap alatt csomagoltam be egy teljes lakás tartalmát, amiben megint csak családi segítséget kaptam, anyu rohant, hogy kihúzzon a slamasztikából.

A költözés reggele extra hideget és masszív hóesést hozott, délutánra 30 centinyi esett le. Akikben a legjobban bíztunk nem jöttek, viszont jöttek olyan emberek, akikre nem is számítottunk, Kitti és Zoli, akik nagyon kitettek magukért, valamint nem feledkezhetünk meg a mi másik Zolinkról, aki a saját testi épségét veszélyeztetve hozta le a harmadikról az étkészlet maradványait :)
Végső eredmény: egy kiürített és egy telerakodott lakás, 7 fáradt ember, egy belilult hátsó fél.

Február 4-e óta élünk ebben a kis, még nem teljesen elkészült lakásban, lassacskán rakosgatjuk helyére a dolgokat, és néhány év múlva talán be is fejezzük az általunk megálmodott kis otthonunkat.
Sok volt a nehézség, de megvan a tanulság: a lakásvásárlástól a beköltözésig eltelt három hónapban sokszor kerültünk kilátástalannak tűnő helyzetbe, de mindig jött valaki, aki segítő kezet nyújtott, mellénk állt, és őrangyalként egyengette az utunkat. Ebben az elfásult, kiégett világban is van még önzetlen szeretet, és segítőkészség. Köszönöm, hogy megmutattátok ezt nekünk!
Addig is még mesélem a lakásfelújításunk kalandjait a továbbiakban.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...