2013. szeptember 23.

Póréhagymás-baconos rizottó

Ismét egy Good Food-os próbálkozás, ami olcsó, egyszerű és nem mellesleg gyorsan kész. Mivel elterveztük, hogy amíg az őszi idő engedi minden hétvégén kirándulunk valamerre, ezért szükség van egy kis kompromisszumra a főzés terén. Hiszen egy napba kell belezsúfolnom a hétvégi takarítást, mosást, bevásárlást és főzést, így valószínű, hogy nem bélszín lesz Wellington módra és Rigó Jancsi (ahogyan Marcy készítette a Rém rendes családban Steve-nek, miután összetörte a kocsiját).
Még mindig az újítások projektnél tartva a 2012-es márciusi első számot lapozgatva néztem ki ezt a receptet, és megtetszett, hogy nem kell ott állni a lábas mellett, és folyamatosan kevergetni, mert ez el szokta venni a kedvem a rizottótól. Ami még plusz: ez még Krisztián húsmentes menüjébe is belefér (tudom-tudom van benne bacon, de neki minden húsmentes, amibe nem kerül bele legalább fél kiló hús nyersen a főzési-sütési folyamat elején).




Sült póréhagyma baconos rizottóval

Hozzávalók:
1 ek olivaolaj
6 szelet bacon szalonna
2 db póréhagyma
25 dkg Arborio rizs (ennek híján fényezetlen jázminrizs került bele)
7 dl forró zöldségleves alap
17,5 dkg zöldborsó (fagyasztott)
3 ek reszelt parmezán
1 citrom reszelt héja

A sütőt bekapcsoltam hőlégkeverésre 180°C-ra, a póréhagymákat hosszában félbevágtam és vékonyan felszeleteltem, a bacont pedig vékony csíkokra vágtam. Az olajat egy fém nyelű lábosba öntöttem, beletettem a bacont és kisütöttem a zsírját. Hozzáadtam a póréhagymát és kevergetve addig sütöttem amíg megpuhult, ekkor beleöntöttem a rizst és ezzel is pirítottam még 1-2 percig (folyamatosan kevergetve még mindig).
Lehúztam a tűzhelyről a lábost, hozzáöntöttem az alaplevet, átkevertem, lefedtem egy fedővel és betettem a sütőbe 20 percre. 10 perc elteltével kivettem , átkevertem az egészet (hogy oldódjon a rizsszemekből a keményítő), letakarva visszatettem még további 10 percre. Amikor ez is letelt újra átkevertem és hozzáforgattam a borsót, letakarva még 5 percet pároltam.
Az idő leteltével kivettem a sütőből hozzákevertem a reszelt parmezánt, a tetejére reszeltem a citrom héját és már tálaltam is.
(A sót nem felejtettem ki a receptből, a szalonnától és a zöldség alaplétől nekünk éppen eléggé sós lett).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...