2013. július 28.

BB lázban - kétszemélyes vaníliás szeder-mascarpone tortácska

Nem, most nem arról a mostanság nagyon divatos kozmetikai krémről beszélek, amiből már minden "normális nőnek kellene, hogy legyen" a pipere holmijai között (legalább is a reklámok szerint). Három éve kezdődött az egész, amikor is az én telefon őrült párom megvette az első BlackBerry-ét és lángra lobbant a nagy szerelem (azóta már sokszor féltékeny voltam rá).
Bárhol meglátja, olvassa a feliratot felvillanyozódik, kivirul az arca akár egy kisgyerek úgy örül minden BlackBerry táblának, címkének, újságfeliratnak, videónak, stb. Nem mellékesen nem csak a híres márkáért van oda meg vissza, hanem a fekete szederért is (vagyis a szintén black berry-ért). Viszont március közepe és november vége között nincs semmilyen alkalom, ami kifejezetten arra adna okot, hogy tortát süssek neki a szeder szezonban. Még márciusban találtam Sweetapolita oldalára, és rögtön beleszerettem azokba a szinte művészi érzékkel elkészített süticsodákba, amiket készít. Itt akadtam a Kétszemélyes vaníliás szeder-mascarpone tortácskára (és ezt most különösen jól jön hiszen édességmegvonáson vagyok, így Krisztián 1 nap alatt is el tudja egyedül majszolni). Most, hogy végre lehet kapni szedret jöhet is a meglepetés :)






Kétszemélyes vaníliás szeder-mascarpone tortácska

Hozzávalók:

Tésztához:
- 120 ml teljes tej, szobahőmérsékletű
- 2 db tojásfehérje (65 g) szobahőmérsékletű
- 1 egész tojás szobahőmérsékletű
- 2 tk vanília kivonat
- 142 g kétszer átszitált süteményliszt
- 150 g cukor
- 8 g sütőpor
- 4 g só
- 57 g vaj szobahőmérsékletű
- 2 ek kókuszolaj (28 g)

Szeder kompóthoz:
- 2 csésze (250 g) feketeszeder
- 100 g cukor
- 2 ek (30 ml) narancslé
- 2 ek (30 ml) víz
- csipet só

Mascarpone krém:
- 2 ek (30 ml) hideg víz
- 2 tk (10 ml) zselatin
- 420 ml hideg tejszín
- 63 g porcukor
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
- 1/3 csésze mascarpone

Vajkrém:
- 375 g lágy vaj felkockázva
- 400 g porcukor átszitálva
- 3 ek (45 ml) tej
- 1 ek (15 ml) vanília kivonat
- 1 ek (30 ml) víz
- csipet só
- ételfesték

A sütőt előmelegítettem 190°C-ra alsó felső sütésen. Egy tálban összekevertem a tojásfehérjéket, a tojást, 2 ek tejjel és vanília kivonattal. A száraz anyagokat a robotgépbe tettem és pár másodperc alatt összekevertettem, majd hozzáadtam a vajat, olajat, a maradék tejet és közepes fokozaton összekevertettem, végül hozzáadtam a tejes tojás elegyet 3 részletben, minden adagolás között fél perces keveréssel.
Két 12,5 cm-es, azaz 5 hüvelykes átmérőjű tortaformában kellett volna kisütnöm a tésztát, de ilyen sajna nincs a konyhafelszereléseim között, ezért egy 11 cm-es fém bögrét béleltem ki sütőpapírral  és ebbe öntöttem a tészta felét, miután az első adag kisült, elmostam, újrabéleltem, töltöttem és a második adagot is kisütöttem (ez kb. 27 dkg adagonként). 20-25 percig sütöttem, vigyázva nehogy túlsüljön, majd rácsra borítottam, és hagytam teljesen kihűlni.

A szedres részhez egy kislábosba tettem a cukrot, a narancslét, a vizet, másfél csésze megmosott szedret és a sót. Közepes hőmérsékleten gyakran kevergetve addig főztem amíg a gyümölcsök elkezdtek szétesni.
Visszavettem a főzőlap hőmérsékletét minimálisra és még kb 15 percet pároltam.
Levettem a tűzhelyről, hagytam kicsit hűlni, majd botmixerrel leturmixoltam. Sűrű szűrőbe öntöttem és átpasszíroztam a  szeder főzetet így különvált a gyümölcshús a magoktól (azokra nem volt szükség, ki is dobtam), végül belekevertem a félretett fél csésze mosott friss szedret. Ezzel a szedres "lekvár" el is készült.

A vaníliás mascarpone krémhez egy kis tálba hideg vizet töltöttem és beleszórtam a zselatint, így hagytam kb. tíz percet pihenni. 1/3-ad csésze, azaz 80 ml tejszínnel kislábasa öntöttem és összemelegítettem, majd fagyasztóba téve (közben gyakran kivettem és megkevertem) 8 perc alatt visszahűtöttem.
Egy nagy tálba öntöttem a maradék tejszínt, a porcukrot, a vanília kivonatot és a sót, majd habverővel kb. 1 percig habosítottam, ekkor adtam hozzá a zselatinos keveréket és tovább vertem a habot, amíg megfelelő állagú lett. Ekkor óvatosan lazán kevergetve (nem habverővel, hanem spatulával) hozzá elegyítettem a mascarponét. Letakartam a tálat és hűtőbe tettem, hogy kicsit megdermedhessen a töltésig. (Természetesen nem ment simán, mert valaminek mindig el kell "romlania", az első próbálkozásra semmiképpen sem akart felverődni a tejszín, hiába hűtöttem be előtte. Ezért neki kellett ugranom egy második adagnak is.)

A vajkrémhez a vajat  kikevertem, amíg sápadt színű és krémes állagú lett (én kézi erővel csináltam, robotgépben ez 8 perc). Hozzáöntöttem a tejet, a vanília kivonatot, a vizet és a sót (szintén recept szerint robotgépben1 percig alacsony sebességgel, majd 6 percig közepes sebesség), és alaposan kikevertem, hogy a porcukorszemcsék teljesen elolvadjanak benne.

Az összeállításhoz a tésztakorongokat vízszintesen recés késsel ketté vágtam, hogy összesen 4 kerek tortalapom legyen. Egy réteg tésztát 15 centis tortakartonra tettem (a könnyebb töltéshez és díszítéshez a legjobb, ha van forgatható torta állványunk, de ez nekem speciel nincsen, mert Krisztián felesleges pénzkidobásnak ítélte) és kartonostól egy lefordított bögrére tettem, hogy ezen könnyebben tudjam körbeforgatni, épp csak arra kellett vigyázni, hogy a középpontja ne mozduljon el, mert akkor csak kiskanállal lehetett volna a konyhapultról felenni.
A vajkrémet habzsákba töltöttem és a tészta külső kerületén körbe húztam egy csíkot, hogy a tészta tölteléke ne mászhasson majd kifelé. A tészta belsejébe került 1-2 ek kompót, majd a tejszínes-mascarponés krémből pár evőkanálnyi. Simító spatulával az egészet egyenesre simítottam, majd rátettem a következő tészta korongot, és folytattam a rétegezést hasonlóképpen, amíg az utolsó tésztalap is a tortácska tetejére került.
Ekkor a vajkrémmel bevontam a mini tortát és fél órára hűtőbe tettem, hogy picit megdermedjen.
A megmaradt vajkrémet három tálkába osztottam szét és megszíneztem őket (pasztával könnyebb lett volna, de nekem most csak por alapú volt itthon). A legsötétebb színnel kezdtem a torta aljától, simító spatulával (a szilikonos erre nem jó) vízszintes sávban hordtam fel a színt, miközben a tortakartont körbeforgattam a bögrén. Következett ezután a világosabbik szín közvetlenül az aló felett, végül a 3. színnel a felső sávot is bevontam és a tetejét. A spatula segítségével a felületét felfodroztam.
Betettem a hűtőbe, hogy a külső színes réteg is megdermedjen, de ezzel tulajdonképpen el is készült a mű, a picike tortácska Krisztián örömére és a BB-s igények kielégítésére.

Végül a tapasztalatok:
- a mascarponés krémhez brutálisan sok a 420 ml tejszín (rengeteg tejszín kimaradt, úgyhogy most Krisztián tejszínhabos kakaón és gesztenyepürén fog élni, ha elfogyott a torta) összesen 100-150 ml elég lett volna,
- és ami még szintén túl sok volt az a vajkrém: 30 dkg maradt ki a végén, szóval 250 g vajból, 300 g cukorból, 2 ek tejből, 1 tk vaníliából és 1 tk vízből készült krém bőven elég lenne egy ekkora minitortához.

2013. július 24.

Vega rakott kel

Folytatódik a vega hét. Miután francia ízek felé kalandoztam, most kicsit haza kanyarodok és anyukám rakott kelkáposztáját készítem el hús és tojásmentesen. Nagyon szép kelkáposztát kaptunk a zöldségesnél (igaz itthon kiderült két lakója is volt, zöld kis hernyók formájában, sebaj Krisztián megszabadított tőlük), szóval kétség sem fért hozzá most van itt az idő egy kis rakottashoz.





Vega rakott kel

Hozzávalók:
1 kisebb fej kelkáposzta
2 marék barna rizs (nem tudom hány deka, mert mindig marokra mérem)
1 bögre lencse (2,5 dl-es bögrével mérve)
1 fej vöröshagyma
1 ek mustár
1 ek olivaolaj

tejföl (kb 4-5 púpos evőkanálnyira volt szükség)

A lencsét előző este dupla mennyiségű vízbe áztattam. Másnap, jól átmostam és egy közepes lábosba tettem, közben egy fej vöröshagymát felkockáztam és ezt is hozzáadtam, majd annyi vízzel öntöttem fel, hogy éppen ellepje. Közepes hőmérsékletű főzőlapon majdnem teljesen puhára főztem, és ekkor sóztam és tovább főztem, hogy teljesen elfője a levét (de ne égjen oda).
Közben a káposztát leveleire szedtem szét és alaposan megmostam. Enyhén sós lobogó vízbe tettem (egyszerre max. 4-5 levelet) és előfőztem kb. 10 perc alatt, majd szűrőlapáttal kihalásztam őket és félretettem, hogy kihűljenek.
A kis rizsfőző lábasomba 1 ek olivaolajat öntöttem, 2 marék mosott barnarizst tettem rá, sóztam és magas hőmérsékleten folyamatosan kevergetve átpirítottam, hogy a szemek opálossá váljanak. Ekkor háromszoros mennyiségű vizet öntöttem rá (ez az én esetemben 3 ujjnyit jelent), megvástam míg gyöngyözve felforr, aztán rátettem a fedőt, a hőmérsékletet visszavettem közepesre és hagytam fődögélni.
Akkor szoktam elzárni alatta a kerámialapot, amikor már nem úsznak a vízben a rizsszemek, hanem inkább a rizsben van némi víz (húú, ez most lehet, hogy nem volt valami jól érthető), szóval kb. 45 perc múlva. Utána a fedőt rajtahagyva hagyom, hogy készre párolódjon, a maradék vizet is magába igya.
Az 5 literes jénaim alját kibéleltem néhány ép előfőzött káposztalevéllel (félretettem néhány szintén épet a tetejére), erre jött a töltelék. A megfőtt lencsét, rizs és a mustár összekevertem, a maradék káposztaleveleket összemorzsoltam és a töltelékhez kevertem.
Ezt az egyveleget a jénaiba simítottam, a tetejét befedtem a félretett káposztalevelekkel, megkentem alaposan tejföllel és mehetett a sütőbe 200°C-ra grilles-hőlégkeverésen, amíg a teteje kicsit megpirult.
És mivel brutálisan nagy lett a mennyiség és Krisztián nem hajlandó káposztát enni (pláne vegát) ezért dobozolva ment felesleg a fagyasztóba, hogy a borongós időkben, majd újra varázsoljon a konyhába egy kis nyarat.

2013. július 22.

Ratatouille avagy a francia lecsó

Úgy döntöttem, hogy vega hetet tartok. Na jó, nem teljesen, mert a tejtermékekre szükségem van az edzés után a megfelelő fehérjepótlásra, de elhagyom a húst és a tojást. És mivel tombol a nyár a zöldségesnél a rekeszek roskadoznak a friss gyönyörű zöldségektől, gyümölcsöktől. Először Ratatouille-t fogok készíteni, azaz francia lecsót, ami fűszerezésben tér el a mienktől, plusz paprikán, paradicsomon és hagymán kívül cukkini és padlizsán is kerül bele.




Recept innen

Ratatouille

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db bébi cukkini
1 db nagyobb padlizsán
1 db sárga kaliforniai paprika
2 db kápia paprika
0,5 l passzírozott paradicsom
2 ek olivaolaj
2 db kisebb babérlevél
1 tk kakukkfű
1 tk oregano
1 tk majoranna
1 tk rozmaring

bors

Először megmostam és felaprítottam a zöldségeket: a hagymát felkockáztam, a fokhagymát összezúztam, a padlizsánt, cukkinit kb. fél centis karikákra vágtam és a paprikákat felkockáztam. A padlizsánt besóztam és fél órát pihentettem, majd kicsavartam, hogy a keserű ízét elveszítse.
Egy lábosba öntöttem az olajat rászórtam a hagymákat és üvegesre pároltam (vigyázva, hogy ne barnuljanak meg). Majd beletettem a felaprított zöldségeket , közepesre visszavettem a főzőlap hőmérsékletét és fedő alatt kb. 10-15 perc alatt félpuhára pároltam, ekkor öntöttem rá a passzírozott paradicsomot, sóztam, borsoztam, fűszereztem. Fedő alatt még újabb 10 percig főztem amíg a zöldségek tényleg puhára főttek.
Tulajdonképpen ennyi is az egész, kész is az ebéd.

2013. július 21.

Minestrone

Kellett valami a rétes mellé, egy kis leves ami ami nem túl ütős, nem túl nehéz. A nyaralás után jól esnek a kímélőbb ételek (jó-jó tudom a rétes nem tartozik pont ide, de ezt csak szabadság alatt vagyok hajlandó készíteni). Ekkor jutott eszembe a Minestrone. Ezt az olasz zöldséglevest is vagy tucatnyiféleképpen készítik, tájegységenként, illetve családonként másként-másként. Nehéz is lenne így megmondani milyen az autentikus recept a lényeg az, hogy sokféle zöldség kell bele.
Krisztián még soha sem evett, ezért nem volt nehéz rávenni, hogy kóstolja meg, a feltétel csak az volt, hogy olyan zöldségek kerüljenek bele, amiket amúgy is megeszik.




Minestrone

Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
10 dkg zöldborsó
1 kis fej zellergumó (mert nem kaptam szárzellert)
20 dkg fehérbab (konzerv, mert nem volt kedvem olyan sokat főzőcskézni)
25 dkg hámozott paradicsom (szintén konzerv)
0,5 l passzírozott paradicsom
1 marék szarvacska tészta
reszelt sajt (legjobb a parmezán, de most nem kaptunk)
olivaolaj

bors
kakukkfű
oregano

A póréhagymát felkarikáztam, a fokhagymát lereszeltem és megpároltam 2 ek olivaolajon, épp csak annyira, hogy ne barnuljanak meg. Majd ráöntöttem a darabolt, hámozott paradicsomot, a felkarikázott répákat, a felkockázott zellert, a borsót, felöntöttem a passzírozott paradicsommal. Kb. 8 dl vízzel felhígítottam , borsoztam, megszórtam kakukkfűvel, oregánóval és addig főztem, amíg a zöldségek majdnem puhára főttek, ekkor tettem bele a tésztát. Megsóztam és a tészta puhulásáig főztem (de nem szabad túlfőzni).
Tálaláskor a tányérok aljába sajtot reszeltem erre mertem rá a forró levest.
És rájöttünk ez az egyetlen formája a "paradicsom" levesnek, amit Krisztián hajlandó megenni, szóval máris volt értelme elkészíteni :)



2013. július 19.

Almás, meggyes-mákos, túrós-barackos vagy káposztás... mindegy csak rétes legyen

Gyerekkoromban imádtam nézni, ahogyan a dédi a fehér terítővel leterített, a szép nagy konyha asztalon húzza a rétest, a lelógó részeket feltekerte a kézfejére ahogyan járta körbe és szakította le (abból lett a vakarcs), aztán jól megszórta töltelékkel a kihúzott tésztát, a terítő segítségével felgöngyölte, és tepsibe rendezve betette a sparheltba, hogy szép aranybarnára ropogósra süljenek. A mama drága lelkem csak egy-kétszer sütött nekünk, mert nem volt túl jó az egészsége és a nagy munka nagyon kifárasztotta, anyu pedig egyszer sem készített. Viszont, ha már senki sem csinálja, el fog felejtődni, elveszni a recept. Valljuk meg az igazat kár lenne az ilyen recepteket, technikákat hagyni feledésbe merülni, mert a boltban kapható előre csomagolt réteslapok meg sem közelítik azt az ízt és összhatást, amit a régi receptek nyújtanak (nem is beszélve az élményről, hogy a hokedlire felállva mi is húzhattuk segíthettünk a készítésben).
Sajnos a dédi már több, mint 10 éve meghalt és a recept nem maradt meg utána, ezért keresgéltem és az olvasottak alapján összeválogattam a szerintem helyes arányokat.

A kóstoló

és ami utána megmaradt...



Rétes tészta

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (a rétesliszt nem jó, mert túl nagy szemcséjű)
2,5 dl langyos víz
1,5 tk só
1 ek 10%-os ecet (ettől lehet szép vékonyra húzni)
5 dkg hideg disznózsír (nem olaj, nem margarin, vagy vaj)
1 db tojás

A lisztet a zsírral elmorzsoltam és belekevertem az egész tojást. Egy nagyobb pohárban összekevertem a vizet a sóval és az ecettel. A lisztes keverékhez ezután apránként hozzágyúrtam ezt ecetes, sós vizet. A liszt minőségétől függ, hogy minden folyadékot megiszik e a tészta. Amikor jó rugalmas lágy lett átváltottam kézi munkáról gépire, vagyis a kézimixerre a dagasztó karokkal (nagyon gyengék az ízületeim, hiába én nem vagyok az a két világháborút is megélt erős asszony, mint a dédi volt, benne aztán volt volumen). Addig kell dagasztani a tésztát amíg a felülete szép sima lesz, elválik a dagasztó tál oldalától, és elkezd hólyagosodni. Ez még géppel is jó 20 perc volt és még így is majdnem leszakadt a karom.
Amikor készen lett a tészta 4 részre osztottam  (legközelebb csak kétfelé fogom szedni, mert túl nagy az asztalom, így csak a fele asztalra volt elég a tészta), jól beolajozott tálkába tettem mind a négyet külön-külön, a tetejüket is megkentem, hogy ne száradjanak ki és betettem őket a hűtőbe pihenni.
Közben elővettem a mama egyik régi terítőjét, kipakoltam a székeket az asztal mellől a folyosóra. Az asztalt a konyha közepére húztam, hogy körbe tudjam járni, leterítettem a terítővel és alaposan megszórtam liszttel.
Egyenként elővettem a hűtőből a tésztagombócokat a terítő közepére tettem és a tetejüket is megliszteztem. Először egy kicsit sodrófával kinyújtottam, majd alányúltam és a kézfejem felső részével óvatosan húztam kifelé a tésztát, így jártam körbe-körbe, amíg a tészta már olyan vékony lett, hogy a terítő mintája is teljesen átlátszott. Pár percet hagytam szikkadni, közben kikevertem tejfölt olajjal (hogy semelyik rétes tölteléke ne legyen száraz) és pöttyöket csepegtettem a kihúzott tésztára, megszórtam a töltelékkel és a terítő szélesebbik felét megfogva felgöngyöltem a rétest.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem át a réteseket, a tetejüket megkentem az olajjal kikevert tejföllel és 200°C-os sütőben aranybarnára sütöttem őket. Amikor elkészültek, még forrón újra megkentem a tejföllel, és amint egy picit kihűlt már szeleteltem is.
Készült káposztás (dinsztelt káposztából), meggyes- mákos (darált mákkal, porcukorral, csipet fahéjjal és meggyel), túrós-barackos (túróval, tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, porcukorral és sárgabarack darabkákkal) és almás (reszelt almával, porcukorral és fahéjjal).
Lemeóztuk, Krisztián pedig felállította az ízsorrendet: ezek szerint nyert a káposztás, holtversenyben második az almás és a meggyes-mákos végül a dobogó utolsó fokát a túrós-barackos szerezte meg (de csak azért, mert nem igazán szereti a túrós sütiket).
Legközelebb biztosan jobban megy majd, de az is biztos, hogy jó ideig nem fogok újra nekiállni rétest húzni.

2013. július 17.

Imádunk Sopron

Az utóbbi egy hetes elmaradásomnak egyetlen nyomós oka volt: kivettük Krisztiánnal a szabadságunkat és elutaztunk egy hétre nyaralni, hogy kipihenjük az elmúlt egy év fáradalmait.
2011 nyár végén látogattunk el először közösen Sopronba (ugyan Krisztián már járt itt régebben, de nekem ez volt az első alkalom - eddig Sopron szűz voltam). Tökéletes környezet, csend, nyugalom, tiszta levegő, udvarias, kedves emberek (nem csak a hotel személyzete, hanem mindenki a városban). Pihentünk, sokat sétáltunk, egy keveset wellneseztünk, jókat ettünk-ittunk. De hamar eltelt az a 4 nap, és közel sem volt idő mindenre, amit szerettünk volna, ezért úgy döntöttünk, hogy visszatérünk.
Januárban hatalmas hévvel belevetettem magam a nyaralás szervezésébe, legalább 20 helyről kértem árajánlatot (majdnem hanyatt estem amikor megérkezett jó néhányról a hivatalos ajánlat, miszerint 2 főnek 6 éjszakára 300 ezer feletti összeget kértek volna kedvezményesen...). De nem vagyunk mi Rochildék, ha lenne ennyi spórolt pénzünk akkor inkább itthon maradnánk és ebből az összegből kicseréltetnénk az ablakainkat.
Fagusban viszont tavaly ősszel üzemeltető váltás történt és azóta újabbnál újabb akciókkal igyekeznek becsábítani a pihenni vágyókat, előfoglalási kedvezménnyel, így potom áron juthattunk hozzá a 8 nap/7 éjszakás szállásunkhoz (egy nappal többet maradhattunk és még így is klasszisokkal olcsóbb volt, mint más kevesebb *-os szállókban a 6 nap/5 éjszaka).



Felpakoltuk a gurulós bőröndöket (végre Krisztián is rájött, hogy nem ciki, sőt roppant kényelmes, ha az ember fia-lánya nem autóval közlekedik akkor nem kell utazótáskát cipelnie). Felültünk egy délelőtti IC-re és kevesebb mint 2 óra alatt célba is értünk.
Jó kis ebéd után kitaxiztunk a hotelhoz. Mikor odaértünk a szobánk még nem volt készen, negyed órát még várnunk kellett, mire kitakarították (???).

A szállásunkkal kapcsolatban annyit tudok elmondani a, hogy nagy meglepetésünkre a botanikus kert felől kaptunk szobát (ezt külön kell kérni és 1.000 Ft felára van éjszakánként), nos mindezt kérés és felár nélkül kaptuk meg így nem csak a kilátásban gyönyörködhettünk, de keleti fekvése lévén megkíméltük magunkat a délutáni forróságtól is. A szoba még mindig nagyon szép, bár a megnyitás óta eltelt 8 év már kezd látszani az állapotán (a szőnyeg koszos és hipo? foltos, a függöny szakadt, a fal egy két helyen  koszos), de ettől eltekintve nagyon otthonos, hangulatos, a fürdőszoba pedig kifogástalan állapotú volt.

A szobánk


és a kilátás


Az erkély felső falára sajnos beköltöztek kolóniástul a méhek (ez kellemetlen volt, de ügyeltünk rá, hogy a függöny mindig behúzva legyen és ne tévedjen be a szobába egy sem).



Az ágyra bekészítették a köntösöket és a törölközőket (már nem adnak a wellneshez külön törölközőt, de talán ez is egy picit jobban hozzájárul a kevesebb mosatáshoz és a környezetvédelemhez).
A büfé reggelik és - vacsorák kínálata lecsökkent, de még így is több, mint bőséges volt. Mindketten az ízlésünknek megfelelően válogathatunk és nem okoztak az ízek egyik alkalommal sem csalódást, kivételesen jó a szakácsuk.



A személyzet roppant kedves és készséges volt, az egyik mixert a bárból már két évvel ezelőttről ismertük és már a második alkalommal tudta mit ittunk és hányas szobához kell írni a fogyasztást.
Személy szerint én a takarítással nem voltam elégedett, de Krisztián rám pirított, hogy ne várjam el az otthoni tisztaságot. Mint már említettem a szőnyeg szerintem elég koszos volt, találkoztam egypár pókhálóval is, a por viszont kétségbe ejtően nagy volt mindenen. Szerdán szerettünk volna törölköző cserét kérni, ezért a kádba dobtuk azokat, amiket cseréltetni szerettünk volna (szemmel is jól láthatóan koszosak voltak), viszont amikor délután visszaértünk meglepve láttuk, hogy ugyanazokat a koszos törölközőket akasztották vissza a tartóra. Ez volt az utolsó  nap, hogy a szobában takarítónő járt, szemetet ürített és wc papírt hozott. Másnap újból bedobtuk a kádba ugyanazt a két törölközőt, de aznap már be se jött senki. Rákövetkező nap újból bedobtuk a cserére éretteket a kádba és a biztonság kedvéért még a "Takarítást kérek!" táblát is kiakasztottuk a kilincsre. De újból nem történt délutánra semmi, így végül lementem szólni a recepcióra, hogy legalább adjanak egy guriga wc papírt és egy tiszta törölközőt. Elnézést kértek és egy óra alatt sikerült keríteniük egy takarítót, aki lebonyolította a cserét. De ennyit a szállásról.

Mielőtt felmentünk volna a szállodához a Lővérekbe, előtte beültünk a Puskás étterembe ebédelni (két éve már lemeóztuk és tökéletesen elégedettek voltunk mind a kiszolgálással, mind az ételekkel), most sem kellett csalódnunk. Bár már nem volt az isteni grillezett tarjából, kevert tavaszi salátából balzsamecetes öntettel és fűszervajas héjában sült krumplis táljukból, így is találtunk magunknak hasonlóan ínycsiklandozó ebédnek valót. És mivel nagyon elégedettek voltunk ide még vissza is tértünk a hét folyamán.





Jóllakottan, tele pocakkal taxit fogtunk és felvitettünk magunkat a hotelba.
Következő nap a Deák étteremre esett a választás, hangulatos kerthelyiségével elvarázsolt minket (a számla láttán pedig a szemünk is káprázott még egy darabig). Krisztián csülökkel és tormával töltött karajt rendelt, nekem pedig sajtkéregben sült csirkemellet ajánlottak olivás-pesztós salátával és fűszeres burgonyával.





Nagyon finoman főznek (meg kell, hogy jegyezzem ennyiért ez a legkevesebb, hogy finom legyen az étel) és nagy előny, hogy a szállodán kívül itt készítették csak citrommal a limonádét, ezért külön piros pont jár nekik :)
Szerdán ajánlás alapján a Csőszkunyhóba mentünk,ez már nem volt olyan forgalmas helyen, egy parasztház lett átalakítva fogadóvá és "étteremmé".




 Lehet hogy ez csak az én zizim, és ez is anyu miatt ragadt rám, de nem szívesen eszek olyan helyen, ahol nem esznek sokan, mert ki tudja mikori az étel (ugye senki sem szeretné kidobni, mert az veszteség). Nem kicsit paráztam be amikor bementünk rajtunk kívül egyetlen sokgyerekes család ült le előttünk talán pár perccel. Limonádét kértem a pincér mondta, hogy nekik nincs az ital lapon, de nagyon szívesen kever nekem (hiba volt hogy megkockáztattam). A pohár alján vastagon kristálycukor rajta pedig citrálos szóda, még a hideg is ráz tőle, de ő csak jót akart egy szavam sem lehet, legalább megpróbált a kedvünkben járni. Leadtuk a rendelésünket, mivel sokat dicsérték ezért hasfelrepesztő karajból és burgonyasalátából kértem kis adagot, Krisztán meg valami szalonnás, hagymás egytálételt kért. Aztán vártunk, vártunk és a szomszéd asztalnál is türelmetlenül vártak. Fél óra múlva gyanúsan égett olajszag kezdett el terjengeni az egész helyiségben, amikor "gondolom én" nekiálltak a sütögetésnek (bele sem merek gondolni mikor cserélték le utoljára a frituban az olajat). A nagy család egyik fele pár percen belül megkapta a rendelt ételeket, a másik fele még jó negyed órát várt miközben a többiek már eszegettek. Majd trappolás hangja hallatszott a pince felől megjelent, vagyis előre bukott a pincér tányérostul. Repkedtek a rántott halfalatkák, a salátalevelek és a rizs szanaszét szóródott. Óriási elnézés kérések közepette az egyben maradt tányérokat letette az asztalra, majd a többivel visszarohant a pincébe és pár percen belül meghozta a viharvert maradékot.
Mi eközben csak vártunk, Krisztián söpörgette magáról a rizst (vajon így kívántak nekünk gazdag gyermekáldást?) és kicsit már mérgelődtünk magunkban, hogy közel 50 perce várunk, időpontos programunk van az ebéd után és idáig max. az olajszagot kaptuk meg azt is ruhánkban hordozzuk majd tovább a nap hátralévő részében.
Végül közel egy óra várakozás után kaptuk meg az ételt. Az istenített pácolt, rántott karajról eszembe jutott néhány dolog, csak az nem, hogy annyit bírnék belőle enni, hogy szétrepedne a hasam. Szóval a pác valószínűleg 2-3 kiló só lehetett, mert ezen kívül mást nem lehetett érezni rajta (még a hús ízét sem), valamint néhol még sületlen is volt. Egyébként a krumplisalátáról nem tudok rosszat mondani az tényleg finom volt. Krisztiánnak ízlett, bár kissé sokalta a saját menüjében a hagymát (mert a tányér felét csak grillezett vöröshagyma tette ki).
Kipróbáltuk a Jégverem fogadót, vagyis a kerthelyiségét, ami a hidegfrontnak és a szélnek köszönhetően elég huzatosnak bizonyult, de az ételek ízértékéből semmit sem volt le.



Krisztián Viczák úr titkát rendelt, én meg fél adag Irma néni imádottját. Itt is átkozottul citrálos volt a limonádé (nem értem, ha láthatóan van citrom, mert a pohárba bőven tesznek, akkor miért kell ilyen vackokkal ízesíteni az amúgy sem olcsó hagyományos üdítőket?).
Gyorsan megkaptuk az ételt, Krisztiánt egyenesen lesokkolta a mennyiség. Két hatalmas karajszeletre csülkös babot halmoztak, amit paníroztak és kirántottak, így hiába van az én Drágámnak jó étvágya szégyenszemre majdnem a harmada a tányéron maradt az ebédjének.
Az én fél adagom viszont kellemes mennyiségű volt, a lesokkolt gyomromat úgy is már helyre kellet ráznom.
Vasárnap már nem akartunk lesétálni a Várkerületbe ezért a szálló melletti Moa étteremben ebédeltünk. Nagyon hangulatos teraszuk van, és kedvesek a pincérek.
Krisztián Eszterházy bordát rendelt házi burgonya krokettel, én meg mézes-mustáros csirkemell csíkokat friss salátaágyon. Hamar kihozták és kifogástalan volt, sőt a balzsamecet az eddig kóstoltak közül a talán a legjobb volt.



Ezenkívül egyszer beültünk a Harrer Várkerületben lévő cukrászdájába (jól el van dugva egy árkádos udvarban, alig találtuk meg) Krisztián nugát tortát evett, én pedig málnás kardinálist.




 Nagyon finomak voltak a sütik, a limonádé viszont itt volt a legnagyobb csalódás. Reméltem, hogy egy ilyen magas minőséget képviselő helyen adnak arra, hogy minden általuk felszolgált étel és ital megüsse ezt a mércét. Node itt is az az átkozott citrál... brrrr!!!
Vasárnap délután beültünk a szálloda kávézójába, Krisztián sörözött én meg kaptam egy panna cottát és egy lattét.Oké-oké hogy a panna cotta olasz tejpuding, na de kérem szépen azért mégsem pudingporból kéne készíteni. Ennyit a kulináris élvezetekről (még jó hogy nem működik a mérlegünk, mert sok mindent elárulna).

A programok pedig a következőképpen alakultak: amikor kipakoltunk elindultunk hogy feltérképezzük a terepet és találjuk egy abc-t, közértet, zöldségest, szóval olyan helyet ahol ásványvizet vehetünk. Nos rá kellet jönnünk, hogy a környéken se híre se hamva bármilyen boltnak. Útközben viszont megtaláltuk a Sörházdombi kilátót, ha már ott voltunk felmásztunk és megcsodáltuk madártávlatból a környéket.


A kilátó

A kilátás

és a magasság vagyis inkább mélység
Két éve amikor Sopronban jártunk éppen felújították a Tűztornyot, ezért csak messziről nézhettük, ahogyan folynak a munkálatok. Mostanra viszont elkészült, úgyhogy mindenképpen fel kellett mennünk.




Megtudtuk mi merre hány méter (azaz kilóméter)

Nagy gondok lettek volna, ha klausztrofóbiásak lennénk
Lilla blogján találkoztam először a Harrer névvel, az olvasottak és a képen látottak alapján tudtam ide nekünk is el kell mennünk (gyengém a minőségi étcsoki, sajnos). Májusban emailben bejelentkeztem, időpontot egyeztettem és hatalmas várakozással indultunk útnak Sopron peremére (ez már tényleg szinte külterület), amikor odaértünk nem találták a nevünket beírva az aznapi 14 órás csokoládé kóstolásra, de nem csináltak belőle problémát, utólag firkantottak be minket.




Pezsgővel és trüffellel köszöntöttek minket, majd megnéztünk két filmet a kakaóbab termesztéséről és a csokoládé készítésről is. Jött a kóstolás, először pörkölt tört kakaóbabot, majd konsírozatlan és konsírozott csokoládét kaptunk.



Összesen 11 különböző vidékekről származó különböző minőségű (gyengétől a magas minőségig) csokoládét kóstoltunk meg, mindenből 1-2 pasztillányit, majd lenyitottak 3 szekrényajtót amiben a Harrer csoki manufaktúrában készített csokoládékból lehetett kóstolni összesen 22 ízből lehetett szemezgetni.









Majd csokiszökőkútba mártott gyümölcsöket kaptunk, végül egy pohár forró csokival zártuk a kóstolást.
Úgy érkeztünk, hogy a kóstolás után szeretnénk kipróbálni a süteményeiket, de a tömény csokiundor keresztülhúzta a számításainkat, ezért fordulhatott elő, hogy a kóstolás és vásárlás után taxit hívtunk és visszavitettük magunkat hotelba.
Pénteken a NYME látogatóközpontjában a Ligneumban jártunk. Fantasztikus az, hogy mi mindenre képesek az emberek a fa segítségével alkotni, rengeteget tanultunk és a már meglévő ismereteinket is szélesítettük. Utána pedig újra gyerekek lettünk... :D







És mivel Krisztiánnak nagyon megtetszett ezért elmentünk a Hidvégi Béla vadászkiállítására is. Erről túl sokat nem írnék, mert megszakad a szívem, ha csakarra a sok értelmetlenül legyilkolt állra gondolok. De azért lett egy-két szalonképes képünk is.





Végül vasárnap elterveztük, hogy felmászunk a Károly kilátóba. Befújtuk magunkat alaposan kullancsriasztó sprayvel és bevettük az erdőt. De csak jóformán az első kanyarig jutottunk, mert Krisztián kissé megijedt a dús aljnövényzettől (biztos tele van kullanccsal), ezért a Ciklámen tanösvényt jártuk végig.

A "félelmetes" kullancsos út


ez már a Ciklámen tanösvény

ahol még vadmálnát is találtunk
Összességében elég jól bejártuk Sopront, két alkalomtól eltekintve mindenhova gyalogoltunk, szóval legalább egy kevéske kalóriát el tudtunk égetni. Külön öröm volt számunkra, hogy egy esettől eltekintve minden alkalommal amikor megközelítettük a gyalogátkelőket, rögtön megálltak az autósok és intettek, hogy menjünk (máshol miért nem ilyen előzékenyek? - jó, jó persze tudom az már a nyugati határ, más az emberek felfogása, hozzáállása).

A vonatút viszonylag gyors és nagyjából kényelmes volt, csak azt nem értem miért áll szándékában a MÁV-Startnak, hogy kifagyassza az IC-n utazókat (amúgy is elég fagyos vagyok, de ez a hőmérséklet különbség még Krisztiánt is megviselte).

Eltelt 8 napban pihentünk, jókat ettünk, kirándultunk, úsztunk, minden megvolt ahhoz, hogy feltöltődjünk jó időre, hiszen egy ideig biztosan nem lesz alkalmunk, hogy szabadságra menjünk. A következő utazásunk pedig előreláthatólag 2014. júliusára datálható.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...