2014. október 6.

1. hónap

Hihetetlenül gyorsan megy az idő, már eltelt egy hónap, és a szülés is már csak egy távoli emléknek rémlik. Rohannak a napok, Gréta pedig nő mint a gomba. Igyekszünk minden egyes napot 100%-osan megélni, mert ezek a pillanatok már nem térnek vissza többé. És mi történt ezalatt az idő alatt most összegyűjtöttem egy csokorba.

Súly: Kedden reggel mértük, akkor volt 4120 g a kisasszony, tehát mióta hazahoztuk a kórházból majdnem egy kilót gyarapodott (azóta szerintem már át is léptük az 1 kilót).

Evés: Nagyon szerettem volna kizárólagosan szoptatni Grétát, ezért be is vetettem a létező összes praktikát és készítményt, hogy szaporodjon a tejem, de nem vált be semmi. Ugyan nem apadt el teljesen, de pár kortynál nem tudok többet adni a kislányunknak, ha megfeszülök akkor sem. Ezért az étkezése már kizárólagosan tápszer alapú, az anyatej már csak desszert szokott lenni az evések végén, mert akkor igényli a közelséget, megnyugtatást. A védőnő szerint viszont az a pár korty is elég ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű immunanyagot megkapja tőlem.
Kezdetben 2,5-3 óránként evett, most már csak 3-4-5 óránként eszik nappal , éjszaka pedig 7-8-9, de volt már, hogy 11 órát is aludt az esti és a reggeli etetés között.

Alvás: Egyre jobban alszik a kis hölgy. az első 3 hétben 3, maximum 4 óránkét felébredt, de most már egyre többet alszik éjszaka egyhuzamban ébredés nélkül. Először meg is ijedtem amikor hajnali kettőkor felébredtem és a gyerektől még mindig nem jött egy hang sem. Akkor nagyon gyorsan bementem a szobájába hallgatózni, hogy szuszog e még. De semmi gond nem volt nagyon szépen aludt.

Egészség/betegség: Az egészségével nincsen gond, de nagyon hasfájós Gréta. Hiába az Espumisan cseppek, de próbáltuk a BioGaia probiotikumot is, már 3x váltottunk tápszert is, hátha az enyhülést hoz, meleg sópárnát tettünk a pocakra, masszírozzuk(tuk), tornáztatjuk(tuk), de nem segít semmi. Néhány napja feladtam az elveimet miszerint én semmit sem fogok a gyerek fenekébe dugdosni és vettem szélcsövet a patikában. Így ugyan még mindig fáj a kisasszony hasa, de legalább gyorsan enyhülést tudunk hozni neki, látszik az arcán a megkönnyebbülés amikor leeresztjük, mint egy lufit. Mindenki nyugtat, hogy majd kinövi a gyerek, de addig is szörnyű látni a szenvedését :(

Napirend: Kifejezett napirendünk még nincsen. Hajnalban Gréta 5-6 óra felé ébred eszik 90 ml tápszert és cicire kéretszkedik, hogy megnyugtassa és ezzel egyetemben vissza is altatja magát. 8-9 ig alszik akkor megint eszik és alszik 12-13-14 óráig. Újra eszik, cicin megnyugszik és alszik 16-17-18 óráig Általában ezután az ébredés után kezdődik a hasfájós (először) sírás, (majd a lélegzet vétel nélküli, szó szerinti) ordítás (mintha nyúznánk a gyereket). Változó, hogy mikor megyünk ki sétálni függ Gréta kedvétől és az időjárástól. Ami fixen egy időpontban van az 18:45-19:00 között a közös fürdetés. Utána eszik, ha a hasfájás miatti nagy sírás-ordításban ki nem fárad túlságosan, mert  akkor már a vacsija előtt bealszik (ilyenkor nem szoktam felkelteni, ő majd úgy is jelez, ha éhes). Van, hogy még felkel 22-23 órakor enni, de olyan is volt már párszor, hogy csak hajnalban ébredt legközelebb.

Mérföldkövek: Már egy naposan felemelte és megfordította a fejét, most már nagyon stabilan és hosszan tartja. Hasra fektetve kezdi kitámasztani magát a kezével és magasra kiemeli a fejét. Lassacskán átalussza az éjszakákat, vagy maximum egyszer ébred fel. Az erős színű, kontrasztú tárgyakat imádja bámulni. Hatalmasakat nevet teli szájjal.

Ruhák: 52 centivel született és az első havi státusz vizsgálaton a védőnő 56 centisnek mérte. Azok az 56-os ruhák, amik kezdetben kicsit nagyok voltak most tökéletesen jók rá.

Pelenka: Elhasználtunk egy csomag 1es Babydream pelenkát, 1 csomag 2es Babydream pelenkát és most jelenleg 2es Liberot használunk. Szerencsére napokon belül elfogy, mert csak csupa rosszat tudok róla elmondani. A rossmannos pelenkák ugyan kicsit merevebbek voltak, de ezerszer különbek, mint a "minőségi" Libero. Ebből kifolyik minden (pisi, kaki), és folyton le akar szakadni a tépőzárja. Szerencsére elérte a 4 kilót Gréta így már a moshatót is kipróbáltuk (egyszerűen szuper!) és alig várom, hogy  már csak azt használhassuk. De erről majd bővebben írok egy külön bejegyzésben.

Sírás: Ha nem lenne hasfájós, nem is lenne sírós baba. Ha éhes azt először egy kis "énekléssel" jelzi. Ha erre nem figyelnék fel akkor nyüszög egyet, ha nem érek oda még ekkor sem akkor egy perc múlva akkor sír fel, de akkor sem lesz belőle folyamatos sírás, csak jelzés értékkel kiereszti a hangját, hogy tudjam: Ő még nem kapott enni.
A hasfájása rendszerint a délutáni órákban csúcsosodik ki 5-6 óra felé. Ilyenkor már nem egy szolidan nyöszörgő kislány, ahogyan szenved, tekereg a szelek miatt úgy kezd el először panaszosan sírni, aztán amikor a nagy erőlködések árán sem sikerül előcsalogatnia a babapukikat akkor kezdődik az ordítás. Ha valaki nem tudná, hogy fáj a hasa a gyereknek akkor biztosan ránk hívná a gyámügyet, hogy bántjuk a babát, pedig erről még csak véletlenül sem lehetne szó.

Anya kedvenc pillanata(i): A legszebb perceink reggel vannak amikor bemegyek hozzá a gyerekszobába,ő pedig mosolyogva fogad. Akkor szó szerint elolvad a szívem a gyönyörűségtől.

Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): A legrosszabb, ha nem tudok rajta segíteni amikor szenved, akkor megszakad a szívem.


4 megjegyzés:

  1. Kis angyalka , mint egy játék baba ! Szinte hihetetlen még nekem is hogy már 1 hónapos Gréta baba? Vigyázzatok magatokra puszillak mindkettőtöket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük Évi! :) Már tényleg eltelt több, mint egy hónap, mióta Grétus megszületett. Számunkra is hihetetlen, hogy mennyire rohan az idő, és hogyan fejlődik, formálódik, változik a mi pici lányunk.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...