2014. november 23.

Amerikai extra csokitorta

Már sokszor írtam róla, hogy Krisztián kedvence a csokoládé torta. Minden évben próbálom kissé változatossá tenni a szülinapi torta repertoárt (lúdláb, dobos, stb.). Idén is valami újjal akartam előrukkolni ezért már jó előre elkezdtem kutakodni. És meg is találtam a tökéletes, durván csokis receptet néhány héttel a nagy nap előtt.
Az utóbbi egy évben jobban hajlunk az amerikai piskóták felé, mert lehet, hogy nem olyan levegősek, mint a magyar klasszikus piskóta, amibe csak tojás, cukor és liszt kell, de sokkal ízletesebbek. (Egyetlen dolog van csak amit nem nagyon szeretek az amerikai recepteknél, hogy elég körülményes átfordítgatni a mértékegységeket, de hát valamit valamiért.) Nem szárazak és az elkészítésük is egyszerűbb mert nem kell különválasztani a tojás fehérjét-sárgáját. Nem kell azon aggódni, hogy össze ne törjön a nehezen felvert tojásfehérje a keverésnél, mert akkor összeesik a piskóta és még sorolhatnám az előnyöket.
Ezért esett a választásom egy extrán kakaós piskótára, hozzá egy tejszínes csokoládé krémre és mindennek a megkoronázásaként a tetejére csokoládé bevonatra. A végeredmény egy extra magas kakaó, csokoládé tartalmú torta, ami nem túl édes, de nagyon csokis. Függőknek kötelező kipróbálni! ;)




Amerikai extra csokitorta

Hozzávalók (16 cm-es tortához):

Piskótához:
19 dkg liszt
6 dkg kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
1/4 tk. sütőpor
2 db tojás (szoba hőmérsékletű)
9 dkg cukor
135 g majonéz
80 ml víz

Krémhez:
20 dkg 60%-os étcsokoládé (Tibi)
4 dl habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú)

Bevonathoz:
10 dkg 60%-os étcsokoládé (Tibi)
1 ek olaj

Végigolvasva a hozzávalókat van egy dolog ami biztos, hogy nagyon furcsán hangzik: mit keres egy tortában majonéz?
Tényleg elég furcsán hangzik, de megvan a szerepe, hogy miért kell bele. Teljes egészében meg van oldva vele a tészta zsiradéktartalma és a tojás egy részét is pótolja. Viszont az ízén utólag nem lehet megérezni, hogy majonéz is került bele.

A sütőt alsó-felső sütésen bekapcsoltam 180°C-ra.
A szárazanyagokat (liszt, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor) összekevertem egy tálban.A tojásokat és a cukrot tálas mixerben magas fordulatszámon addig kevertem amíg kifehéredett habos, lágy és könnyű lett. Ekkor levettem alacsonyabbra a fordulatszámot és hozzáöntöttem a majonézt.
A lisztes keveréket és a vizet felváltva, kis adagokban kevertem hozzá a tojásos-majonézes masszához.
Az elkészült piskóta keveréket kivajazott, kakaóporozott kapcsos tortaformába öntöttem (ha a kakaós piskótáknál nem lisztezzük, hanem keserű kakaóporral vonjuk be a forma belsejét akkor a megsült piskóta oldala nem lesz fehér, lisztes, hanem gyönyörű szép barna marad). Az eredeti recept azt írta, hogy fél óra alatt megsül, de ez valahogy soha sem jön be. 45 perc múltán néztem meg, de akkor még mindig folyós volt a közepe ezért átkapcsoltam hőlégkeverésre és még fél órát sütöttem.
Végül a piskóta korongot rácsra tettem hűlni.

A krémhez a csokoládét apróra vágtam, egy tálba tettem, hozzá öntöttem 1 dl tejszínt és mikróban 200 W-on megolvasztottam, percenként megállítottam és átkevertem. Amikor teljesen felolvadt hozzáöntöttem még 1 dl tejszínt és betettem a hűtőbe hogy lehűljön.
Amikor már kicsit sem volt langyos, akkor hozzáöntöttem a maradék 2 dl tejszínt és kemény habbá vertem.
A piskótát széltében ketté vágtam, megtöltöttem a krémmel és vékonyan behúztam a tetejét és az oldalát is.

A bevonathoz a csokoládét összetördeltem, ráöntöttem az olajat és a mikróban szintén 200 W-on gyakori kevergetéssel megolvasztottam és a torta tetejére öntöttem. Spatulával körkörösen eloszlattam, és az oldalán lecsorgó csokipatakokkal körbekentem.

Krisztián nagyon örült és nem mellesleg ízlett is neki :)

Recept innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...