2014. május 31.

Fiú vagy lány? - a tippek

Mivel még mindig nem tudjuk, hogy a mi pici csibénk fiú vagy lány, ezért ez mindannyiunknak izgalmat és hatalmas várakozást okoz ennek a kiderítése (nem csak nekünk kettőnknek, de a családomnak, sőt a barátoknak is). Persze azon túl, hogy mindegy csak egészséges legyen, jó lenne mégiscsak tudni, hogy lányos, vagy fiús szoba berendezéssel készüljek, milyen ruhákat vegyünk, stb. (nem szeretnék mindenből csupa fehéret betárazni). Most hogy kedden aktuálissá válik a 4D-s ultrahang, gondoltam készítek egy kis összeállítást, hogy a régi hagyományok/babonák/közhiedelmek alapján milyen neműnek kellene születnie a mi picikénknek.


Kínai naptár módszer alapján:
Fiú

Anyukám elmélete szerint:
először Fiú : mert úgy gondolja én elég erős csaj vagyok ahhoz, hogy elbírjak egy fiúval is
de most már Lány: mert szerinte ha két ilyen erős akaratú embernek mint mi a egy akaratos fia születik, akkor annak nem lehet jó vége

Tünetek:
Reggeli rosszullétek hiányaFiú
Sóvárgás a sós ételek után- Fiú
Pocak kinézete (görögdinnye vagy kosárlabda) - Fiú
Vizelet színe- Fiú
Rossz alvás- Fiú
Pattanások-  kezdetben Lány, a második trimeszter óta viszont- Fiú
Extra súly- Lány

9 vizsgált közhiedelem alapján ezek az eredmények:
Lány : 2
Fiú : 7

Reméljük, hogy kedden fény derül a titokra és a mi pici babánk végre hajlandó lesz megmutatni magát. Akkor aztán eldönthetjük, hogy vajon mennyi is az igazságtartalma ezeknek a népi "megfigyeléseknek", bár talán helyénvalóbb, ha babonáknak hívom őket.
Ti mit tippeltek? Fiú lesz vagy lány?
Van akinek már beváltak ezek a módszerek, vagy az is csak a véletlen műve lehetett?
Most mindenesetre a tippek alapján Bence az esélyes :)

2014. május 30.

25. hét





Mennyi idős: 25 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: 9 kg-t mért utoljára a védőnő, azóta nem mértem magam, de azt hiszem a továbbiakban nem is fogom magam ezzel idegesíteni, meghagyom azt az örömet a védőnőmnek

A baba: akkora mint egy fej karfiol :) Megközelítőleg 34,6 cm a teljes hossza, és 66 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Kapóra jött, hogy egy kicsit lehűlt az idő, mert nyári ruháim nem nagyon vannak és még vásárolnunk sem sikerült.

Striák: Szerencsére eddig semmi. Szorgosan kenegetem a pocakom sheavajjal, hogy ne is legyenek. Elvileg genetikusan nem örököltem rá a hajlamot.

Tünetek: A hátam/derekam eléggé fáj, és emiatt a párás idő miatt újra nehéz légzésem van. Ez majd remélem, ha jövő héten újra jó idő lesz megint el fog múlni.

Alvás: Most megint többször ébredek, a baba nagyon nyomja a hólyagom így van hogy óránként megyek pisilni.

Mozgás: Már olyan erősek a mozgások hogy szemmel láthatóan hullámzik a hasam, ha beindul a picike. Szerencsére az éjszaka nagy részében nyugton van, de reggel velem együtt kel és alaposan kinyújtózkodik :)

Kívánósság: Úgy döntöttem most az egyszer engedek a csábításnak és szombaton, ha megyünk Tatára a Patarára, akkor megelőlegezek a pocaklakónak egy jó nagy sajtburgert, hogy jól viselkedjen majd az ultrahangon. (Lehet hogy eddig azért nem mutatta meg magát, mert mindig csak ígérgettem neki és soha sem kapta meg az áhított sajtbit?.)

Undor, finnyásság: Szerencsére már semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Kedden megyünk 4D-s ultrahangra. Krisztián már nagyon készül, hogy végre megcsodálhassa a prücsök kukacát, csak nehogy csalódnia kelljen.

Észrevehető, látható terhesség: Szépen gömbölyödik a pocak. Állítólag pont akkora, mint amekkorának egy 6 hónapos pocaknak lennie kell. Legalább is nekem ezt mondták :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Boldog és izgatott vagyok, alig várom, hogy kedden megláthassuk a mi kicsikénket. Vajon kire fog hasonlítani?

2014. május 23.

24. hét





Mennyi idős: 24 hetes. (Innentől már lenne esélye a babának a kinti világban is életben maradni, de azért egyenlőre még maradjon csak pocaklakó.)

Összes súly veszteség/gyarapodás: 9 kg

A baba: akkora mint egy cső csemegekukorica :) Megközelítőleg 30 cm, és 60 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Próbáltam a héten vásárolni nyári ruhát, szoknyát, pólót, tunikát, de csúfos kudarcot vallottam, . Akkorák lettek a melleim, hogy semmi sem akar rám jönni. Szörnyű, hogy a környéken nem lehet kismamaruhákat kapni.

Striák: Szerencsére eddig semmi. De szorgosan kenegetem a pocakom sheavajjal, hogy ne is legyenek.

Tünetek: A hátam/derekam eléggé fáj, de ezeken kívül nincs semmi tünetem.

Alvás: Átlagosan egyszer ébredek már csak  és általában 6 ig vissza is tudok aludni.

Mozgás: Reggeltől késő délelőttig fent van a picúr és veszettül kalimpál, aztán pihen/alszik és délután kezdi újra a mókát, késő estig forgolódik, helyezkedik. Szerencsére az éjszaka nagy részében nyugton van, ő is alszik, hogy a mama is pihenhessen.

Kívánósság: Bárcsak megehetnék néhány sajtburgert...de nem (és attól tartok, hogy a vérvétel után az elkövetkező 3 és fél hónapban nem csak ettől leszek eltiltva).

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Tanácstalanok vagyunk, de már nem sokáig, június 3-án megyünk 4D-s ultrahangra, akkor már muszáj lesz megmutatnia magát a gyerkőcnek.

Észrevehető, látható terhesség: Szépen gömbölyödik a pocak (Krisztián kifejezetten örül neki, hogy csak a melleimen és a pocakomon látszik, hogy babát várok).

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Boldog vagyok, élvezem minden percét a babavárásnak (igen még azt is amikor úgy érzem, hogy leszakad a derekam). Jobb dolog nem is történhetett volna velem ebben az életben. De azért a terheléses vércukor vizsgálat miatt izgulok picit.

Hétfőn ha túl leszek a vérvételen töltök fel frissítést, és leírom, milyen volt a szirupos reggeli :)

Update 2014.05.26.
Túl vagyok a vérvételen. Reggel 7-re a kórházba mentem becsekkoltam a betegfelvételen és átsétáltam a laborba. Ott már kilóméteres sorban ácsorogtak a syncumaros betegek. Kb fél óra alatt kerültem sorra, levették az első adag vért (3 kémcsővel vettek, mert a cukron kívül teljes vérképet is néznek + újra vércsoport meghatározást is csinálnak, bár ezt már az első vérvételen is megtették), majd kezembe nyomták a 3 kémcsövet, a beutalómat és átküldtek a szomszédos ajtóhoz, hogy gyorsan adjam le őket. Átvették elemzésre, és egy óra múlva szólítottak (amikor kiderült, hogy az éhgyomri cukrom nem magas), hogy a kis zacskó cukrommal menjek a vérvételi helyiségbe. A vérvételes nővérke egy üvegpohárba öntötte a 75 g gyógyszertári szőlőcukrot és felöntötte hideg vízzel.
Én ilyet még nem láttam soha azelőtt: a por állagú szőlőcukor a víz hatására szó szerint a pohár aljára kövült. Kaptam hozzá egy műanyag kanalat, hogy kevergessem, próbálkozzak  pohár aljáról felkaparni a "cukorkövet".
Mondanom sem kell a hideg vízben a cukor nem akart olvadni, a műanyag kanál meg szó szerint majdnem beletörött a cukor felvésésébe. A koktélba belecsavarhattam fél citrom levét, de mondanom sem kell íz szempontjából ez mit sem használt, tömény szirup volt az egész. 3-4 húzásra sikerült leküzdenem a löttyöt, ami után még ki kellett kanalaznom és elrágcsálnom a pohár alján maradt cukorrögöket. Ami a pohárba belekövült kb. fél centi vastagon szerencsére meghagyhattam, (bár annak a kibányászásához szerintem minimum egy ütvefúró lett volna szükséges).
Ezután kaptam két óra pihenőt a következő "csapolásig", így Krisztiánnal átsétáltunk szembe Dózsakertbe és leültünk egy padra, hogy elüssük az időt. Mielőtt lejárt volna a két óra visszasétáltunk a kórházba, kicsit vártunk aztán szóltam, hogy "lejárt" az időm.
Fél perc alatt meg is voltam, csak egy pici kémcső vért vettek le utoljára, bár az egyszem normális vénám így is megsínylette a vérvételt.
Holnap délelőtt kiderül, hogy mi lett az eredmény. Nagyon bizakodom, hogy a kétórás eredmény 7 alatt lesz, mert így nem kellene tartanom a terhesség végéig a grammra pontos diétát, plusz hetente dietetikushoz járnom ellenőrzésre.

Megvan az eredményem az éhgyomri cukorszintem 5,31 (vagyis határértéken belüli), a két órás pedig 5,33. Szóval nem kell sem diéta, sem dietetikus, lehet büntetlenül gyümölcsöt enni a nyáron :)

Milyen legyen a babakocsi?

Ez volt talán a legnagyobb dilemmám, hogy milyen legyen a számunkra tökéletes babakocsi, mert ez nem olyan dolog, ami "ha nem válik be, akkor holnap veszek majd egy másikat".
Sok véleményt meghallgattam, fórumokat olvasgattam, majd feltettem a legfontosabb kérdéseket magamnak:

  1. Milyenek a környéken az útviszonyok? - Ugyan van mindenhol beton/aszfalt járda, de nem túlzottan jó minőségűek, valamint jó lenne kirándulni is a babával együtt.
  2. Kell e cipelni a babakocsit? - Ugyan a másodikon lakunk, de 100 % hogy nem fogom felcipelni minden áldott nap a babakocsit gyerekestül (kitűnő helye lesz a tárolóban, és a mi kis 49 m2-es lakásunkban el sem férne), de mivel nincs autónk ezért elő fog fordulni, hogy ahova nem jutunk el gyalogosan oda tömegközlekednünk kell. Így pedig kivédhetetlen, hogy emelgetni kelljen.
  3. Mekkora legyen a bevásárló kosara? - Szintén mivel nincsen autónk a bevásárlásokat gyalogosan kell intézni szóval ez is meghatározó szempont.
  4. Megbízható szervizháttérrel rendelkezzen? - Persze, ha beüt a krah, akkor legalább legyen lehetőség orvosolni a problémát, ne kelljen egyből könnyes búcsút venni egy használhatatlan kocsitól.

Az útviszonyok miatt mindenképpen ragaszkodtam a nagy kerekekhez.

Mivel emelgetni is kell a kocsit ezért nem árt, ha minél könnyebb a váz+az ülőrész (és persze még a gyerek is benne fog feküdni/ülni).

Mivel nincs kocsink egyértelműen nagy bevásárló hálója kell hogy legyen, mert nincs lehetőségen a boltból kijőve egyszerűen bepakolni a csomagtartóba a megvásárolt holmikat, én pedig nem szeretném a "málhás ló" szerepét játszani.

Nem akartunk úgy olcsó kocsit választani, ami azért olyan hihetetlenül olcsó, mert 1-2 hónapon belül atomjaira hullik szét és még csak szerviz sincs az egész országban. Tehát lengyel kocsik kilőve. (Lehet, hogy egy-két embernek beválik, de én nem akartam kísérleti nyúl lenni.)

Engem megnyugtat a tudat, hogy a szeptemberben születő babánk egy zárt mózeskosárban babakocsizná át a telet (hiszen akkor is ki kell menni, nem lehetünk bent a lakásban több hónapon keresztül), viszont mire megjönnek az igazán jó idők addigra talán a gyerekünk is tud majd ülni magától és feltehetjük a nyitott sport ülőrészt neki.

Két kocsi közül vacilláltam már csak a végére: ABC Design Cobra és ABC Design Mamba.
Én a háromkerekű Cobrába szerettem bele, Krisztián viszont ragaszkodott a 4 kerékhez.

A szüleim jelentős összeggel beszálltak az árába, de úgy döntöttünk, hogy még így is inkább egy használtat választunk. Elkezdődött a vadászat, ami valljuk be nem volt egyszerű 3 okból:

  1. számomra érthetetlen indokból a legtöbb eladó használt babakocsi rózsaszín vagy lila színű - mi viszont egy dologhoz komolyan ragaszkodtunk mégpedig a semleges színhez,
  2. szintén érthetetlen előttem, hogy használt babakocsit miért is vennék meg egy közel új, bolti, használatlan kocsi áráért - kizárt, hiszen az újra sem akarunk 130 ezret költeni,
  3. a hirdetések java része erősen lestrapált babakocsiból állt össze (szakadt, törött, foltos) és az áruk még így is 50 és 65 ezer között mozgott - ezzel az árral már nem lett volna bajunk, de nem akartuk rögtön szervizbe vinni a frissen megvásárolt használt kocsit, hogy egyből költhessünk is rá, habár mi (avagy a gyerek) még nem is használtuk.
Félidőben sikerült megtalálni a tökéletes darabot: egy beige-barna színű, nagyon megkímélt állapotú Cobrát.
Így lett meg az első "babaholmink", ami minden esetben jó megoldás lesz akár fiunk, akár lányunk születik.




2014. május 21.

A kozmetikai csomag összeállítása

Túl a babavárási időszak felén elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy ideje lenne elkezdeni beszerezni a babaholmikat. Eddig néhány mesekönyvön és a babakocsin kívül még nem vettünk semmit (először a baljós kezdet miatt, aztán babonából, most pedig még mindig nem igazán tudunk vásárolni, mert nem tudjuk, hogy Bencénk vagy Grétánk lesz).
Ami viszont nemtől független az a kozmetikai csomag, hiszen a babának és nekem is szükségem lesz néhány dologra a szülés után.
Sok mindenki javaslatát, tanácsát meghallgattam, elolvastam. Nézelődtem fórumokon, babás oldalakon, ismerősök mondták el a véleményüket és anyukám is ellátott egy-két jó tanáccsal.
Ha nincs résen az ember, akkor jó nagy katyvasz lesz mindebből, mert valaki erre esküszik, valaki arra, nehéz kihámozni az igazi lényeget.

Amit megjegyeztem, erre anyukám is felhívta a figyelmemet és Apolka a KrémMánia egyik bloggerinája is írt róla: a babákat kezdetben csak tiszta vízzel kell fürdetni, nincsen szükség semmilyen fürdetőre, hiszen a csecsemők amíg nem kúsznak másznak, nem kezdődik el náluk a hozzátáplálás egyszerűen nem "koszolódnak be", tiszta ruhácskában fekszenek az ágyukban, a játszószőnyegükön, vagy anya-apa ringatja őket a kezükben.
A mindennapos fürdetésben is megoszlanak a nézetek, mert ugye a babák nem lesznek mocskosak, a víz viszont rettentően szárítja a csecsemők érzékeny kis bőrét. Szintén Apolka tapasztalata, hogy nálunk divat csak a mindennapos babafürdetés, Svájcban csak heti egyszer fürdetik a kicsiket.
Anyu is elmondta, hogy nem amiatt kell fürdetni a csöppségeket, mert büdösek, koszosak lennének, viszont a mindennapi fürdetés beépül a rutinba, és mivel a csecsemők hőháztartása még nem szuperál a legjobban (könnyen kihűlhetnek, vagy túlmelegedhetnek, mivel nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket), ezért az esti fürdetésekkel kicsit optimalizálni lehet a testhőjüket.
Ezzel legalább már a fürdetés témán átrágtam magam, de még mindig ott a kérdés, hogy miket is használjunk születendő babánknál.

Kozmetikumok terén, Ms Tindigo blogja és cikkei nyújtottak hatalmas segítséget abban, hogy  ne az agyonreklámozott márkák termékei közül válasszak (mindenhol látni a hirdetéseiket, és emiatt a legtöbb anyuka ezeket használja, elvégre, ha az van ráírva, hogy babáknak való az nem lehet rossz... vagy mégis?)
Először Ms Tindigo kutatásai és cikkei alapján rá kellett döbbennem, hogy hiába a sok reklám a boldog babákról, és a pihe-puha, illatozó bőrükről, attól hogy valami babatermék, sensitive, hypoallergén még nem jelenti azt, hogy jót tesz a gyerekek érzékeny bőrének (sőt a címzetes megnevezések a legtöbb esetben semmit sem jelentenek). Én nem fejteném ki minden részletbe belemenően, hiszen egyenlőre csak egy leendő anyuka vagyok (és nem a téma igazi szakértője), de Ms Tindigo sokat kutatott a témában, rengeteget dolgozott , hogy segítséget nyújthasson, leírta, hogy miért nem érdemes mindig a nagy márkák csábító reklámjai alapján vásárolni. Ellenben összegyűjtötte azokat a termékeket is amik nem károsak, szép az összetételük (INCI-jük) és nincsen bennük semmiféle irritáló anyag sem.
Bővebben a témáról itt és itt olvashattok.

Mivel a Rossmannál lehetőség van a webshopos megrendelésre, és házhoz is hozzák a megrendelt árukat ezért úgy döntöttünk, hogy leadjuk a rendelést és várjuk a kiszállítást. Mióta költséghatékonysági szempontokból összevontak, megszüntettek DM-eket, Rossmann-okat itt Tatabányán hiába lett nagyobb a megmaradt 1-1 üzlet alapterülete, az ellátottságuk igencsak hagy kívánnivalót maga után. Krisztián nem ragaszkodott hozzá, hogy több alkalommal is bevásárló körútra induljon velem, sőt.. (rettentően utál vásárolni, pedig én nem is vagyok az az órákon át nézelődő, álmodozó fajta nő). Így inkább minden szükséges holmit összeírtunk, amire nemcsak a baba-mama csomaghoz volt szükség, hanem a háztartásból is hiányzott, elértük az ingyenes kiszállítási összeghatárt, és nekem csak várnom kellett a postást, hogy mindent egyszerre átvehessek.

Baba csomag

A baba kozmetikumok

Ugyan nagy valószínűség szerint eleinte csak a babaolajat, és ""hátközépig kakilás" esetén a babafürdetőt fogjuk használni, de fel vagyunk készülve már minden eshetőségre, bakira, véletlenre, így teljes egészében megvettük a kozmetikai csomagot (minden saját márkás Babydream: hintőpor, babaolaj, testápolótej, fürdető és sampon). 

A kezdő pelenkázási kellékek

Úgy sem lehet pontosan megmondani, hogy mekkorának fog majd megszületni a gyermekünk, ezért 1-es és 2-es méretű eldobható pelusból is vettünk 1-1 csomaggal. (Nem többet, és nem márkásabbat, mert a későbbiekre nézve más terveink vannak, de ezt majd egy másik bejegyzésben bővebben kifejtem.)
Nedves popsitörlőből jól betáraztunk 3 csomag extra sensitive Babydream popsitörlőt vettünk. A popsikrémet nem felejtettem el viszont ez is a későbbi bejegyzés része lesz, ezért erről most nem írok.

Mama csomag a szülés utánra
A mama csomag is saját márkás termékeket tartalmaz csak szinte (na jó a bimbóvédő krém nem az), mert teljesen tökéletes a minőségük, az áruk viszont jóval a felkapott, reklámozott márkák termékei alatt van.

2014. május 20.

Harc a nevekkel

Amikor megtudtuk, hogy érkezik a mi kis boldogságunk,  még eszünkbe sem jutott azon agyalni, hogy vajon majd milyen nevet fogunk neki adni. Aztán ahogyan eltelt az első trimeszter és túlestünk azon az aggodalmakkal és félelmekkel teli időszakon elkezdett ez a gondolat is foglalkoztatni. Bújtam az utónévkönyvet és összeírtam azokat a fiú és lányneveket, amik számomra szóba jöhettek. Ezek voltak a szempontjaim:
- rövid, könnyen megjegyezhető legyen (jó ha a gyerek nem csak 5 éves kora után tanulja meg a saját nevét),
- nem túlságosan "különleges" (feláll a szőr a hátamon az Eszmeraldától, Dzsesszikától, Kármentől, Ronáldótól, stb.),
- lehetőleg magyar név legyen (a lényeg, hogy ne valami új keletűen külföldről átvett írásában magyarított név),
- jól passzoljon a Kulcsár vezetéknévhez,
- Krisztián kívánsága szerint ne legyen alliterációs, ne kezdődjön K betűvel a név,
- élő rokon, családtag neve ne legyen (így is éppen elég László, Judit van a családomban, nem akarom ezt a hagyományt folytatni).

Krisztián nem akart foglalkozni a dologgal, de ő amolyan igazi "Pató Pál úr", ráérünk arra még. Ha ráhagytam volna a dolgot, akkor a szülés napján a kórház felé menet vitatkoztunk volna a neveken...
De nem hagytam magam, így ha nem is volt hajlandó fellapozni az utónévkönyvet, de azt a listát megnézte, amit én írtam össze.

A fiú nevek listája
       


Mivel szerinte ez a gyerek csakis fiú lehet (vitának itt nincs helye), ezért csak a fiú neveket nézte meg. Rögtön ki is választotta a Bence Dánielt. Így már a 13. héten volt fiúnevünk, amit mind a ketten imádtunk.

       
Az összesített lánynév lista
     

Viszont a lánynevekre rá sem volt hajlandó nézni, mert ez a gyerek úgyis fiú lesz, és ha mégsem a Bence akkor is nagyon szép, ritka női név lehet. A következő 13 hetem arra ment rá, hogy meggyőzzem szükségünk van lánynévre is (főleg, hogy a kis makacs nem akarja megmutatni magát, és lehet hogy nem is fogja ezért végképp szükség volt arra, hogy legyen fiú és lánynevünk is). Végül nagy nehezen csak belement, a dologba. Ismét ott kezdte, hogy megnézte az általam összeírt listát. De baj volt, egyik sem tetszett neki... mert túl rövidek és különben se kezdődjenek magánhangzóval (ezt nem értem miért nem akarja). Így végül ő is fellapozta az utónévkönyvet és diktálta a neki tetsző neveket. A bökkenő csak az volt, hogy lánynevek terén annyira eltér az ízlésünk, hogy amiket választott az én tetszésemet nem tudták elnyerni. Aztán megakadt a szemünk egy néven, ami mindkettőnk listáján szerepelt, de átsiklottunk rajta: Gréta. Ugyan egyikünknek sem ez volt a kedvenc neve a listáján, de ez volt az egyetlen amire mindketten hajlandóak voltunk igent mondani, így nagy nehézségek árán végül megegyeztünk benne. (Először nagyon fájt a szívem, hogy nem lehet Anna, kicsit pityeregtem is, de ez a gyerek a kettőnk gyereke lesz, a kettőnk döntése kell, hogy legyen a név is, nem sajátíthatom ki magamnak a névadás lehetőségét, meg kellett barátkoznom vele, a Gréti is szép név lesz.)

Így a döntésünk Bence Dániel, ha fiú és Gréta, ha lány.

2014. május 18.

Ördögpecsenye - avagy egy férfi szívéhez leggyorsabban a gyomrán keresztül vezet az út

Krisztiánnal nagyon más ízlésűek vagyunk. Míg én kísérletező kedvű vagyok, szívesen eszem a világ bármely konyhájából, érdekelnek az érdekes ízkombinációk, addig Krisztián a tökéletes ellentétem csakis a jó magyar konyhát szereti zsírosan, fűszeresen, húsosan. Sok-sok éven át el sem tudta képzelni, hogy hogyan lehet akár egyetlen napot is kibírni hús nélkül.
Aztán 2 éve nagypénteken úgy döntött, hogy arra az egy napra csatlakozik az én böjtömhöz. Láss csodát túlélte a kis "mártír". Azóta átgondolta a "nemlehettúlélniegyetlennapotsemhúsnélkül" teóriáját és mostanra eljutottunk odáig hogy heti 2 húsmentes napot tart ő is.
De ha igazán a kedvében akarok járni, akkor meglepem valami ínycsiklandozó finomsággal, amitől egyenesen elalél, és amiért bármit képes megtenni, most pl. ördögpecsenyével (nem, nem azért főztem most, mert akarok valamit, szimplán csak, hogy örömet szerezzek neki).




Ördögpecsenye

Hozzávalók:
30 dkg sertéscomb
15 dkg marhacomb
10 dkg csirkemáj
5 dkg kolozsvári szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg csiperkegomba
1 db szép nagy paradicsom
1 db paprika
8-10 dkg zöldborsó
bors
pirospaprika
darált erőspaprika 

A kolozsvári szalonnát felcsíkoztam, a gombát, felszeleteltem, a vöröshagymát felkockáztam. Egy jó nagy lábosban a szalonna zsírját kiolvasztottam, ebbe tettem bele a hagymát, gombát, közepesre vettem a hőfokot és megpároltam őket. Közben a marhát felszeleteltem, aztán vékonyan felcsíkoztam, beletettem a lábosba, visszavettem a maximumra a hőfokot, és lepirítottam a húst. Közben a sertést is hasonlóan vékonyan felcsíkoztam, majd ez is az edénybe került. Végül a csirkemájat is ugyanígy vágtam fel és adtam a többi hozzávalóhoz. A paprikákat paradicsomokat apróra kockáztam, majd a zöldborsóval együtt a pecsenyéhez adtam. Fűszereztem (pirospaprika, bors, darált erőspaprika) felöntöttem az egészet annyi vízzel amennyi pont ellepte, letakartam fedővel,  visszavettem a hőfokot 2-esre, hogy nagyon lassan főhessen, és magára hagytam kb 5 órára (bizony, baromi lassan puhul meg a marha benne, ezért is van csak ritkán a repertoáron), az utolsó fél órában levettem a fedőt, sóztam, és közepesre, 5-ösre véve a hőfokot besűrítettem a szaftot.
Párolt rizzsel szoktam tálalni, de finom lehet tepsis krumplival is.
Ez az az étel, ami igazán meg tudja dobogtatni  Krisztián szívét, amiért még kezet is csókol.
Ajánlom minden húsimádónak (a többféle hústól teljesen "kerek" az íze), akik szeretik a magyaros, csípős ízeket, nem fogak csalódni benne.

2014. május 16.

23. hét





Mennyi idős: 23 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: 9 kg (a mostani orvosi ajánlások alapján ezzel a súllyal már szülnöm kellene).

A baba: akkora mint egy grapefruit :) Megközelítőleg 28,9 cm, és 50 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Imádom az új kismama leginget, ha szépen melegszik az idő és jön a nyár jöhetnek a lengébb ruhák is. Nem kevés nehézség árán vettem új melltartót (kimondani is borzasztó, de 5 és fél hónap alatt eljutottam a 75B-s mérettől a 90D-ig és félek, hogy még nincs vége...)

Striák: Szerencsére eddig semmi.

Tünetek: A hátam/derekam eléggé fáj, de ezeken kívül nincs semmi tünetem.

Alvás: Átlagosan egyszer ébredek már csak  és általában 6 ig vissza is tudok aludni.

Mozgás: Egyre gyakoribbak, erősebbek és látványosabbak a mozgások, bár a frontok alatt belustul a picike.

Kívánósság: Bárcsak megehetnék néhány sajtburgert...de nem.

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Fiúnak gondoljuk, de azért a hétvégén majd átnézegetjük a lányneveket is, hogy mik jöhetnének szóba, ha a mi kis szégyenlős babánk lánynak születne. Remélem hétfőre meglesznek a neveink és ha ezúttal sikerül megleshetjük a picúrt az ultrahangon alaposabban mint eddig.

Észrevehető, látható terhesség: Szépen gömbölyödik a pocak :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Kifejezetten boldog, jövőhéten már időpontot is kérhetek a 4D-s ultrahanghoz, így kifejezetten izgatott vagyok, hogy milyen lesz a mi kicsikénk :)
Krisztián szerint ha rám hasonlít akkor nagy szájú lesz,  ha meg rá akkor már most kopaszodni fog :)


Update 2014.05.19.
Ma voltunk újra orvosnál és nagyon reménykedtem benne, hogy végre megtudhatjuk születendő gyermekünk nemét. Sokat kellett megint várnunk, vagy másfél órát közben keltegettem a picikét, hogy ne aludja megint végig az ultrahangozást. Azt láttuk, hogy lábvégű, vagyis a buksija fent van a pocakom tetején és a lábai a pocakom alján (érzem is sokszor amikor rugdossa a hólyagomat). Ami pedig a többit illeti, szóval a lábfejeit összeteszi (kicsit be is csámpít), a térdecskéit szorosan összeszorítja, amikor a doki próbálkozott más szögből kukucskálni akkor ébredt rá a kis drága, hogy ultrahangos megfigyelés alatt van ezért pluszban össze is kulcsolta a lábacskáit. Krisztián mérges volt, mert szerinte rám hasonlít a gyerek, olyan makacs, mint én. De szerintem tiszta apja, Krisztián szívből utálja, ha fényképezik és legalább olyan makacs (hacsak nem jobban), mint én, így az az egy biztos a gyerek nagyon is hasonlít ránk, de hogy mi van a lábacskái között az még mindig rejtély. Két hét múlva megyünk 4D-s ultrahangra, ott aztán addig nem leszek hajlandó felkelni az ágyról amíg ki nem derül a titok.

2014. május 12.

22. hét





Mennyi idős: 22 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: Huhúúú, nagyon sok, 7 kiló

A baba: akkora mint egy papaja :) Megközelítőleg 27,8 cm, és 43 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Sikerült vennem egy kismama leginget, így már nem annyira zavar, hogy folyton le akar csúszni a kismama farmer rólam, mást is fel tudok venni. És sajnos a héten újra melltartót kell vennem, mert amiket két hónapja vettem már kicsik...

Striák: Szerencsére eddig semmi.

Tünetek: A hátam/derekam egyre többet fáj és ezt elég nehezen viselem.

Alvás: Átlagosan 1-2 szer ébredek, és ha a baba nincs éppen fönt és nem rúgdos, akkor vissza is tudok aludni.

Mozgás: Egyre gyakoribbak, erősebbek és látványosabbak a mozgások, igazi kis örökmozgó a gyerkőc.

Kívánósság: Bárcsak megehetnék néhány sajtburgert...de nem.

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Fiúnak gondoljuk, de azért a hétvégén majd átnézegetjük a lányneveket is, hogy mik jöhetnének szóba, ha a mi kis szégyenlős babánk lánynak születne.

Észrevehető, látható terhesség: Szépen gömbölyödik a pocak :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Kifejezetten boldog, jövőhéten már időpontot is kérhetek a 4D-s ultrahanghoz, így kifejezetten izgatott vagyok, hogy milyen lesz a mi kicsikénk :)


2014. május 3.

21. hét





Mennyi idős: 21 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: Huhúúú, nagyon sok, 7 kiló

A baba: akkora mint egy sárgarépa :) Megközelítőleg 26,6 cm, és 36 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Szuper az új kismama nadrág, bár azt bánom, hogy nem egy mérettel kisebbet vettünk. Folyton le akar csúszni a fenekemről, emiatt pedig egyfolytában húzogatom fölfelé vissza a helyére. Itthon a legkényelmesebb a jóganadrág. Lassan ahogy jönnek a jó idők, áttérhetek majd a rövidnadrágra és nyári ruhákra.

Striák: Szerencsére eddig semmi.

Tünetek: Az időjárás változások miatt van, hogy fáj a fejem. A hátam/derekam viszont egyre többet sajog sajnos.

Alvás: Ezen a héten elég változó. Van hogy egész hajnalig megszakítás nélkül tudok aludni, van hogy egyszer- kétszer ki kell botorkálnom félálomban a mosdóba, de az is előfordul, hogy óránként felébredek, vagy alig alszom 2-3 órát összesen.

Mozgás: Prücsök egyre aktívabb, már nem csak reggel és este van fent, de napközben és éjszaka is egyre gyakrabban mozgolódik, rúgdos,kinyomja magát. :)

Kívánósság: Bárcsak megehetnék néhány sajtburgert...de marad helyette a natúr csirkemell és a saláta.

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Fiúnak gondoljuk, pedig tényleg lassan lányneveket is muszáj lesz keresnünk a kis szégyenlős gyerkőcnek, hogy ne lepődjünk meg ha mégsem válik be a tippünk.

Észrevehető, látható terhesség: Szépen gömbölyödik a pocak :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Kifejezetten boldog, szerencsére a borús gondolatok és rémképek tovaszálltak.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...