2014. december 30.

Gasztoajándékok 2014 - vaníliás-citromos és tejeskávés macaronok

Az idei adventi időszak kicsit zűrösebbre sikeredett, mint azt előre gondoltam, de még így is (nagy nehezen) szakítottam időt arra, hogy a családunkat idén is meglephessük gasztroajándékokkal.
Tavaly hatalmas sikere volt az első macaronomnak, ezért idén is felkerült a listára azzal a változtatással, hogy új ízekkel készültem, valamint mézeskalácsok is készültek az utolsó pillanatban (szenteste, amikor letettem Grétát aludni még a díszítésükkel foglalatoskodtam).
Jöjjön most az idei év két macaronjánk a receptje aminek az ötletét és a töltelékét Sütidoboz oldaláról hoztam.






Vaníliás-citromos macaron

Hozzávalók:

11 dkg mandulaliszt
20 dkg porcukor
9 dkg pihentetett tojásfehérje
2,5 dkg kristálycukor
1 csomag Burbon vaníliáscukor
csipet só
csipet por állagú sárga ételfesték

Krémhez:

1 db citom
5 dkg cukor
1 db tojás
0,6 dl kifacsart citromlé
8 dkg vaj

Mivel tavaly Cuppcake receptje nagyon bevált ezért az alap macaron receptjén nem változtattam, és inkább Sütidoboz receptét igazítottam hozzá a már kipróbálthoz. A nagy fennforgásban idén nem volt időm pihentetni a tojásfehérjét  (ami pedig nagyon fontos, mert a végeredmény sikerét befolyásolja a tojás nedvességtartalma), ezért a gyors és egyszerű megoldást választottam és betettem a mikróba 700 W-on 5 másodpercre.
Ugyanúgy betartottam minden apró pontos részletet, mint az előző évben, alaposan átszitáltam a darált mandulát, kikészítettem mindent a pultra, hogy ne kelljen készítés közben kapkodnom, a sütőpapírok aljára felrajzoltam 2 cm távolságra az 50 Ft-nagyságú köröket és fél órára rábíztam Krisztiánomra Grétát, hogy legalább addig ne csimpaszkodjon rajtam az én kis majmócám, amíg a kis "habcsókokat" kinyomom a sütőpapírra.

A mikrózott tojásfehérjét a habüstbe öntöttem, egy csipet sót adtam hozzá és a legkisebb fokozaton elkezdtem verni (gépi mixerrel) amíg habos nem lett a teteje. Ekkor elkezdtem fokozatosan hozzáadni a kristálycukrot és a vaníliáscukrot és a legmagasabb fokozaton addig vertem amíg a tálat kicsit oldalra megbillentve nem akart kicsusszanni a hab a tálból. Ekkor hozzáöntöttem az átszitált darált mandulát és porcukrot, meg az ételszínezéket és spatulával óvatosan körkörös mozdulatokkal homogén masszává kevertem. Amikor már ez megvolt még 20-at kevertem körkörös mozdulatokkal a macaron masszán és habzsákba töltöttem a végeredményt.
Ha jól sikerült akkor szinte magától csusszan ki habzsákból a tészta, majdnemhogy nyomni sem kell. Az előrerajzolt körökbe nyomtam a masszát (kinyomás után egy icipicit még terül) és egy órára pihenni hagytam, hogy "talpat" növeszthessenek és megbőrösödjenek a macaronok. Amikor a pihentetésből letelt már 45 perc bekapcsoltam a sütőt alsó-felső sütésen 150°C-ra (fontos, hogy semmiképpen sem szabad hőlégkeveréses funkciót választani, mert az tönkreteszi minden addigi erőfeszítéseket). Az egy óra leteltével betettem egyesével a sütőlemezeket és 13 percig sütöttem őket.
A másik fontos dolog, hogy amíg melegek a puszedlik addig nem szabad megpróbálni leszedni a sütőlemezről, mert úgy sem válnak le, de ezzel a lendülettel tönkre is mennek, viszont amint kihűltek egyszerűen lepattinthatók róla mindenfajta sérülés nélkül.
Igazi türelem játék ez a macaron készítés :)

A krémhez a tojást fém tálba ütöttem, hozzá reszeltem az alaposan megmosott citrom héját, hozzácsavartam a levét és hozzáadtam a cukrot. Gőz fölött kézi habverővel folyamatosan kevergetve puding sűrűségűre főztem (nem szabad magára hagyni, mert egyetlen óvatlan pillanat és a krémből rántotta lesz). Amikor a krém langyosra hűlt hozzáadtam a vajat és botmixerrel simára turmixoltam.

Az ajándékozásig a macaronokat lezárható műanyag dobozban tartottam a hűtőben és csak közvetlenül az ajándékozás reggelén töltöttem meg mindegyiket egy kávéskanálnyi krémmel.

Tejeskávés macaron

Hozzávalók:

11 dkg mandulaliszt
20 dkg porcukor
9 dkg pihentetett tojásfehérje
2,5 dkg kristálycukor
csipet só
1 kk instant kávé garnulátum

Krémhez:
10 dkg (Tibi) étcsokoládé
2 dkg vaj
1 dl habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú)
2 kk instant kávé granulátum
4 ek mascarpone
1 ek porcukor

Hasonlóan a vaníliás-citromos macaronhoz itt is a tavalyi receptet vettem alapul és Sütidoboz receptjéből csak a krémet használtam fel. Most sem volt időm a tojásfehérje pihentetéséhez ezért az ebbe valót is ugyanúgy 700 W-on 5 másodpercig mikróztam.
Az instant kávé granulátumot papírtörlőn kanállal apró szemcsésre porítottam és az átszitált darált mandula-porcukor keverékhez adtam.
A tojásfehérjét habüstben alacsony fokozaton egy csipet sóval alacsony fokozaton elkezdtem verni, amikor habos lett a teteje apránként hozzáadtam a kristálycukrot és a habverő legmagasabb fokozatával addig vertem amíg a tálat kissé oldalra megdöntve a hab már nem akart kicsusszanni belőle. Ekkor hozzáadtam a mandulalisztes, porcukros, kávés keveréket és spatulával óvatos, körkörös mozdulatokkal homogén masszává kevertem. Miután ez megvolt mégy 20-at kevertem rajta, habzsákba töltöttem és az előre rajzolt sütőpapírra nyomtam a tésztát.
Magukra hagyva egy órát pihentek a sütőlapon, hogy "lábasak és bőrösek" legyenek :)
45 percnél bekapcsoltam a sütőt 150°C-ra alsó-felső sütésen és miután letelt a pihenő idő 13 perc alatt megsütöttem őket. A sütőpapíron hagytam kihűlni a macaronokat, csak azután pattintottam le őket amikor már teljesen hidegek voltak.

A krémhez a csokoládét apróra tördeltem és egy szuflés pohárban a vajjal betettem a mikróba 150 W-on 3 percre (közben többször megállítottam, kivettem, átkevertem). Amikor már teljesen megolvadt a csokoládé hozzáöntöttem a tejszínt és a papírtörlőn kanállal apró szemcsésre tört instant kávét. Betettem a hűtőbe, hogy a vajtól és a csokoládétól visszadermedjen és jól kezelhető legyen a macaronok töltéséhez.
Egy kis tálkában kikevertem a mascarponét és a porcukrot.
Szintén az ajándékozás reggeléig a puszedliket jól záródó műanyag dobozba tettem és a hűtőben tartottam. A töltésnél egy macaronra tettem egy kávéskanálnyi csokis kávékrémet arra egy kávéskanálnyi mascarponét, végül pedig egy macaronnal lezártam.

Az ajándékozottak és Krisztián egybehangzó véleménye szerint nagyon finomak lettek különösképpen a tejeskávés vett le mindenkit a lábáról.

A gasztro ajándékdobozok letölthetők innen.

2014. december 29.

Majonézes burgonyasaláta

Idén a karácsonyi hal repertoár mindösszesen rántott lepényhalból állt szenteste napján. A pontyért nem igazán vagyunk oda és már említettem Krisztián szálka fóbiáját ami megnehezíti a hal választás kérdését. Nagy nehezen ráakadtunk a lepényhalra ami filéként teljesen megállja a helyét nálunk.
Ami köretként elmaradhatatlan hozzá az a majonézes burgonyasaláta. Tökéletes lesz tőle az ízek harmóniája. De vigyázat csak mértékkel, mert durva hasfájást tud okozni , ha az ember eltúlozza az adagot.




Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:

1-1,5 kg főzni való krumpli
1 közepes fej vöröshagyma

cukor
ecet (10%-os)
1 tojás sárgája
1 ek cukor
1 ek mustár
1/4 citrom leve
csipet só
bors
2,5 dl olaj
1 nagy doboz tejföl (450 g)

A krumplikat megmostam és sós vízben héjastól feltettem főni. Közben a hagymát megpucoltam, felkockáztam és egy nagy salátástál aljába tettem. Besóztam és hagytam állni 10 percet. Utána felengedtem kb. fél liter hideg vízzel és cukor, ecet hozzáadásával egy egyszerű ecetes salátalevet készítettem belőle.
Amikor a krumpli megfőtt, hideg vízzel átmostam és még melegen megpucoltam, felkarikáztam őket. A krumplikarikákat az elkészített hagymás salátalébe tettem kihűlni, hogy közben jól magába szívhassa a salátalé ízét.
Amíg a krumpli hűlt elkészítettem a majonézes salátaöntetet.
A tojás sárgáját egy magas falú tálba tettem , hozzáadtam a cukrot, a mustárt, a citromlevet, a sót és a borsot, majd az olajat vékony sugárban csorgattam hozzá miközben kézi habverővel folyamatosan kevertem. Kb. fél perc alatt össze is állt a majonéz, ehhez már csak a tejfölt kellett hozzáöntenem és kész is volt a salátaöntet.
Amikor a krumplikarikák kihűltek az ecetes lében egy szűrő segítségével leöntöttem róluk a levet és óvatosan hozzájuk forgattam a majonézes öntetet.
Jól behűtve az igazi. Mi így szeretjük. :)

2014. december 28.

Buche de Noel avagy a klasszikus francia fatörzs

Idén nem vittem túlzásba a karácsonyi sütemény sütést, mert alig láttam a fáradtságól és bőven elég, ha kétféle sütiből válogathatunk, hogy ne együk túl magunkat édességekből sem.
Krisztián kívánsága szerint mint minden évben most is készült egy tepsi zserbó, de hogy más süti is kerüljön az asztalra kerestem egy igazán karácsonyi édességet. A francia fatörzsre esett a választásom (és ezt nem is bántam meg), talán jövőre is felkerül a sütilistára.
Rengeteg receptet találtam, és egyik sem egyezett meg (valószínű ez olyan náluk mint nálunk a beigli meg a zserbó, hogy minden családnak, városnak, tájegységnek megvan a maga eredeti, tökéletes receptje), pedig autentikus receptet szerettem volna. Ami viszont minden francia receptben benne volt az a rum. Így végül egy olyat választottam aminek a krémje a leginkább megtetszett.






Buche de Noel a klasszikus francia fatörzs

Hozzávalók:


Piskótához:
6 db tojás
12 dkg cukor
7 dkg rétesliszt
3 dkg kakaópor
3 ek rum
1/2 kk szódabikarbóna

Krémhez:
3 db tojás
15 dkg cukor
3 dkg kakaópor
1 narancs reszelt héja
20 dkg vaj

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, a fehérjéket pedig csipetnyi sóval keményre vertem. A cukros tojásokhoz hozzákevertem a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát, majd a tojásfehérje habot óvatosan beleforgattam. A piskótát sütőpapíros sütőlemezre simítottam és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütésen) 10 perc alatt megsütöttem.
Amikor elkészült kivettem, leválasztottam a sütőpapírról és egy másik sütőpapírra borítottam, amire előzőleg kakaóport szitáltam. A piskótát meglocsoltam a rummal és a keskenyebbik oldalából levágtam egy 3 centis csíkot (azt félretettem), a maradékot pedig a hosszabbik oldala felől szorosan feltekertem és így hagytam kihűlni.

A krémhez habüstbe ütöttem a tojásokat, hozzájuk adtam a cukrot, kakaóport és egy alaposan megmosott narancs lereszelt héját. Gőz fölött folyamatosan kézi habverővel kevergetve puding sűrűségű krémet főztem belőle, majd félretettem hűlni.
Amikor kihűlt hozzáadtam a lágy vajat és botmixerrel simára turmixoltam (ettől Gréta babám sírva fakadt :( ).
A félretett piskótacsíkból 3 centis pogácsaszaggatóval piskóta korongokat szaggattam ki (ezek lettek a fatörzs görcsei). A kihűlt piskótatekercset kibontottam, gurigattam és megkentem a krém felével, majd újra feltekertem. Kívülről bevontam a maradék krémmel, elosztottam rajta a piskóta korongokat vagyis a görcsöket és a krémet villával kéregmintásra varázsoltam.
Behűtve isteni finom volt, bár megegyeztünk Krisztiánnal, hogy ő azért mégiscsak megmarad a jól bevált zserbójánál :)

Újházi tyúkhúsleves

Kész agyrém volt ezt a december, annyira leterheltek voltunk, hogy egyszerűen nem tudtam odáig eljutni, hogy leüljek írni (pedig felüdülés lett volna a szívemnek). Most hogy túl vagyunk a karácsonyon nem kell már semmit intézni, kapkodni, rohangálni esténként talán le tudok ülni és behozni az elmaradásaimat.
Nálunk karácsonykor nem szokás halászlét főzni (Krisztián betegesen fél a szálkáktól), ezért a tavalyi év kivételével mindig Újházi tyúkhúslevest főzök.
Idén jó előre leadtam a rendelést a hentesünknél, hogy a karácsonyi menüből ne hiányozzon semmi sem.



Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók:

fél tyúk
10 db szemes bors
3 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1 db közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
10 dkg zöldborsó
20 dkg karfiol
10 dkg csiperke gomba
cérnametélt

23-án már nekiálltam, mert a húsleves úgy a legfinomabb, ha van ideje összeérni az ízeknek. Reggel a fél tyúkot megmostam, kitépkedtem azt a maradék kósza tollpihéket, amik rajta maradtak és a legnagyobb fazekamban hideg vízben feltettem főni. Teatojásba tettem a szemesborsot és a kicsit megtört fokhagymagerezdeket és bedobtam a tyúk mellé. Amikor a víz felforrt, levettem a legkisebb fokozatra a főzőlapot, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön és hozzáadtam a negyedekbe vágott paradicsomot, a kicsumázott paprikát, a vöröshagymát (egészben), az összekötözött kelkáposztát és tovább főztem a tyúkot. Kb 2 óra múlva hozzáadtam a megpucolt felkarikázott répákat, és a zellert.
Addig főztem tovább amíg a tyúk szinte már teljesen megpuhult és a villa olyan könnyen csusszant bele, mint a puha vajba. Ekkor adtam hozzá a borsót, a kis darabokra felaprított karfiolt és a megpucolt, felszeletelt gombát.
Amikor megpuhultak a zöldségek el is készült a leves, kihűtöttem és eltettem a hűtőbe másnapig, hogy tökéletes legyen az ízhatás. Szenteste csak ki kellett főznöm hozzá a cérnametéltet és a csontról lebontanom, apró darabokra vágnom a tyúkhúst.
Krisztián nagy örömére idén is volt (sőt még van is) illatozó, gőzölgő tyúkhúsleves, hogy igazán ünnepi hangulatot varázsoljon a konyhaasztalra.

2014. december 12.

Advent 2014

Nem éppen így képzeltem el az idei adventünket (én naív). Azt hittem most, hogy nem dolgozom és itthon vagyok lesz időm mindenre. Arra hogy ünnepi díszbe öltöztessem a lakást, adventi koszorút készítsek, ajtódíszt, jó előre elkezdjem az ünnepi menü megtervezését, sütögessek és elkészítsem emlékbe Gréta első karácsonyi üveggömbjét. Hogy is szokták mondani: "Ember tervez, Isten végez".
Szóval mondanom sem kell, hogy semmi sem úgy alakult ahogy azt korábban elképzeltem.
Azáltal, hogy Gréta ilyen korán elkezdett fogzani felborult minden. Sokat nyűgös, nem alszik olyan jól mint előtte, ha le is teszem aludni rövid időn belül sírva ébred fel (nehéz megnyugtatni, szüksége van a közelségemre) így nem nagyon tudok semmibe sem belekezdeni, mert még az ebédet is több részletben órás csúszásokkal tudom csak megenni.

De most megembereltem magam és egyik este miután Grétát lefektettem aludni bekucorodtam az ágyba egy papírral, tollal és a netbookkal, hogy ötleteljek, keresgéljek, listát állítsak össze és a végére járjak a karácsony előtti teendőim összeírásának.

Végül megszületett a karácsonyi menü:
Újházi tyúkhúsleves
Sült hízott kacsacomb, párolt vörösboros lilakáposzta, pirított hagymás törtkrumpli
Rántott lepényhal, majonézes krumplisaláta
Mákos guba

A sütést idén nem viszem túlzásba, anyu elkérte a bejgli receptemet, idén ő fogja megsütni úgyhogy én csak egy tepsi zserbót fogok sütni Krisztiánnak és egy igazi Bruch de Noelt azaz francia fatörzset.

Gasztro ajándéknak idén mézeskalácsot és vaníliás-citromos - és tejeskávés macaront fogok készíteni. Erre esténként biztosan lesz időm, amikor a kisasszony már alszik.

Idén már biztosan nem lesz adventi koszorúnk és ajtódíszünk sem, már felesleges nekiállnom, de az üveggömbről nem mondok le, a kreatív hobbi boltban megígérték hogy rám telefonálnak, ha megérkezik a gömb és ha kell még az utolsó pillanatban is el tudom készíteni.

Az ajándékok nagy részét már megvettem, valamelyik este majd be is csomagolom őket, szóval a nagy lemaradásból talán lassan kimászok és minden kapkodás és idegbaj nélkül elkészülök még szenteste előtt és az ünnepek alatt már csak nyugalom, békesség, szeretet és "pihenés" marad nekünk.

2014. december 7.

3. hónap


Súly: Péntek délelőtt mérte a védőnő, 5840 g a kisasszony jelenlegi súlya.

Evés: A múlt hónapban felemelte a védőnő az adagját 120 ml-re, de mivel sokat visszabukott belőle ezért maradtunk a szokásos 90 ml-nél, csak éjszakára kapott 120-at, hogy ne éhezzen meg idő előtt. Végül 1 hete emeltem vissza az adagját 120-ra, mert már nem bírta kivárni a 2 etetés közötti 4 órát. A tejem sajnos egy hete teljesen elapadt, úgyhogy lassan előkerülhetnek a fagyasztóba eltett anyatejes zacsik.

Alvás: Az éjszakákat teljesen átalussza (néhány kizökkenés kivételével) este fél 9 től reggel negyed 7 - fél 7 ig alszik. Nappal kétszer alszik rövidebb időtartamot (reggel és délután 3/4-1 órát) egyszer pedig hosszabbat (akkor két evés közötti 4 órát teljesen végigalussza).

Egészség/betegség: Most hogy túl vagyunk a hasfájáson és a náthán eljött az a pillanat amit a legkevésbé vártunk. Grétának jön a foga (pénteken megnézte a védőnő is és kiderült hogy egyszerre 6 fogacska indult meg kifelé: az alsó 2 metsző, a felső 2 metsző és a felső 2 szemfog). 

Napirend: Reggel negyed 7 és fél 7 között szokott felkelni, betolja a tápszert és nézelődik, "beszélget" velem aztán ringatva, sétálva vele lecsitul és visszaalszik. Fél 11 kor eszi meg tízóraiját és mire végez vele úgy kimerül, hogy alszik egészen ebédig, fél 3 ig. Ebéd után szoktam kivinni általában sétálni, akkor a babakocsiban még alszik (ameddig mozog a kocsi, mert ha 3 percnél hosszabb időre megállok vele arra felébred). Fél 6 kor eszi meg az uzsi tápszert ami után már nem nagyon díjazom, ha visszaalszik, mert akkor este nem tud rendesen elaludni. Ilyenkor tornáztatjuk, beszélgetünk hozzá, énekelek és mondókázok neki. Este 8 kor van fürdetés, bármennyire nyűgös is napközben ezt mindig nagyon szereti és élvezi. Fürdés után már csak a vacsora van hátra aminek a végére (jó esetben) teljesen beájul és már csak át kell vinnem a szobájába, hogy reggelig aludhassa az igazak álmát :)

Mérföldkövek: A védőnő szerint aktív érdeklődést kellene mutatnia a kezecskéi iránt, de ezt Gréta pont letojja, hogy a "nagykönyv" szerint neki mit és hogyan kellene csinálnia. Ehelyett az egész ökle szinte folyamatosan a szájában van. A fogacskák megindulása is igencsak meglepett minket, főleg hogy a szemfogai szinte már teljesen áttörték az ínyét, míg a metsző fogak még csak fehér pontokként sejlenek az ínyében. Rengeteget magyaráz, élvezi hogy a rengeteg nyállal a szájában gurgulázni tud.
Megkapta élete első fülbevalóját, igazi kis hős volt, hamar megnyugodott a belövés után, azóta pedig már igazán csajos a kinézete.

Ruhák: Péntek délelőtt mérte meg a védőnő Grétát: 64 cm. Még mindig 68-as méretet hord, de szerintem mire betölti a 4 hónapot válthatunk is a 74-es méretre mert olyan gyorsan nő ez a gyerek, mint a gomba.

Pelenka: Egy hónapos kora óta mosható pelust használunk Grétánál. (Erről itt írtam bővebben.) Eljött a pillanat most 3 három hónaposan hogy a legkisebb méretről át kellett, hogy patentoljam pelusokat a középső méretre. Napi 5 pelenkát használunk átlagosan, minden etetés előtt cserélem neki, így napközben max. 4 óránként van cserélve éjszaka pedig 10 órát van rajta. (Hamarosan töltök fel videót a pelusokról, a használatukról és a tisztításukról, amint lesz egy kis időm.)

Sírás: Már lényegesen kevesebb a hiszti, rájöttem, hogy mikor szeretné csak azt hogy "rázva legyen a feneke", ilyenkor elterelem a figyelmét, és túl is vagyunk rajta. Most a fogacskái miatt sokat nyekereg (mintha nem lenne eléggé beolajozva), aztán ha nem javul a helyzet akkor jön a kétségbeesett telitorokból ordítás. De igyekszem enyhíteni a fájdalmát (Chamomilla Vulgaris 15 CH homeopátiás golyóval és Dologéllel kenegetem az ínyét ami után mindig megkönnyebbül egy kicsit és az ordítás is abbamarad egy rövid időre).

Anya kedvenc pillanata(i): Most a kedvencem az amikor "beszélget" velem. Gurgulázva mondja a magáét és ha mondok neki valamit válaszol :) Valamint elkezdtünk kukuccsolni, imádom ahogy felkacag amikor elveszem az arca elől a tetra pelust :D

Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): Amikor látom, hogy szenved a fájdalomtól és csak próbálkozni tudok, hogy enyhítsem a kínjait.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...