2015. október 17.

A tökéletes kiscipő - a babalábak anatómiája

Amikor Gréta felállt és kapaszkodva elkezdett járkálni, elkezdtem kutatni, nézelődni, hogy megtaláljam a tökéletes cipőt. Akkor én naív azt hittem, hogy nem kell neki sok idő és elindul, de végül a kisasszony keresztülhúzta a számításaimat és minden vele egykorú gyerek korábban kezdett el járni, mint ahogyan ő el merte engedni a biztonságos támasztékot.
A gyerek cipő nagyon fontos dolog, mert ilyenkor alakul ki a maradandó lábboltozat érdemes nagy figyelmet fordítani az első cipőkre, mert egy rosszul megválasztott pár okozhat a későbbiekben: lúdtalpat, bokasüllyedést, gerincferdülést, hátfájdalmakat szóval akár egy életen át tartó szenvedést.
Áttanulmányoztam magyar és külföldi (szak)oldalakat és a magyar szakorvosok, gyógytornászok ajánlásait. Leírom Nektek, hogy mire jutottam, mi mindent sikerült megtalálnom.

Kezdjük akkor a csecsemők lábának anatómiájával, hogy megértsük mire és miért kell figyelnünk.
A lábakban 26 csont található, melyeket 35 izület tart össze. Mivel újszülött illetve csecsemőkorban nem kell járásra használniuk a lábaikat, ezért minden baba talpacskája zsírpárnás, és rugalmas. Szinte az összes gyermek lúdtalpas pont emiatt, amikor elkezd járni (mert addig nincs szükségük a lábboltozatra). A szalagok magától a járástól erősödnek meg és a boltozat is ennek folyományaként alakul ki. Az első két évben szép fokozatosan felszívódik a zsír és 5 éves korig alakul ki a végleges lábboltozat.


Az amerikai ortopéd orvosok egybehangzó véleménye szerint amikor a gyerekek elkezdenek járni nincsen szükség cipőre! Ami miatt mégis szükség lehet rá, azok az éles tárgyak és a hideg. A lábboltozat akkor tud megfelelően kialakulni, ha a talpat ingerek érik, dolgoznak a szalagok (testünk minden szervének idegvégződése megtalálható a talpunkon, a járás pedig stimulálja őket akár egy jó talpmasszőr).

Sajnos, amit a mai napig sulykoljnak belénkaz, hogy a gyereknek csak merev talpú cipőt vegyél, mert más már nem is jó, sőt legyen egyből haránt betétes is, és az elvetemültek még akkor is szupinált cipőt vesznek a gyerekeiknek, amikor erre semmilyen orvosi indok nincsen. Persze, ha probléma van szükség lehet a haránt betétes és a szupinált cipőre, de az a szakorvos dolga, hogy ezt megítélje és előírja. A merev talpú cipőben nemcsak hogy nem tudnak járni az épphogy csak tipegni megtanult gyerkőcök, de a lábboltozatuk kifejlődésére nézve is káros lehet, azonfelül a kemény merev talpnak "köszönhetően" nem érik a talpat ingerek. Ha önkényesen adunk a gyerek lábára haránt betétes cipőt a szalagok ellustulnak, mert nem kell dolgozniuk.

Akkor mégis milyen cipőt adjunk járni tanuló, kezdő gyermekünkre? Ha elég meleg van (pl. nyáron) a játszótéren fűben, homokban, földön, kavicsokon nyugodtan engedjük mezítláb. Hidegebb időben mindenképpen szükség van a cipőre, ekkor választhatunk puha talpú babacipőt. Több különböző márkát is lehet már itthon kapni (Liliputi, Cinege, Estrella, Rileyroos, Pediped, Shupeas, Freycoo, Caroch, Little Blue Lamb). Ezeknek a cipőknek (legalább is egy részüknek) a talpa 3 rétegű (és van ami csak benti használatra alkalmas, mert csak 1 rétegű szarvasbőr a talpa), egy belső bőr réteg, egy középső szivacs réteg, ami tompítja járáskor az izületekre mért ütést és a hideg elől szigeteli a lábakat, kívül pedig szintén egy bőr réteg található. A cipő talpa rendkívül rugalmas, így a talp tulajdonképpen úgy érez mindent, mintha mezítláb lenne. A felső bőr rész jól szellőzik, és valamennyire meg is támasztja a bokát (persze nem annyira mint egy kemény talpú magasított kérgű cipő).
3 méretben kaphatóak (S, M, L) a méretválasztásnál pedig elég tág keretek közé vagyunk engedve, nem úgy mint egy kemény talpú cipőnél. A jó méret kiválasztásához le kell mérnünk babánk talphosszát és minimum 0,5 maximum 1 cm-vel hosszabb belső talphosszúságú cipőt kell választanunk. A nagyobb belső talphosszúság nem akadályozza őket a biztonságos, kiegyensúlyozott járásban.

Mikor forduljunk szak (ortopéd) orvoshoz, ha aggódunk gyermekünk lábának fejlődéséért:

- ha gyermekünknek x lábai vannak (ugyan iskolás korukra nagyrészt kinövik, de nem árt ha szakember kíséri figyelemmel a fejlődést, hogy időben lehessen korrigálni, ha nem javul a helyzet)

- ha a gyerek 4 éves korában még mindig lúdtalpas. Ez a vízválasztó, amikorra a kereszt és hosszanti szalagok már elnyerték végleges formájukat, azaz kialakult avagy nem a helyes boltív. A szakorvos ilyenkor talpbetéttel tudja korrigálni az ívet.

- ha a gyerek folyamatosan elbotlik, elesik

- ha a lábon, talpon bőrkiütés, bőrkeményedés, vagy csomók találatóak

- ha a cipők talpa csak egyetlen pontban kopik

- és ha a gyermek visszatérő lábfájdalomra panaszkodik.

Remélem tudtam nektek valamelyest segíteni az eligazodásban a kicsi cipők között, hogy ti is átláthassátok mindazt ami ebben a témában benne van.
Gréta első puha talpúja még újonnan (mostamra kinőtte és teljesen le is élte)

Az első önálló lépéseit is puha talpúban tette meg


Most már stabilan jár a második puhatalpút a szüleimtől kapta a születésnapjára, mivel 1 cm-vel nagyobb mint a lába így tavasszal is még fogja tudni hordani

Források:
Minivilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...