2015. október 13.

Bababiztonság

Onnantól kezdve, hogy egy baba elkezd kúszni, majd mászni végül járva jut mindenhova elkezdődik a lakás és a környezete felfedezése. Számára minden izgalmas és érdekes, ezért mindent megnéz, megfog, megnyal, megrágcsál. Számukra az az otthon, amit mi jó ízlésünk és lehetőségeink szerint rendeztünk be egy igazi aknamező, csupa veszélyforrás akármerre néznek. Összeszedtem azokat az apróságokat, amik segíthetnek bababiztossá tenni a lakást. Ugyan a puklik és bibik egy részét így sem fogjuk tudni 100%-osan elkerülni, de legalább az (élet)veszélyes helyzetektől már nem kell tartanunk. 

Amikor még csak forognak mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne hagyjuk őket egyedül az ágyon/kanapén/stb., mert hihetetlen gyorsasággal legurulhatnak. Inkább tegyünk a szőnyegre, parkettára szivacspuzzlet, vagy pokrócokat, itt már nyugodtan forgolódhat, gurulhat a gyerkőc anélkül, hogy baj történne. Amikor elkezd kúszni először az alsó polcokról pakol el mindenki, hogy megóvja gyermekét a ráeső tárgyaktól, attól, hogy megvágja, megszúrja, megüsse magát és nem utolsó sorban az értékeinket is megóvjuk a mi kis felfedezőnktől.
Sajnos a pakolás nem elegendő, hogy megoldjuk a problémát, teljes körű átszervezésre lesz szükség. Mi már nem is tudom, hogy hányadszor rendezzük át a lakást, hogy még Grétabiztosabbá tegyük (és a gyakorlat azt mutatja, hogy még mindig van min dolgoznunk). 

Az első legalapvetőbb mozzanat a vakdugók elhelyezése a konnektorokban. Gréta próbálta is piszkálni az elején, de erről sikerült gyorsan leszoktatnunk, mindig rászóltunk, ha odanyúlt, így mostanra letudtuk az áramütés veszélyt (persze a vakdugókat, még azért jó ideig nem fogjuk kivenni).
Először a használatban lévő konnektorok elé bútorokat toltunk, azóta szerencsére már visszahúzhattunk mindent a helyére mert már nem akarja rángatni, húzogatni a vezetékeket.


Amikor beköltöztünk életünk első saját lakásába mindent a saját ízlésünkre akartunk formálni, akkor még nem játszott szerepet a gyerekbiztonság. Nekünk a minimál stílus jött be, így minden tele van egyenes, egyszerű és szögletes bútorokkal, no meg persze rengeteg sarokkal... Így a következő mozzanat a sarokvédők felragasztása volt. Jó sok kellett belőlük.



Amikor Gréta elkezdett mászni lecseréltem a konyhapult alatt lévő 50 l-es kukánkat egy 25 l-esre, mert azt be tudtam tenni a mosogató alatti szekrénybe, ezzel a kukázási probléma majdnem megoldódott, de a kisasszony elkezdte nyitogatni a szekrényajtókat, így kénytelen voltam Krisztiánnal felszereltetni a szekrényzárakat. Minden bútorajtóra került, így már sehonnan nem lehet kipakolni.



A szüleim vettek nekünk egy biztonsági ajtórácsot, hogy Grétát távol tudjuk tartani a konyhától, ha megy a sütő. No mert mi lenne érdekesebb, mint a sütőajtóban nézelődés, páváskodás és tapicskolás. Sajnos ez a módszer nem sokáig vált be, olyan hisztirohamok lettek a zárt rácsajtóból, hogy inkább leszereltük és csak akkor sütök, ha Gréta alszik, vagy apa játszik vele a szobában.

Nem használok durva vegyszereket, de ami tiszító-, mosó-, és takarítószer csak van itthon azt 180 cm-es magasság alatt nem lehet. Vagy magasan vagy zárható szekrényben tartsuk a tisztítószereket, vegyszereket, mert nagyon komoly következményekkel járhat, ha a csemete akár csak egy kicsit is belekóstol.


Amint Gréta fel tudott ülni és azzal a slunggal fel is állni el kellett, hogy felejtsük a babakádat, mert képtelenség volt leültetni benne, hogy megfürdessem. A mi kádunk sem egy életbiztosítás, Nem akartam, hogy megcsússzon és összetörje magát ráadásnak kitörje a fogait ezért kapott egy biztonsági fürdető karikát. Nagyon praktikus műanyag ülőke az alján tapadókorongokkal, hogy stabilan lehessen rögzíteni a kád aljába. Én használtan vettem fillérekért, szóval nem kell feltétlenül vagyonokat költeni rá.

Mióta stabilan tud járni kicsit elszállt a ló a kisasszonnyal és nagyon vakmerő lett. Szaladgál, előre rohan, de oldalra nézeget közben és néha bizony felkenődik ide-oda, ha nem óvatos megcsúszik és elesik. Mióta beköltöztünk csak Gréta szobájában újíttattuk fel a parkettát, a mi szobánkban még nem volt rá lehetőségünk így az eredeti 30 éves fényes lakkozásában "díszeleg, a konyha és a közlekedőfolyosó pedig járólapos. Nos mindenkit óvok a csúszásgátlós talpú zokniktól, mert konkrétan semmit sem érnek. Még a gyerekszobai matt (keményfaolajozott) parkettán is képes volt elcsúszni benne még a leszőnyegezés előtt, a fényes parkettán és a járólapon pedig kész életveszély.
A puhatalpú tutyi sem jó megoldás, mert hasított bőr a talpa, így szintén mindenen csúszik. Most igyekszem mamuszban tartani a lábát (mindig szétszedi a tépőzárt és mivel 20-as méretnél kisebbet nem kaptam így simán kilép belőle). Ennek nagyon puha gumi talpa van ami megtapad a csúszós felületeken is, így legalább elcsúszni nem tud (persze a fejjel a falnak rohanástól max. egy bukósisak óvná meg).



"Aki a virágot szereti rossz ember nem lehet."De a szép virágok sokszor alattomosan mérgezőek, ezért ha a gyerkőc számára elérhető magasságban vannak a virágaink, érdemes utánajárnunk, hogy nem e mérgezőek, hiszen mindent megfognak, a szájukba vesznek és megrágnak. Itt találtok egy top 10-es listát képekkel, hogy ellenőrizhessétek, a ti otthonotokban nincs e a baba számára veszélyes szobanövény.
Kint a kertben pedig ha van igyekezzünk gyermekünket minél távolabb tudni a gyöngyvirágoktól, amely kifejezetten mérgező kis mennyiségben is!


Nyáron ne feledkezzünk meg gyermekünk bőrének védelméről sem. Komoly maradandó károkat okozhat a napsugárzás, ne pecsételjük meg ezzel a teljes életét már piciny gyerekkorában. Legalább 1 éves korig fizikai fényvédőt használjunk. Ezek cink-oxidot tartalmaznak nem szívódnak be a bőrbe, hanem egy védőrétegként visszaverik az UV sugarakat (konkrétan úgy néznek ki a gyerekek tőle, mintha bemeszeltük volna őket). Mindenképpen olyan fényvédőt használjunk ami nem tartalmaz nanorészecskéket. Strandolásnál minden vízben pancsolás után kenjük újra babánkat és 2-3 óránkét pacsálás nélkül se feledkezzünk meg az újbóli naptej használatról.


A babák fejét óvjuk napkalappal, sétánál ne felejtsük el kihajtani a babakocsi kupoláját és ha tudunk használjunk napernyőt.

A mi következő projektünk, hogy a tv-t a tv állványtól konzolra feltegyük a falra, mert Gréta folyton ott áll közvetlenül előtte, amikor Halász Judit koncertre rázza a popsiját, ez a szemének sem jó, és mivel folyton fogdossa a képernyőt és mutogatja a gyerekeket nemsokára eljön az a pillanat, amikor konkrétan le fogja lökni az állványról.

Ami nagyon fontos és majdnem kimaradt, ha mégis baj történne a gyerkőc leesik valahonnan és/vagy beüti a fejét nagyon figyeljetek rá. Ha vérzik a füle, zavart, nem tudja megtartani magát, képtelen egyenesen járni, hány és aluszékony azonnal vigyétek kórházba!

Ezeket az ötleteket tudtam összeszedni Nektek, remélem tudtam egy-két még nem ismert hasznos tanácsot is adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...