2015. február 20.

Profiterol

Az idei fánkprojekt utolsó előtti felvonásaként profiterolt készítettem. Ez egy nagyon, de nagyon finom olasz fánk. Tésztájában hasonló, mint a mi képviselőfánkunk (ha még nem is kóstoltátok, de a hipermarketek csemegepultjában vagy előrecsomagolva a hűtőben már biztosan láthattátok az öntetben "úszó" golyócskákat). Sokféle krémtöltettel és öntettel elkészíthető, így a variációk száma szinte végtelen (Olaszországban nem ritka, hogy sós krémmel, öntettel készítik), de én most csak egy alap vanília töltelékes, csokiöntetes alaprecepttel készültem, nézzétek meg milyenek lettek, hátha ti is kedvet kaptok hozzá.




Recept innen


Profiterol

Hozzávalók (36 darabhoz):

Tésztához:
63 g víz
63 g olaj
63 g liszt
2 db tojás
csipet só
csipet cukor

Krémhez:
2 db vaníliarúd
37 g étkezési keményítő
10 dkg cukor
437 ml tej
5 db tojás sárgája

Öntethez:
20 dkg 52%-os étcsokoládé  (olasz)
150 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)

A tésztához egy lábasba öntöttem az olajat, a vizet, hozzáadtam a cukrot és a sót. A keveréket feltettem a tűzhelyre, és amikor felforrt hozzáadtam a lisztet. Addig kevergettem, amíg a massza elvált a lábas falától, ekkor levettem a tűzhelyről és habverővel magas fokozaton elkezdtem keverni. A tojásokat egyenként bele csurgattam és addig kevertem, amíg szép fényes, egynemű tészta lett belőle.
A kapott tésztát habzsákba töltöttem és szilikonos sütőpapírral bevont sütőlemezre kb. 2 cm-es halmokat nyomtam. Gőz kell a sütéshez, ezért a sütőpapírra és a tésztahalmocskákra jó bőven vizet permeteztem. 210°C-on 15 percig sütöttem őket, szép nagyra nőttek és aranybarnák lettek.
A krémhez a keményítőt, a cukor felét, a vaníliarúdból kikapart magokat és a tejet összekevertem egy lábasban. Egy tálban a tojások sárgáját kikevertem a cukor másik felével és a tejes keverékből egy picivel felhígítottam. A tejes keveréket feltettem a tűzhelyre és felforraltam, majd folyamatos kevergetés mellett a tojásos keveréket hozzácsorgattam és puding sűrűségűre főztem. Amikor elkészült rögtön egy darab folpackot simítottam a krém tetejére, hogy ne tudjon bebőrösödni és hűtőfürdőbe tettem a lábast. Amikor a krém már csak langyos volt habzsákba töltöttem és sima kör alakú csővel megtöltöttem a fánkok üreges belsejét.
A csokit mikróban 2x5 perc alatt kiolvasztási fokozaton megolvasztottam, majd forró tejszínnel felhígítottam.
A megtöltött fánkokat tálba tettem és az öntettel nyakon öntöttem.

Krisztián szerint kicsit sem olyan, mint egy fánk (mondjuk neki csak a szalagos farsangi és a forgácsfánk tartozik ebbe a kategóriába), de finom.

TIPP:
A vaníliarudat ne dobjátok ki, tegyétek akár egy jól záródó műanyagdobozba, vagy egy befőttes üvegbe és öntsetek rá apró szemű cukrot (pl. sütőcukor), néhány hetente rázzátok meg így házi vaníliáscukrotok is lehet egyben.

2015. február 14.

Csuda csokis Valentin - Brownie vanília fagyival és forró málnaöntettel

Nem szoktunk kifejezetten Valentin napot tartani, Krisztiánt kifejezetten irritálja, legalább annyira, mint a Halloween. Nekem is az a véleményem, hogy a szeretetünket nem csak évi egyszer 1 napba sűrítve kell kimutatnunk. Nem is célunk, hogy ilyenkor giccsparádét rendezzünk és minden piros szívecskés vackot megvegyünk a másiknak, de egy kis szimpla kedvességgel megemlékezünk a másikról. Idén Krisztiántól tulipán csokrot kaptam (Gréta is kapott egy szál sárga tulipánt), én pedig egy kis csokis édességgel készültem, mert a Drágám amúgy is nagy csoki fan.
Browniet már legalább 3 éve nem ettünk, mert olyan tömény, hogy egy kis kockától is cukorsokkot lehet kapni, de megtaláltam a megoldást, hogy ne dőljünk ki rögtön az első falattól.
Az igazi klasszikus Brownieban nincsenek magok (pekándió, mogyoró, stb.), de persze aki szeretné ezzel is gazdagíthatja, viszont rengeteg cukor van benne, amit nem szabad kispórolni. Fontos, hogy igazán jó minőségű magas kakaótartalmú csokoládéból készüljön. Ha már régebb óta olvastok, akkor már tudjátok, hogy én csak vajat használok mindenhez (már régen száműztem az életünkből a margarint) itt pedig nagyon lényeges, hogy ezen se akarjunk spórolni.
Most, hogy megtaláltam az igazi harmóniát a krémesen, "dús" brownie, a hideg és lágy vanília fagylalt és a savanykás, forró málnaöntet között, tökéletesen ellenállhatatlan lett és már csak így fog készülni ezek után, mert nem sokkol le a tömény cukor és csokoládé.
A belseje krémes és kissé "ragacsos" (ha, nem az gond, mert akkor túlsült)

A teteje fényes, kérges és repedezett
Elnézést a képek minőségéért, a memóriakártyám tönkrement, így a fényképezőmet sajnos nem tudtam használni, csak a telefonomat
Brownie vanília fagylalttal és forró málnaötlettel

Hozzávalók:
20 dkg minőségi étcsokoládé (én 73%-os Belga étcsokit vettem)
20 dkg vaj
30 dkg cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
vanília fagylalt
25 dkg málna (fagyasztott)
5 dkg cukor

A Brownie elkészítése végtelenül egyszerű, nem igényel semmiféle konyhai előképzettséget, olyanok is játszi könnyedséggel el tudják készíteni, akik most járnak először a konyha környékén.
A sütőt bekapcsoltam 170°C-ra alsó-eflső sütésen és egy 30x15 cm-es sütőformát sütőpapírral béleltem ki.
A tojásokat kézi habverővel kicsit összehabosítottam a cukorral, és hozzákevertem a lisztet. A csokoládét és a vajat egy tálkába tettem és betettem a mikróba kiolvasztás fokozatra, kb 7 perc alatt olvadt meg (közben többször megkevertem). Végül a tojásos keverékbe forgattam a megolvasztott csokoládét. A tésztát a kibélelt sütőformába öntöttem és betettem a sütőbe 45 percre.
Akkor kész, ha a teteje szép fényes, repedezett, de a belseje még lágy és krémes (ha sima piskóta lenne azt hihetnénk róla, hogy sületlen, de a browniet nem szabad túlsütni, mert ha kiszárad a közepe ehetetlen lesz).
Miután megsült kivettem a sütőből, és 5 percet pihenni hagytam, csak utána vágtam fel.

A málnát egy kis lábasba tettem és 5 dkg cukrot adtam hozzá és alacsony hőfokon kicsit összefőztem, épp csak annyira, hogy az állaga már sűrűbb legyen, mint a málna szörpnek. Fém szűrőn átpasszíroztam, hogy a magoktól megszabaduljak (ez eltartott egy ideig, de érdemes vele pepecselni).

Tálalásnál a brownie szeletekre málnaöntetet csorgattam és egy gombóc vanília fagyit kanalaztam melléjük. És hogy milyen lett? Egyszerűen fantasztikus!
Ezzel a recepttel kívánok most boldog Valentin napot kívánok Nektek!

2015. február 8.

Donut, mint az amerikai filmekben

Már egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy elkészítem a régi amerikai filmekből tipikusan zsaru kajának ismert édességet: az amerikai fánkot vagyis a donutot. Ugyan a rendezők már leszoktak róla, hogy a rendőröket fánkot majszolva jelenítsék meg a filmvásznon, a mai filmekben esélyesebb, hogy inkább a Starbucksban állnak sorba kávéért, de valljuk be, ha meglátunk egy lyukas fánkot, csokiba/cukormázba mártva, porcukorral szórva vagy éppen lekvárral/krémmel töltve összeszalad a nyál a szánkban (bár lehet, hogy csak az enyémben).
Kétféle verzióban készülnek az amerikai fánkok, vagy olajban sütve vagy fánksütő formában a sütőben. Elsőre az olajban sütősre voksoltunk (ha Tatára megyek a szüleimhez, megpróbálom megkeresni a fánksütő formámat és akkor azzal is teszünk egy próbát). A pinteresten találtam egy jónak tűnő receptet, amit fordítottam, átszámoltam a csészés mértékegységeket dekára illetve milire és nekikezdtem. Nos, a végeredmény tökéletes katasztrófa lett a tészta kemény lett tömör és fullasztó, ment is a kukába, mert egyszerűen képtelenek voltunk megenni. De nem hagyhattam magam, engem ugyan nem fog legyőzni egy fánk, nekifogtam újra és kisebb alakítgatással megalkottam az én donut receptemet.





Donut, avagy az amerikai fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
6 dkg olvasztott vaj
4 db tojás sárgája
olaj
minőségi étcsokoládé
szórócukor

A tejet a cukorral meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt (nem vártam meg míg felfut, mióta megszületett Gréta már nem vesződök ilyen apróságokkal, így is megkel rendesen tészta). A hozzávalókat alaposan összegyúrtam és simára dagasztottam kb. 10 perc alatt, majd kelesztőtálban a radiátor mellé tettem, hogy hamarabb a duplájára dagadjon (fogalmam sincs ez mennyi ideig tartott, ezalatt az idő alatt szórakoztattam Grétát, vagy ő engem? :D ).
Amikor a tészta megkelt kinyomkodtam belőle a levegőt és ujjnyi vastagra nyújtottam. A szaggatáshoz szükségem volt egy 8 cm-s és egy 2 cm-s pogácsaszaggatóra, összesen 17 db lukas fánkot szaggattam ki ebből a mennyiségű tésztából, majd 10 percet még hagytam őket pihenni. Kislábosban olajat melegítettem (sokat) annyit, hogy a fánkok lebegni tudjanak benne, sülés közben ne érjen le az aljuk az edény aljához.
A tűzhelyt maximumra kapcsolva (9-es fokozat) kezdtem el melegíteni az olajat, amikor maradék tésztadarabkát pottyantva bele az azonnal elkezdett sisteregve pirulni, akkor visszavettem a hőmérsékletet (5-ös fokozat) vártam kb. 2 percet és elkezdtem sütni a fánkokat, egyszerre max. 2 db-ot, hogy ne hűtsék le túlságosan az olajat. Amikor az aljuk aranybarna lett akkor megfordítottam, és amikor a másik felük is megsült kivettem őket lecsepegtetni.
10 dkg étcsokoládé cseppet 1 tk olajjal mikróban (felolvasztási fokozaton 3-4 perc alatt, közben többször kivéve megkevergetve) megolvasztottam, majd a kisült olajtól lecsepegtetett fánkok egyik oldalát belemártottam és megszórtam őket szórócukorral.
A végeredmény komolyan mondom tökéletes: lágy, könnyű, levegős tészta és csudafinom csokoládé találkozása.
Tatabányaiaknak javaslom a Kodály tér alatti garázssoron a múlt év őszén nyílt Sütnivaló édesség és cukrászkellék boltot. Nagyon jó áraik vannak és a termékeik is minőségiek, megfizethetőek (a Marcipán shoppal ellentétben ahol sajnos futottam már párszor bele rossz minőségű és hihetetlenül drága alapanyagokba).

2015. február 5.

5. hónap


Súly: Kedden mérte a védőnő, 7 kg a kisasszony jelenlegi súlya, megduplázta a születési súlyát.

Evés: 135 ml-t eszik napközben, azt esti adagja pedig 150 ml. Mostanra jobban haladunk a kanalazással, végre megszerette az alma ízét, és a tejpépet is elfogadja (Humana). Viszont finnyás a kisasszony, magában semmi mást nem akar elfogadni, így kicseleztem és már simán beflamózza az alma sárgarépa párost. Aztán próbálkozom tovább, a lényeg hogy legyen hangsúlyosan legyen benne alma. Jelenleg reggelire eszik tápszert, tízóraira fél adag tejpépet és 90 ml tápszert, ebédre tápszert kap, uzsonnára 1 egész reszelt almát és 60 ml tápszert, vagy 3/4 reszelt almát 3 kanál sárgarépapürével és 60 ml tápszert. Vacsorára pedig megintcsak tápszert kap.

Alvás: Este fél kilenctől általában reggel fél hat, fél hétig. Persze néha hiba csúszik a gépezetbe, de ez nem általános. Napközben 2-2,5 óránként elálmosodik és alszik. Mostanra eljutottunk oda, hogy beviszem a szobájába leteszem az ágya végébe hasra (úgy hogy a lábai szinte hozzáérnek a rácsvédőhöz), kimegyek és behúzom az ajtót magam mögött. Ő pedig 1-2 percig még beszélget magában miközben kúszik felfelé az ágyban és el is alszik. Mire feléred addigra teljesen felér az ágy tetejéhez, a buksiját nekinyomja a rácsvédőnek.

Egészség/betegség: Múlt héten mentünk vissza az ortopédiára kontrollra és a hasi ultrahangra is eljutottunk végre. Megultrahangozták újra a csípőjét és kiderült, hogy olyan sikeres volt a tornáztatás és a mosható pelus használata, hogy a combcsontjai mostanra majdnem tökéletesen illeszkednek a csípőcsontjába, de 8 hónaposan azért még vissza kell jönnünk egy utolsó ellenőrzésre. Amikor a 3 hónapos oltásra vittem a Grétát a gyerekorvos kitapintott egy pontot a hasa jobb oldalán a bordakosár alatt amire Gréta éles sírással reagált (többször is), ezért a biztonság kedvéért beutalt minket hasi ultrahangra, hogy nézzék meg. Nos 2 hónapot kellett csak várnunk csupán, hogy bejussunk...szerencsére nem találtak nála semmi eltérést, de ez a hosszú várakozási idő mélységesen felháborít pláne úgy, hogy 2 hétig nem is adtak időpontot, mert rendszerátállásuk volt (1 héttel az időpontkérés előtt).
A kórházban eltöltött napok miatt sikeresen összeszedett szegénykém valami taknyos vírust úgyhogy most egymerő nátha a Töpörtyű, de szerencsére ez azért mégsem influenza (szerencsére nem viseli meg, ugyanolyan jókedvű mint előtte volt csak tele van az orra, így szinte folyamatosan porszívózom neki).

Napirend: Reggel ébred amikor ébred ez lehet fél hat de volt, hogy csak negyed nyolckor kezdett el magyarázni, hogy ugyan menjek már be hozzá. Eszik, pelust cserélek neki, játszik egy órát iszik egy kis teát és visszateszem még aludni az ágyába, rendszerint 2 percen belül alszik is. Változó, hogy mikor ébred, van hogy van hogy csak egy órát alszik van hogy hármat. Negyed tizenegykor kap tízórait, utána még játszunk és alszik általában egyig. Negyed háromkor ebéd utána kimegyünk sétálni (a babakocsiban szinte rögtön elalszik) aztán ha hazaérünk itthon még játszunk, uzsonnázik és leteszem (ha tudom) és öttől hatig még alszik, hogy kibírja az esti fürdetésig. Hatkor keltem addigra majdnem apa is hazaér ha délutános és a fürdetésig rendszerint nagyrészt apás program van, torna, móka, meg egyebek. Este 8 kor fürdés, majd vacsi és fél kilencre ágyban is van a kiscsibe és alszik reggelig (ha minden klappol).

Mérföldkövek: 3 és fél hónapos kora óta forog. Mostanra már fél pillanatra sem lehet magára hagyni olyan gyorsan átfordul, és kúszik, emiatt már le kellet költöznünk a pelenkázásnál a komódról az ágyra, de ha ilyen nyughatatlan lesz a csajszi akkor a parkettán fogjuk hamarosan folytatni (már meg is rendeltem a habtapis puzzle szőnyeget, hogy a földön is nyugodtan gurulhasson). Etetéseknél fogja magának a cumisüveget, kanalazásnál, ha megkaparintja a kanalat akkor nagyon ügyesen igyekszik kiszúrni vele a szemét. Ha cumisüvegből etetem a bal karomon fekszik a vízszintesnél kicsit jobban megemelve, ebből a pozícióból a napokban hasizomból már felült, de vissza is kellett fektetnem, mert még nem olyan erős, hogy meg is tudja tartani magát.

Ruhák: Már 74-es (6-9 hós) méretnél tartunk, remélem ezeket a ruhákat legalább tavaszig hordani tudja mielőtt a 80-as méretre váltunk.

Pelenka: Egy hónapos kora óta mosható pelust használunk Grétánál. (Erről itt írtam bővebben.) Középső méretre patentolva használjuk őket, napi átlag 5 pelust. Minden etetés előtt cserélem neki, így napközben max. 4 óránként van cserélve éjszaka pedig 10 órát van rajta. (Még mindig nem jutottam el odáig, hogy elkészítsem a pelenkás videót, de talán ha meggyógyulok és újra lesz hangom akkor nekiállok felvenni a videókat.) 

Sírás: Szerencsére nem túl sokszor, de előfordul,  ha nagyon fáradt, nyűgös és már nem tud magával mit kezdeni. Amikor az ortopédián voltunk hallotta és látta bent a vizsgálóban az egy hónapos babákat sírni, akkor szegénykém ő is megijedt, hogy vajon mi vár rá és sírva fakadt, de hamar sikerült megnyugtatnom és többet meg sem szólalt. Valamint egyszer előfordult a ringatón, hogy túl közel voltunk Emeséhez (aki a foglalkozásokat tartja) és megijedt a furulyától, de ez is rövid ideig tartott nála, utána már mosolygott rendületlenül.

Anya kedvenc pillanata(i): Imádom ahogy tátja a picuri száját, amikor meglátja a kanalat, azt ahogyan kacag amikor összepuszilgatom a pocakját, ahogyan magyaráz a babakocsiban. Fülig szalad a szám amikor reggel meghallom, hogy felébredt, elkezd magyarázni magában és amikor megjelenek cumisüveggel a kezemben az ajtajában majd kiugrik a bőréből örömében, rögtön égnek tolja a sejhaját, a kezeit bepréseli a hasához és a lábaival már át is löki magát hanyatt fekvésbe.

Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): Amikor nyűgös, és nem tudok vele mit kezdeni, mert semmi se jó, de aludni sem akar akkor meg tudnék én is őrülni. Valamint az sem tartozik a kedvenc élményeim közé amikor új ízt kóstoltatok vele, ő pedig szokásához híven annyira utálja, hogy nem csak fintorog tőle de rögtön le is köp vele (bár ez külső szemlélőnek biztosan nagyon vicces lehet).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...