2015. december 31.

A 2015-ös év összegzése

Idén is mozgalmas évünk volt, nem lehet okunk panaszra. Most is, mint minden évben leülök és számot vetek, átgondolom mindazt a jót és kevésbé jót, ami velünk történt ebben a 365 napban.
Következzen 2015 pontokba szedve.


  • Gréta sokat fejlődött, januárra nemcsak oldalra, de hasról hátra és hátról hasra is megtanult átfordulni,
  • elkezdtük a hozzátáplálást, elég rögös út volt, mindannyian sokat szenvedtünk mire Gréta hajlandó volt enni és a saját főztömet megenni,
  • Január végén elindítottam a Csibekalandok facebookos oldalát, így ha nem nincs időm itt egy poszt megírásához, rövid bejegyzésekkel, helyzetjelentésekkel ott akkor is tudok jelentkezni,
  • A farsangi időszakban 3 új fánkot is sütöttem egy szicíliait, egy olaszt és egy amerikait,
  • Elkészült egy-két DIY projektem, rengeteg új recept alapján sütöttem-főztem a babának és magunknak, teleraktam a kamrát savanyúsággal és lekvárokkal, készültek torták, varrtam, háztartási praktikákat osztottam meg veletek (hosszú lenne a lista, ha mindent felsorolnék),
  • Aztán Gréta februárban elkezdett kúszni, négykézlábra állni,
  • Fél évesen elkezdődött nála a szeparációs szorongás és azóta is tart (lassan már egy éve...), és akkor törték át az ínyét az első fogacskái,
  • Áprilisban felült, elkezdett mászni, felállt és kapaszkodva lépegetni kezdett mindezt 2 hét leforgása alatt,
  • Májusban végre elkezdett gagyogni és szótagokat ismételgetni,
  • Idén is pünkösdöltünk, most is kevés "sikerrel",
  • Babakocsi téren nem voltunk túl szerencsések, de év végére orvosoltam a problémát, egyszer még talán írok egy utolsó összefoglalót róla,
  • Megünnepeltük az első apáknapját,
  • Augusztus közepén aztán Gréta megtette az első önálló lépéseit, szeptemberre pedig már stabilan járt,
  • Szeptember 5-én megünnepeltük Gréta első születésnapját,
  • Októberben 3 éves lett a Csibekalandok,
  • Ebben az évben karácsonyi lázban égtem,ugyan visszavettem, kevesebb sütést-főzést vállaltam be, de így is totálisan elúsztam a végére.
Ugyan sok helyre nem jutottunk el, de egy igazi örökmozgó, ízig-vérig huncut gyerek mellett egy percet sem unatkoztunk, folyamatosan mozgásban voltunk és vajmi keveset aludtunk. Közben mellettem/mellettünk voltak a barátok (az igazi barátok), akik segítettek, bátorítottak, meghallgattak, megértettek bármi történt is.
A jövő év sok változást fog hozni, lakást átalakítunk, újítunk, célom, hogy végre visszanyerjem a terhesség előtti önmagamat, szeptemberben Gréta elkezdi a bölcsődét, én pedig ha minden jól megy visszamehetek dolgozni. Izgalmas és nem kevéssé mozgalmas év elé nézünk.


Köszönöm, hogy 2015-ben is velem tartottatok a Csibekalandokon! Sokan írtatok kommentet, üzenetet, emailt aminek nagyon örültem, hiszen így tudom, nem hiába dolgozom a bloggal.


Minden olvasómnak, barátomnak, ismerősömnek szeretetben-, egészségben-, vidámságban gazdag, boldog új évet kívánok!
Találkozzunk jövőre is itt a Csibekalandokon.




A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2015. december 28.

Tojáslikőrös szelet

Korábban írtam már nektek, hogy idén karácsonyra csak 2 sütit készítek, hogy elkerüljük a túlevést és a szétpukkadást. Krisztián is választott egyet (keksztekercset) és én is. A gasztroajándékos posztban említettem, hogy remek ajándék lehet a házilag készített tojáslikőr, nos vettem a fáradtságot és elkészítettem egy szép nagy adagot (ami tökéletes volt, hogy karácsony alkalmából koccintsunk a lányokkal az igazi barátságra) és a maradékból készülhetett tojáslikőrös szelet.


Tojáslikőrös szelet

Hozzávalók a piskótához:
8 db tojás
4 ek finomliszt
4 ek rétesliszt
8 ek cukor
1/2 cs sütőpor

Hozzávalók a tojáslikőrös krémhez:
4 dl habtejszín (az eredeti recept szerint 6 dl, én 5 dl-vel készítettem, de még így is túl sok volt)
2 ek porcukor
2 dl tojáslikőr
2 zselatinfix (eredeti recept szerint 1)
(tejszínhabport is ír ami szerintem felesleges)

Először a piskótát sütöttem meg. A sütőt előmelegítettem 190 °C-ra alsó-felső sütésen. A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehérjét kemény habbá vertem, a sárgákat a cukorral halvány sárgára és habosra kikevertem, majd óvatosan széles mozdulatokkal a fehérjehabba forgattam. A lisztet átszitáltam és összekevertem a sütőporral majd több részletben a tojásos habhoz adtam és óvatosan beleforgattam. Nekem nem volt időm a szentestei sürgés-forgásban 3 részletben kisütni a lapokat, ezért egyben sütöttem ki sütőpapírral kibélelt (38x24-es zománcozott kis) tepsiben.
Tűpróbáig sütöttem és rácson hagytam kihűlni, akkor széltében és hosszában is elvágtam, így lett 4 lapom.
A krémhez a a tejszínt a porcukorral felvertem, a tojáslikőrt a zselatinfixszel simára kevertem és a tejszínhabba forgattam. a piskótalapokat megtöltöttem a krémmel és a maradék krémet habzsákba töltöttem és a süti tetejére krémrózsákat nyomtam.

Végeredményében nem lett volna rossz, de túl sok volt a tejszínhab, és teljesen elnyomta a tojáslikőr ízét, kevesebb tejszínhabbal tökéletes lett volna. A piskóta állaga és tésztája sem tetszett, jobban jártam volna egy vizes piskótával, de tulajdonképpen nem volt rossz választás.

2015. december 27.

Pezsgőkrémes macaron

Idén nem volt tervben a macaron készítés, de ahogyan pakoltam a kamrában találtam egy bontott zacskó darált mandulát tavalyról. Gondoltam, ha nem avasodott még meg, akkor uzsgyi belevetem mégis magam a gyártásba, hiszen ez az a gasztroajándék, aminek eddig egytől egyig mindenki örült, mindenkinek nagyon ízlett. Két variációt találtam, ami új volt ízben és szívesen készítettem volna, végül Krisztián a pezsgőkrémes változatra szavazott. Kicsit szépséghibásak lettek (mert a mandula héjastól volt darálva így szeplősek lettek kis mandulás habcsókok végeredményként), tavaly a színezett változatoknál ez fel sem tűnt, de az ízértékéből ez semmit nem vont le.
A receptre a Pinteresten bukkantam (mostanában elég sok mindent találok ott, és sikerül tényleg kifognom a legjobb dolgokat), és meglepően könnyen el tudtam készíteni Gréta mellett egy adagot.






Pezsgőkrémes macaronok

Hozzávalók:
11 dkg mandulaliszt (lisztesre darált lehetőleg blansírozott mandula)
9 dkg tojásfehérje
20 dkg porcukor
2,5 dkg kristálycukor
csipet só

Pezsgőkrémhez:
1 csésze pezsgő (1 csésze kb. 2,5 dl)
75 g tojásfehérje
1/2 csésze kristálycukor
csipet só
24 dkg vaj

Ha nem bánjátok, a macaronok készítését nem írom le újra, minden évben ugyanúgy készülnek, csak idén nem került a tésztába ételfesték. A leírást itt találjátok.
Amikor a macaronok elkészültek zárható műanyag dobozba tettem és beraktam a hűtőbe őket a töltésig.
A krémet 23-án délelőtt készítettem el, a pezsgőt egy kislábasba öntöttem, és gyöngyözve addig forraltam, amíg a mennyisége az egynegyedére visszacsökkent (ez kb. 10 perc). A tojásfehérjé(ke)t egy fém keverőtálba tettem, hozzáadtam a kristálycukrot, a sót és gőzfürdőn elkezdtem melegíteni, miközben kézi habverővel folyamatosan kevergettem.. Addig melegítettem amíg a cukros tojásfehérje csípősen meleg lett (így hőkezelve lett a tojás, már nem kellett tartani tőle, hogy megromlik), azaz amikor az ujjam helyét beleérintettem annyira meleg volt, hogy csípte és vissza kellett rántanom.
Ekkor levettem a vízgőzről a habot és gépi habverővel közepes/nagy sebességgel vertem, amíg teljesen ki nem hűlt (ez nálam 6 perc volt). Ekkor alacsonyra vettem a sebességet 3 dkg-onként hozzáadtam a vajat összesen 8 részletben. Kezdetben kezdet folyóssá válni a hab, de ahogyan nőtt a vaj mennyisége a krémben úgy lett gyönyörű gyöngyházfényű, halvány krémszínű a vajkrém. Amikor belekerült az összes vaj evőkanalanként hozzáadtam a visszaredukált, kihűtött (most már alkohol mentes) pezsgőt. Nem vete fel azonnal a vajkrém, tovább kell verni a krémet, hogy magába szívja a folyadékot.
Az elkészült krémet habzsákba töltöttem és két macaronlapka közé nyomtam egy réteget belőle.
A macaronok tetejét egy lehelletnyi vízzel megkentem (tényleg szinte alig kellett, hogy nedves legyen az ecset és ehető arany cukorgyöngyökbe mártottam).
Az ajándékozásig hűtőben tartottam a macaronokat. 

A krém dupla ennyi macaronhoz elegendő, szóval nekem a fele megmaradt, de majd kitalálom, hogy hova használjam fel.

Ha nem avasodik meg a maradék darált mandula, akkor a jövő évre is megvan már a tervem, hogy milyen ízesítésben fog a csomagokba kerülni ez a kis édesség.
Mit gondoltok ti bevállalnátok egy pezsgőset? Vagy esetleg eszetekbe jut valami más, különlegesebb íz?


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2015. december 13.

Ajándékdobozok és ajándékkísérő kártyák

A legutóbbi bejegyzésben szó volt arról, hogy milyen gasztroajánékokat készíthetünk és adhatunk ajándékba, most pedig úgy érzem érdemes egy kis figyelmet fordítani arra is, hogy ha már mi magunk készítünk ajándékot, akkor azt higiénikusan, de szépen csomagolva adjuk át.
Összegyűjtöttem néhány ingyenesen letölthető és nyomtatható ajándékdobozkát, amik szépek, bájosak és nagyon karácsonyiak (250g/m2 vastagságú papírra érdemes nyomtatni így lesz tartásuk és elbírják a bennük rejlő finomságokat, nagyítással pedig a megfelelő méretűre alakíthatjuk őket). Miután kinyomtattuk őket nincs szükségünk másra, mint: egy éles sniccerre, kis fejű ollóra, vonalzóra és hobbiragasztóra és egy kis türelemre. Gyorsan ízléses és egyedi csomagolást adhatunk a magunk készítette ajándékoknak. (A biztonság kedvéért az ajándékokat először celofánba csomagoljátok és csak azután tegyétek a dobozkákba.)

1.
Forrás
2.

Forrás
3.

Forrás
4.

Forrás
5.

Forrás
6.

Forrás
7.

Forrás
8.

Forrás
9.

Forrás
10.

Forrás
11.

Forrás
12.

Forrás
13.

Forrás
14.

Forrás
15.

Forrás
16.

Forrás
17.

Forrás
18.

Forrás
19.
Forrás
20.
Forrás
21.
Forrás
22.
Forrás

Összegyűjtöttem Nektek néhány szintén ingyenesen letölthető, nyomtatható ajándékkísérő kártyát is. Ezek a kis színes kártyácskák nagyon hasznosak tudnak lenni, mikor az ember ott ül az ajándékkupac közepén és azon gondolkozik, hogy "akkor vajon melyik csomag kié???". Gyerekkoromban rengetegszer előfordult ez a baki, olyankor anyukám próbált óvatosan bekukucskálni a csomagolópapír alá, de nem mindig sikerült neki. Ha közvetlenül az ajándék becsomagolása után rakjátok fel ezeket a kis kártyákat , biztosan elkerülhetitek, hogy a mamának szánt bolyhos papucs a papához kerüljön, a mama pedig az unokaöcsi fa kisvonat készletét kapja.




1.
Forrás
 2.
Forrás
 3.
Forrás
 4.
Forrás
 5.
Forrás
 6.
Forrás
 7.
Forrás
 8.
Forrás
 9.
Forrás
 10.
Forrás
 11.
Forrás
 12.
Forrás
 13.
Forrás

Remélem hasznos volt ez a kis válogatás és találtatok kedvetekre való dobozt és ajándékkísérő kártyát.

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2015. december 11.

Karácsonyi gasztoajándékok gyűjteménye

Ajándékozni öröm, és még ennél is sokkal nagyobb öröm, ha magunk készítette ajándékot adunk. Nem is beszélve arról, hogy ilyen ajándékot milyen jó kapni, hiszen személyre szóló, nem csak valami tucat bögre vagy illatszercsomag.

Nem kell mindenhez hatalmas kézügyességgel rendelkezni, hogy nekifogjunk. Vannak egyszerűen elkészíthető ajándékok is és van amit nagyon olcsón is meg tudunk oldani. A lényeg egyébként is az, hogy szívből-szeretetből készítettük és adjuk szeretteinknek.

1. Mézeskalácsok
Akár színes cukormázzal is díszíthetjük, így tehetjük vidámabbá a végeredményt. Celofánba csomagolva, szalaggal átkötve finom, édes, illatos ajándék lehet.



A tojáshabba ételszínezéket is teszünk, vagy, vagy a habzsák oldalát is megszínezhetjük vele. Szárítás előtt megszórhatjuk a tetejüket szórócukorral, vagy szárítás után olvasztott csokoládéba márthatjuk és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.  De tulajdonképpen ha van valamilyen extrém ötletünk nyugodtan kipróbálhatjuk :)


 3. Stollen
Kinézetre nem nagy szám, de sokig eltartható, és minden ízében igazi karácsonyt rejt, aki kapja, imádni fogja.


4. Macaron
Ha nem féltek a kísérletezéstől igazi kulináris élményben lehet részetek. Nem olyan ördöngősség az elkészítése, mint azt sokan feltételezik (ez éppen nem tartozik az olcsó ajándékok közé tartozik, de aki megengedheti magának, hogy mandulalisztet vegyen, vagy olcsó mandulát felhajtva blansírozzon és lisztesre daráljon az semmiképpen se hagyja ki, egy életre a szerelmesévé válik). Rengeteg ízesítésben elkészíthető, tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt az ízvariációknak. (pl.)



5. Beigli
Tökéletes ajándék lehet, 1-2 rúd beigli is, összehasonlíthatatlan a boltban kapható előrecsomagolt változatokkal.



Egy igazi csavar a történetben, ha olyan ajándékot adunk, ami szép látványos, egy kis munkánk nekünk is volt vele, de az ajándékozottnak is meg kell dolgozni érte, hogy élvezhesse az eredményét :)



Lehet, hogy csak mi vagyunk oda az amerikai sütikért, de sokszor bajban vagyok, mert minden recept vanília kivonatot ír (egy lapon sem lehet említeni a boltban kapható vanilincukorral, ami kristályvanilinből készül és a vaníliához semmi köze). Érdemes belefogni az elkészítésébe, mert nagyon kiadós és egy szép üvegcsében igazán szép ajándék lehet azon felül, hogy nagyon hasznos is.


8. Narancslekvár
Szintén igazi karácsonyi különlegesség a narancslekvár, nem sokan ismerik és még kevesebben kóstolták. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk adni, ne féljünk belevágni.


9. Lilahagyma lekvár
Ugyan nem az a fajta lekvár amit megszoktunk és ismerünk, de némi kísérletező kedvvel érdemes kipróbálni. Én nagyon szeretem, kacsához, libához, marhához kifejezetten jól illik.


Sőt akár ötvözhetjük is az itt talált ötleteket, mézeskalács alapanyagokat rejtve az üvegbe, mellékelve egy készítési útmutatót és kiszóróformát. Így az ajándékozott is kiélheti a kreativitását :)
(Hozzávalók az üvegbe: 3 1/4 csésze finomliszt, 1 tk sütőpor, 1 kk szódabikarbóna, 2 csésze barna nádcukor, 2 tk szárított, őrölt gyömbér, 1 tk őrölt szegfűszeg, 1 púpozott tk örölt szegfűbors, 1 púpozott tk. őrölt fahéj, egy negyed gallonos befőttes üveg, ami 1,15 l-nek fel meg. Egy csésze kb. 2,5 dl

A készítési útmutató pedig a következő: 
1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra
2. Keverjük össze az üveg tartalmát fél csésze olvasztott vajjal, 2 db enyhén felvert tojással és egy csésze kissé felmelegített mézzel.
3. Fedjük le a tésztát és hűtőben 45 percet pihentessük.
4. Enyhén lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtsuk ki.
5. Sütikiszúróval, készítsünk formákat.
6. Helyezzük enyhén zsírozott sütőlapra a sütiket egymástól 4-5 cm távolságra.
7. Süssük a sütiket 10 percig.
8. Hagyjuk kihűlni őket mielőtt díszítenénk.)


Szintén igazi karácsonyi csemege, de alkoholtartalma miatt csak felnőtteknek adjuk ;)


12. Limoncello likőr
Szintén felnőtteknek, akik, kevésbé szeretik a krémes állagú italokat


És a csokoládé igazi megszállottjainak is kedveskedhetünk.



Ha továbbra is csokirajongónak szeretnénk ajándékot adni, de az alkohol mellőzésével (a bonbonkészítésbe pedig nem merünk belefogni), akkor ezzel nem foghatunk mellé, nagy szakértelem nem kell hozzá, sem különleges eszközök.


15. Vajkaramella
Végül, de nem utolsósorban az édesszájúaknak is örömet csempészhetünk a fa alá, a papírba csomagolt kis karamella kockákkal.


Remélem tudtam nektek hasznos ötleteket hozni. Most pedig munkára fel és éljen az adventi készülődés! :D

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...