2017. április 13.

Kalandok a Csibéknél 17.04.13

Újabb hónap telt el, fárasztó és mozgalmas volt. Hol is kezdjem? Szóval mióta Gréta visszament a bölcsibe folyamatosan náthás volt, nem az az igazi orrfolyós, inkább a hátrafelé, garat felé csorgó változat volt az aktuális. Aztán hónap végére sikerült aztán újra kidőlnie. Először a három napos láz vírus döntötte le, amiről csak a 4. napon derült ki, hogy az volt, amikor elmúlt a közel 40°C-os láz és megjelentek a bőrén a kiütések. A csend nem tartott sokáig 5 nap múlva újra felszökött a láza, ugatott akár csak egy kutya, és dőlt a sűrű váladék az orrából, meg a szeméből...😱 Vírus után egy jó kis arcüreg gyulladást szedett össze, de jó lesz ha végre meggyógyul, mert kicsit sok lett ez így most egymás hegyén hátán, már nagyon-nagyon-nagyon várom a nyarat hogy legalább arra a 3 hónapra messzire űzzük a betegségeket.

Az utóbbi 1 hónapban Gréta felköltözött a nagylányos ágyára, a rácsos ágyát pedig eladtuk. Egy lázálmos éjszakán, amikor mellette ültem, szólt hogy az ölembe akar jönni, majd közölte, hogy feküdjünk a nagy ágyra (ahonnan fél perc alatt lelökött) így maradt az eredeti felállás, ő aludt, én meg strázsáltam. Másnap este már magától a nagy ágyba akart lefeküdni, így a rácsos ágy rácsos oldalát a nagy ágy felé fordítottam és ezzel megoldódott a gyors leesésgátló problémája. Volt 1-2 éjszakás megingás, amikor a kiságyában akart aludni, de amikor megkapta a végleges leesésgátlókat (a Papa csináltatott neki, mert végül a Brendonos nem lett jó) a nagy ágyára onnantól már csak az ő nagylányos ágyában alszik. Gyorsan el is adtam a rácsos ágyat, így már nem volt visszatáncolási lehetőség és nyertünk újabb 1 m2-nyi helyet.
Emlékeztek? Először aggódtam, hogy Grétát hogyan fogom leszoktatni az esti ágyban cumisüvegből kakaózásról, de egy hányós nap után mindössze 2 nap alatt megoldódott ez a probléma. Aztán azon aggódtam, hogy hogyan fogom átszoktatni a rácsos ágyból a nagy ágyba, hiszen olyan nagyon szerette az ő kiságyát, hogy sírva fakadt, ha azt hallotta, hogy a nagy ágy is az övé és majd egyszer abban fog aludni. Most pedig tessék: a saját döntése alapján a nagylányos ágyában alszik már.
Meg kell végre tanulnom, hogy ne aggodalmaskodjak a hasonló dolgokon, mert az idő mindent megold nálunk. Így egy cseppnyi aggodalom sincs már bennem a szobatisztaság ügyét illetően.
Erről ígértem is hogy írok egy komplex összefoglalót, igyekszem időt szakítani mindenre.

Jelenleg Gréta sokszor száraz pelenkával ébred és ébredés vagy reggeli után ráül a bilire pisilni (ez mindig eredményes is). Próbálkoztunk a napközbeni pelenkanélküliséggel, de Gréta nem szól, ha érzi az ingert, kérdésre, hogy kell e pisilnie, kakilnia mindig ugyanaz a válasza "NEM". Viszont, ha közlöm, hogy most ráül a bilire, akkor ha kell neki, akkor tényleg ürít a bilibe, csak pisil. A nagy dolgokat nem akarja ott intézni, ügyesen el is tűnik olyankor szem elől és csak akkor szól, ha már kész a "mestermű"😄💩
A bölcsőde sajnos nem volt együttműködő a pelenkáról való  leszoktatásban, így dugába dőlt a bugyi projekt, nyáron visszatérek rá, mert úgy néz ki hosszú időt fogunk Grétával itthon kettesben tölteni...

Szóval már tavaly tudtuk, hogy idén nyáron nagy felújítás várható a bölcsődében. Szó se róla rá is fér az épületre, hiszen több mint 40 éve épült ezalatt az idő alatt pedig csak néhány ablakot cseréltek ki új, műanyag nyílászáróra. A hírek viszont aggasztóak. Július első 3 hetében bezár a bölcsőde a rendes évi nyári szüneti bezárására, ezalatt az idő alatt már elkezdik a felújítást (csak a falak maradnak meg és a már kicserélt nyílászárók, új tetőt kap az épület, a még régi nyílászárókat kicserélik műanyagokra, a teljes víz és villany vezeték rendszert, burkolatokat, vizesblokkokat, csoportszobákat, a konyhát, a szociális helyiségeket... na ez nem lesz meg 3 hét alatt, úgy hogy 10 csoportszobáról hozzájuk tartozó helyiségekről beszélünk). Senki nem tud, vagy inkább nem akar konkrét dátumokat dolgokat mondani, de nagyon úgy néz ki, hogy egy ilyen volumenű munka augusztus végéig nehézkesen fog csak befejeződni.
A bezárás első 3 hetében (a rendes nyári bezárás alatt) bármelyik tatabányai óvoda fogadja helyettesítésre a gyerekeket, utána a bölcsőde a felújítás idejére felköltözik az óvárosi bölcsődébe, ez annyit tesz, hogy 2 kerülettel odébb, gyalog több mint egy órás út, gyerekkel inkább ne is számoljuk, busszal mindössze 9 perc, de oda vissza megjárni ezt a reggeli csúcsban nem lehet, hogy apa elérje a visszaforduló buszt, így egy órát kellene várnia a következő buszra. Reggeles szakban 8-ra be kell érnie dolgozni, azaz az 5:47-es busszal kellene indulniuk, hogy apa 8-ra visszaérhessen dolgozni. Mindehhez Grétát legkésőbb negyed hatkor kellene kivernem az ágyból. 😲
Egyértelmű, ez számunkra nem megoldás, nem kínzom meg a hajnali ébresztővel sem Grétát sem apát (ha én vinném még rosszabb lenne a helyzet, mert nekem 7-re kell járnom dolgozni, így még egy órával korábban kezdődnének a reggelek). Beszéltem a bölcsőde vezetőségével, de az óvárosi helyettesítési időszakban nem fogadja más bölcsőde a gyerekeket a városban, hiszen ezzel megoldották az elhelyezést!😡
2 verzió merült fel, amivel megoldhatnánk a helyzetet:

  1. Minél hamarabb átíratni Grétát a Sárberki bölcsődébe, ami velünk szemben van és csak 2 hétre zárnak be nyáron.
  2. Mivel elmúlt már Gréta 2,5 éves ezért évközi beíratással rögtön beíratni az óvodába.
A bölcsődében jelenleg a fizetős helyek is foglaltak, az óvodában is jelenleg full létszámosak a csoportok...😢 Az az egy reményünk maradt, hogy valaki elköltözik, ez nem túl biztató.

Ha ez a 2 variáció nem jön össze, akkor 4 hetet meg tudunk oldani ketten Krisztiánnal, váltott 2 hetes szabadságokkal, de még legalább ennyit kellene még... beszéltem már a főnökömmel puhatolóztam, hogy abban az egy hónapban távmunkában dolgozhatnék e (a munkaköröm elvileg megengedné), erre még nem kaptam választ, legvégső esetben ki kell vennem egy hónap fizetetlen szabadságot- ezt biztosan engedélyeznék, de valljuk be, ez olyan, mintha a fogam húznák (egyszerre többet érzéstelenítő nélkül, egy gyenge fogorvos akinek ereje sincs, és csak rángatja a fogóval a szuvas fogat...).
Amint lesznek fejlemények az ügyben megírom nektek is, hogy hogyan alakul a nyári "kalandunk".

Előreléptünk végre ugyan csak egyetlen lépcsőfoknyit a fürdés terén, ez viszont már kitűnő alap a további haladáshoz. Jelenleg heti két fürdésnél tartunk már, és igyekszem lassan növelni az alkalmak számát, hogy visszatérjünk a heti 7 alkalomhoz. Jelenleg is tiltakozik és torka szakadtából ordít, amíg levetkőztetem, ráül a bilire, aztán beviszem a fürdőszobába, viszont onnantól kezdve, hogy berakom a kádba nevetgélve eljátszik, egy hangja nincsen (persze azért a hajmosás rész nem ennyire nyugis 😋😄).

Mindeközben észrevétlenül kijött a 2 alsó, hátsó rágófoga (pedig azt hittem már sose fog), így már csak a 2 felső hátsó rágó maradt hátra 😀

Voltunk nyílt napon az óvodában. Körzetileg a Kodály Zoltán Óvodához tartozunk és ide is szeretnénk vinni Grétát, mert szeretnénk ha a továbbiakban is hangsúlyos szerepet kapna a kis életében az ének, a zene és a tánc. Bekukkantottunk a csoportokba, és a piros csoport rögtön a szívünk csücske lett. Másnap játszóházazni is visszamentünk, de idő előtt el kellett jönnünk, mert Gréta olyan méretű hisztit vágott le, hogy az már nagyon kínos volt (pedig én jó magasról szoktam tenni rá, hogy ki mit gondol). A játékokat ki akarta sajátítani, nem akart az éppen preferált játékhoz odaengedni egy gyereket sem. Amikor valaki közelíteni mert verekedni akart, lefogtam, és magyaráztam neki, hogy ezek nem a Kulcsár Gréta játékai, hanem az óvodáé, ezzel minden kisgyerek játszhat, ezen aztán annyira méregbe gurult, hogy véresre karmolta, csípte a kezemet. Úgy üvöltött, akár egy eszelős, így kénytelen voltam elhozni. Itthon Krisztiánnal elmondtuk neki, hogy nagyon szomorúak vagyunk, hogy így viselkedett, nem szabad bántani senkit, nem szabad kisajátítani a játékokat.
Bevezettük a szankciókat is, ha rosszul viselkedik, akkor csoki és kakaó stop lép életbe arra a napra.

Sokszor úgy érzem, hogy csődöt mondok mint szülő. Nem fogad szót, verekszik, nem hallgat rám, sőt durvábban dacol, mint eddig valaha. Hiába vannak kötött szabályok, amikhez ragaszkodom, Ő mint egy ketrecbe zárt vad igyekszik kitörni és megtalálni a rést a pajzson.

Jelenleg én is beteg vagyok "Hurrá!"😕 Idült arcüreg gyulladás, már 2 napja ledöntött a láz. Rájöttem, hogy nem szeretem a húsvétot, akkor mindig valami nyavalya ledönt minket a lábunkról.

Ami jó történt lakás terén velünk az utóbbi 1 hónapban, hogy kicsit átalakíttattuk a konyhaszekrényt és beépíttettünk egy mosogatógépet. Igazából már a lakásvásárláskor szerettem volna, de akkor nem volt már rá keret. Most viszont eljött az ideje, hogy ezt is meglépjük. Rengeteg időt és vizet megspórol nekünk, egyszerűen imádom. Ha megkérné a kezem én bizony hozzá mennék 😂

Most pedig csökkentett, beteges üzemmódban elkezdek a húsvétra készülni. Ti előkészültetek már az ünnepekre?
Gréta nyuszikat etet


Még mindig imád öltözködni, bármilyen ruhát magára aggat, amit éppen talál valahol
Édes kis lázas betegünk



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...