2017. augusztus 7.

Eszközök, kellékek, amik szükségesek lehetnek a sütéshez, cukrászkodáshoz

Persze, persze nem kell más csak egy jó sütő, liszt, tej, tojás és máris készek a sütiköltemények.
Ez bizonyos szintig talán működik is így, de ha már nem csak egy egyszerű muffint vagy piskótatekercset akarunk összedobni, hanem fejlődnénk egy kicsit tovább akkor ajánlatos  még ezt azt beszereznünk. SEMMI SEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ. NYÚJTÓZKODJUNK ADDIG AMEDDIG A TAKARÓNK ÉR! Ha csak évi egy-kétszer sütünk sütit/tortát akkor felesleges nagy összeget ölnünk a projektbe, ha viszont minden héten (akár többször is) átadjuk magunkat a sütés szenvedélyének, akkor tényleg érdemes egy két apróságba beruházni.
Kezdjük az alapoknál, amire mindenképpen szükségünk van:

  • Egy jó sütő (személy szerint az elektromosra esküszöm, a gázsütőt soha sem lehet olyan pontosan beállítani, mint egy elektromosat, ha pedig éget vagy nem süt eléggé, vagy jó hőmérsékleten egy sütő az a sütemények korai halálát jelenti)
Forrás

  • Pontos mérőeszközök
    (még ha csak amerikai receptekből sütünk is, akkor is szükségünk lesz minimum mércés csészékre, de leginkább egy mérleg szükségeltetik a megfelelő sütéshez). Én pl soha nem sütök olyan recept alapján ami azt írja, hogy süssek 6 tojásból és 6 ek lisztből piskótát. Miért? Mert kinek ekkora kinek akkora ez evőkanala. Hivatalosan egy evőkanál 15 ml, de rajtam kívül valószínű elég kevesen használnak hivatalos mérőkanalat. Ha pedig nem azonos a mennyiség nem várhatjuk ugyanazt az eredményt. Főzésnél jobban lehet kísérletezni, variálni, a sütés viszont olyan, mint a kémia, ha valami kevesebb vagy több az összetevők között már búcsút inthetünk a tökéletes végeredménynek.
Forrás 
Forrás

  • Spatlula vagy
    ennek hiányában fakanál. Személy szerint a szilikon spatulák szerelmese vagyok. Az utolsó cseppig mindent ki lehet varázsolni vele a tálból (ez persze rossz hír azoknak akik sorban álltak a csokikrém maradékának kinyalogatásáért 😂) , nem színeződik, nem vetemedik, nem veszi át a szagokat, ízeket.
  • Habverő (kézi vagy gépi). Igen-igen én lusta vagyok a gépire szavazok, de minden tiszteletem azoké, akik nekiállnak kézzel felverni 12 tojásfehérjét. Nem mellesleg amíg nem gépi habverővel készítettem a vajkrémet nem tudtam, hogy az lehet olyan sima, lágy, könnyed, akárha felhőbe harapnék, anyukám mindig csak fakanállal keverte ki a vajat a porcukorral. Nos a különbséget zongorázni lehetne. Ha tehetitek javaslom egy gépi habverő, netán tálas mixer jobb esetben robotgép beszerzését. Egy jobb típus akár egy életen át kiszolgál 😉
Forrás

  • Tepsi, sütőforma, tortaforma
    (legvégső esetben megteszi egy lábos). Kicsiben el lehet indulni egy sütőpapírral kibélelt, vagy kizsírozott-lisztezett lábassal, de fejlődni akkor lehet, ha van néhány sütőeszközünk. Ezeket már elég olcsón be lehet szerezni, nem szükséges nagy anyagi ráfordítás.
Forrás
  • Sütőpapír (lehetőleg szilikonos), bár zsírozással-lisztezéssel is meg lehet oldani, de szebb a végeredmény sütőpapírral és nem fordulhat elő véletlen leragadás. Ha pedig a tartósság alapján választunk akkor javaslom a teflonos, vagy üvegszálás, szilikonos változatot, amik moshatóak, újra és újra felhasználhatóak.
Forrás

  • Tál
    , ami akár lehet egy leveses, salátás tál is, ha még csak most fogunk bele, de később jó ha van legalább 2 keverőtálunk ha egyszerre készülnek a piskóták és krémek.
Forrás

És akkor most jönnek az "extrák" ha már valaki túl van a kezdeti kezdjünk el valamit sütni stádiumon (semmi sem kötelező, minden csak opcionális, viszont sokban megkönnyíti a jó, szép és könnyű munkát):
  • Habzsák (textil, nylon, szilikon). Én textil is és eldobható nylon habzsákot is használok.
Forrás
  • Díszítőcsövek (kezdőknek kapható pár száz forintért műa. 4-5 darabos készlet), de aki belemelegszik a krémes bevonásba, díszítésbe annak szüksége van egy valódi készletre.
Forrás
  • Cső adapter (nem létszükséglet, de ha már a betöltöttük a habzsákba a krémet, akkor zsákcsere nélkül cserélhetünk díszítőcsövet rajta, nagyban megkönnyítve ezzel a munkánkat)
Forrás
  • Egyenes és hajlított kenőspatula (lehet késsel, fakanállal is, de az csak a kezdet, szép eredményt jó eszközökkel lehet elérni)
Forrás
  • Forgótál, a krémes díszítéshez nagy szükség van rá. Kezdetekben egy bögrére tettem a tortákat, de ugye mondanom sem kell, hogy mennyire nem volt stabil, párszor jó alaposan káromkodtam, amikor forgatás (és egyensúlyozás) közben belenyúltam a már kidíszített részbe 😡 A magyarországi cukrászkellékes piacon iszonyat ára van egy díszítő forgótálnak (7-8 ezertől határ a csillagos ég), helyette én egy ikeás forgó kínáló tálat választottam (2 ezerért), de hasonló áron beszerezhettek az ebayről, az aliexpressről vagy a wishről.
Forrás
  • Tészta kaparó (hivatalos megnevezés szerint bár tulajdonképpen nem is tésztához, hanem krémekhez való és nem kapar hanem simít, de egyébként helyben vagyunk 😄) A krémmel bevont torták oldalának tökéletesen egyenesre simításához van szükség erre az eszközre.
Forrás
  • Nyújtófa, fondant nyújtó. Egyesek szerint marcipánt, fondant csak műanyag nyújtóval lehet szépet nyújtani (megsúgom nekem nyújtófával is sikerülni szokott, de nem szólok meg senkit, aki "flancolni" akar 😉)
Forrás
  • Fondant dekoráló szett. A szép marcipán fondant figurákhoz szükségesek a formázó eszközök így alakulnak a kezeink között rózsák, Bogyó és Babóca, Villám McQeen...
Forrás
  • Kiszúróformák, csipke mintázó, erező, mintázó henger, formázó szivacs, simító lap, ecset... végeláthatatlan a lista, amivel a marcipános, fondantos díszítést cifrázhatjuk - csak óvatosan ha belelendültök a pénztárcátok bánhatja még akkor is ha nem magyar webshopokból rendeltek hanem az ebayről/ aliexpressről/wishről.
Forrás
Beszerzési helyek:
Akik pedig nem riadnak vissza a hosszabb várakozási időtől, amíg megkapják az eszközöket (valamint rendelkeznek dombornyomott, vagy paypal kártyával) javaslom az
A továbbiakban folytatom majd az alapanyagok bemutatásával, lelőhelyekkel és a díszítési technikák szemléltetésével (képekkel és videókkal is).
Kedvet kaptatok az alkotáshoz? 😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...