2017. március 31.

Gréta aktuális kedvencei 2017. március

Minden gyerek más és más, míg vannak gyerekek akik alkotni szeretnek, akár órákig elszöszmötölnek, rajzolnak, színeznek, ragasztanak, festenek, nos Gréta pont nem ilyen, sőt...😂
Mindenbe csak belekap, játszik egy kicsit, de túl sokáig semmi sem köti le, rögtön belekap valami másba. De mégis vannak dolgok amikkel viszonylag hosszan el tud játszani, érdekli, szereti, ezeket gyűjtöttem most össze.


  1. Legózás                                                                                                                                                     
Ez főként társas tevékenység: apa házat, várat, iskolát, strandot, boltot, stb. épít Gréta pedig a Dupló figurákkal játszik, történeteket, szituációkat talál ki. Képes akár 15-20 percet is eljátszani vele (egyedül!)

       2. Mostanában egyre empatikusabban viselkedik, a bölcsődében vigasztalja a síró gyerekeket, a Papa fájós kezére gyógypuszit ad, a Mama fájó bütykös lábát pedig megsimogatja. Szívesen hozza hozzánk az orvosi táskát, megvizsgál minket, kapunk injekciót, gyógyszert, levágja a körmünket, belekukucskál a szánkba, a fülünkbe. Ő a legcukibb kis "dottónéni" 😍

         3. Nagy kedvenc a karácsonyra kapott vonatos abc puzzle. ABC sorrendben  lehet összerakni a vonat vagonjait, ha mondjuk melyik következik nagyon ügyesen rakja, de már van, amikor ő maga tudja mik lesznek a következő darabok.

            4. Abszolút kedvencek a macis mesekönyvek, sokszor bilin ülős "olvasmánynak" is ezeket viszi magával. Nagyon kis egyszerű történetek sok rajzzal egy kis bocsról és az apukájáról/anyukájáról, miket szoktak együtt csinálni, miért is szeretik ennyire egymást - nekünk már a könyökünkön jön ki.... 😜😂

                5. Az "Egy év a törpéknél" még a húgom mesekönyve volt, szóval már ez sem egy mai darab, de tökéletes állapotú, sok szép színes rajzzal, pont annyi szöveggel, amennyit egy ennyi idős gyerek még nem un el, emellett hasznos tudásanyag rejlik a mesékben, a hónapok évszakok megismerése, és az adott hónapra jellemző elfoglaltságok.

                   6. Igazi klasszikus! Anyukám sokszor emlegette, hogy annak idején már 18 hónaposan fejből fújtam az első 3 versszakát (cserfes kislány voltam 😀). Mivel nagyon sok emlék kötődik ennek kapcsán a nagymamámhoz sokáig sírás nélkül fel sem tudtam olvasni Grétának, de aztán az esti rutin részévé tettük, ez lett az alvásra hangoló mesénk. 2-3 alkalom után már újra fejből mondtam, ez jól jött mert közben Gréta az ágyban fekve össze vissza lapozgatta a könyvet és 1 hét után már ő is tudta a felét emlékezetből.

                  7. Anyukám vette ezt a mesekönyvet, rövidített, egyszerű mesék vannak benne és sok színes kép, így hamar kedvenc lett belőle. Legfőképp a Piroska és a Farkas nyerte el Gréta tetszését.


                    8. Szintén nem mai mesekönyv, ez is Lujzi húgié volt, egy csupa fül kis nyuszi kalandjairól szól tüneményesen aranyos megfogalmazásban. Ugyan nem túl sok kép van benne (általában mesénként 1), de a történet lebilincselő még ennek ellenére is!


                      9. Felfedeztük Kis vakondot is (ez még az enyém volt), ugyan csak 2 mese van benne, de aranyos a történet, hiszen mi már ismerjük és sok szép színes kép van benne ami nagyon lebilincselő és ezer kérdésre ad okot 😄

                     10. Lujzi húgi régi mesekönyvei közül ebben a hónapban ez a két utolsó, sok mese gyerekekről, a természetről, lebilincselően gyönyörű kidolgozású rajzokkal (jó sokkal, mert ugye nálunk ez még fő szempont).

                    11. A Mama fedezte fel, aztán végül nekem is be kellett mennem a postára érte. Ezek a foglalkoztató füzetek nagyon tetszenek Grétának, matricás mellékletük van, a megfelelő helyre kell a megfelelő matricát kiválasztani és beragasztani, ezen kívül sok színeznivaló van bennük és logikai feladatok pöttöm gyerekek számára.

                      12. Legutolsó sorban pedig a színező, Bár egyelőre inkább firkálónak hívhatnám. Gréta nem figyel, hiába mutatjuk hogyan kell, a szinezési stílusa felér egy "fekete lyuk keletkezésével" 😂

A ti gyerkőceiteknek mik a kedvenc elfoglaltságai, játékai?

2017. március 30.

Banánkenyér karamell öntettel

Előre szólok a diétázók inkább lapozzanak el, mert ez nem lesz egy fittnesz desszert, sőt...
Most, hogy megtaláltam a megoldást a megbarnult banánok felhasználására, adott, hogy ki is használjam az újonnan szerzett tudásomat 😁
Szóval adott 3 erőteljesen barna banán a gyümölcsös kosárban, amit nem szeretnék kidobni, így megalkottam a mi banánkenyér receptünket.




Banánkenyér karamell öntettel

Hozzávalók:
3 db érett, barna héjú banán
2 db tojás
30 dkg liszt
1 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
10 dkg vaj
16 dkg cukor
1 tk vanília kivonat
180 ml tej
fél banán a díszítéshez (a másik fele Gréta pocakjába)

karamell öntet
0,5 l tejszín (elég hozzá a főző tejszín, nem kell emiatt habtejszínt venni, úgy sem kell felverni)
25 dkg cukor

Először is feltettem a karamell öntetet, egy kislábasban öntöttem tejszínt és a cukrot, majd alacsony hőmérsékleten addig főztem amíg kissé bebarnult és elkezdett sűrűsödni (nem kell kevergetni közben, és ne hagyjuk túlságosan besűrűsödni, mert a hűlés közben még sűrűsödik és dermed, ha nem vigyázunk vele a végén tejkaramella lesz belőle!). Bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra alsó-felső sütésen.

A banánokat villával összenyomkodtam, hozzáadtam a tojásokat, az olvasztott vajat, a cukrot, a tejet és a vanília kivonatot. Egy másik kisebb tálban összekevertem a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat.
Ezután a banános keverékhez hozzáöntöttem a lisztes keveréket és alaposan elkevertem. Egy gyümölcskenyér formát kibéleltem sütőpapírral, és banánt karikáztam az aljába, erre öntöttem a banánkenyér masszát. Az előmelegített sütőbe tettem és 1 óra alatt (TŰPRÓBA!) készre sütöttem.
Rácson kihűtöttem, majd felszeleteltem és a karamellöntettel kínáltam.

Grétának nem jött be - ki gondolta volna azok után, hogy csupa csokis édességeket szereti. 😄
Krisztiánnak viszont inkább elnyerte a tetszését.
Így hogy Grétának nem jött be legközelebb diósan próbálom megsütni - nála minden diós, mogyorós étel tiltólistás, mert allergiás rá.

Ti kipróbálnátok?😉

2017. március 19.

Csokoládés banánkenyér kuglóf

Eredetileg erre a hétvégére bécsi kuglófot terveztem, hogy sütünk Grétával, de észrevettem, hogy rengeteg megbarnult (sőt akadt néhány megfeketedett) héjú babán bujkál a gyümölcsös kosarunkban. Szerencsétlen banánoknak nálunk csak addig van keletje, amíg még kissé zöldesek, vagy normál sárgák, ha már jelentkeznek rajtuk az érés (túlérés) barna foltjai hirtelen megcsappan a kereslet, végül a teljesen megfeketedett  héjakban az elfolyósodottá vált  banánokat a kuka szokta megenni (micsoda pazarlás...). Nem szeretek ételt kidobni, próbálom tőlem telhetően menteni a maradékokat, felhasználni, lefagyasztani, vagy ha ne fagyasztható Zsuzsi barátnőmet szoktam meghívni belőle ebédre.😃
Szóval megláttam vagy fél tucat túlérett banánt, Krisztián már meg is vette, és rápakolta  az újabb adag friss ellátmányt és úgy döntöttem halasztjuk a bécsi kuglófot, mert én ugyan nem fogok ennyi gyümölcsöt szégyenszemre kidobni. Gyors keresés és megvolt a recept, csokoládés banánkenyér, így minden hétvégi tervet teljesítettünk:

  • együtt sütöttünk Grétával
  • méghozzá csokis kakaós süteményt
  • és megmentettük a kidobásra ítélt banánokat is.



Csokoládés banánkenyér kuglóf

Hozzávalók:
6 db (túl) érett banán - azért nem árt ha még nem folyik
26 dkg liszt (2 csésze)
13 dkg keserű kakaópor (1 csésze)
2 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. só
10 dkg olvasztott vaj (1/2 csésze)
120 ml semleges ízű növényi olaj (1/2 csésze)
33 dkg barnacukor (1 1/2 csésze)
2 db L-es méretű tojás
2 tk. vanília kivonat
20 dkg apróra tördelt étcsokoládé

Egy tálba kimértük a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sót és alaposan összekevertük.
Egy másik tálban villával összenyomkodtuk a banánokat, akkor jó, ha pürés, kissé folyósabb lesz az állaga. Ekkor hozzáütöttem a tojásokat és összekevertük a banánokkal, majd hozzáadtuk a cukrot, az olvasztott vajat, az olajat és a vanília kivonatot és ezekkel is jól összekevertük. Hozzáöntöttük a száraz hozzávalókat és homogénre kevertük a masszát (azaz ennek a nagy részét én csináltam, Gréta kis kacsóinak, túl nehéz volt). Legvégül az apróra tördelt csokoládét kevertük bele, Gréta nem tudta megállni, pár kockát kilopkodott és alkudozott, hogy ne is öntsük bele 😂.
Kiolajozott, kakaóporozott kuglófformába öntöttük és 170°C-ra előmelegített sütőbe tettem, kb. 1 órát sütöttem tűpróbáig.
Rácsra borítottam, de kihűlni sem volt ideje, jött az éhes siserehad és hamar letesztelték az eredményt. Nagyon csokis-kakaós és emellett jól kivehetően banános ízű, lágy tésztájú, nem fojtós sütemény, kifejezetten finom. Fél adagból pont egy őzgerinc formát lehet megtölteni, ha sokalljátok a kuglófot mennyiségét.

Kipróbálnátok ti is? 😉

2017. március 14.

Eredmény hirdetés - 2017 tavaszi játék nyertese

Véget ért a tavaszi játék. Tizenegyen írtatok nekem, és a következő javaslatokat tettétek a Csibekalandok tavaszi-nyári témáira:

  1. egyszerű és gyors receptek - alapvetően igyekszem a gyorsan elkészíthető receptek közül válogatni (bár a tortáknál ez nem szokott sikerülni), úgyhogy ezzel nem lesz gond, és mivel Gréta is mindig odatolja a kisszékét a konyhapulthoz, így tuti, hogy gyerekkel együtt készíthető ételek lesznek főként.
  2. Lakás dekorációk készítése - szépítgetem a saját lakásunkat is, de hozok nektek mindenféle inspirációt a dekoráláshoz, hogy ízlésetek szerint megtalálhassátok a nektek tetszőt.
  3. Jelenlegi diétám, küzdelmem a kilókkal - a  jelenlegi étrendemről is írni fogok, a közben felmerült nehézségekről és a megoldáshoz vezető útról, szerintem másnak is hasznos lesz az elmúlt 1 év tapasztalata.
  4. Történetek Grétáról - sok mesélni valóm van, lassan indul a Grétaszáj rovat is.
  5. Szobatisztaság elérése - nálunk éppen porondon van a történet, épp szoktatom Grétát így szó lesz a szobatisztasághoz vezető útról, az érettségről, a feltételekről és praktikákról is.
  6. DIY ötletek és megvalósításuk - én nagyon szeretem a csináld magad jellegű munkákat, mivel a munkahelyemen nem kifejezetten végzek kreatív munkát, így teljesen feltöltenek ezek a projektek, ígérem lesz belőlük bőségesen.
  7. Régi ház felújítása - nem igazán tudom, hogy milyen területen lenne érdekes a téma, pl: nyílászárók, tető, burkolatok cseréje, szigetelés, korszerű fűtési technológiák vagy lakberendezés és belső terek kialakítása. Ebben egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy milyen területekről gyűjtsek anyagot hozzá.
  8. Lakberendezési tippek és ötletek - ugyan nagyon ízlés kérdése, de igyekszem több szempontból is körbejárni és saját tapasztalatokról is beszámolni.
  9. Heti menük - már gondolkozom az újabb heti menüterveken egy kicsit más koncepciót követve.
  10. Tavaszi-nyári szabadtéri családi programok, kirándulóhelyek - mivel (nem csak) az ország különböző pontjairól követtek, így megpróbálok megyénként készíteni egy összefoglalót, a Komárom-Esztergom megyei kirándulóhelyekről pedig igyekszem saját képet és tapasztalati összefoglalót is írni.
  11. Húsvéti lakásdekoráció - már elkezdtem gyűjtaeni az inspirációs képeket, nagyon aranyosak és izgalmasak is vannak közöttük.
  12. Hiszti kezelése, hol a megoldás - égető a probléma nálunk is így körüljárom a témát és keresem a megoldást.





A sorsolást szokásosan Grétával csináltuk Ő volt a sorsolási bizottság elnöke, én pedig a közjegyző, hogy biztosítsam a sorsolás hitelességét 😄

A nyertesünk pedig: Rémiás Tímea

Gratulálunk Neki! 👏😊

Hamarosan felvesszem veled a kapcsolatot a szállítási adataidért, és küldöm a Csibekalandok ajándékcsomagodat.

Amire még számíthattok:
  • ismét megújul az oldal, új arculatot terveztem,
  • pótolom az amerikai mértékegység átváltó táblázatot (erre már egy éve vártok),
  • van néhány beragadt receptem is amit pótolni fogok,
  • kiegészítem a pelenka tesztet 5 fajta pelenkával (a nagy érdeklődésre való tekintettel),
  • süti és tortadíszítés az alapoktól,
  • sütési kellékek és alapanyagok legjobb webshopos beszerzési helyei,
  • varrási az alapoktól.
Remélem ezek után is találtok kedvetekre való témákat itt a Csibekalandokon, minden kérdésetekkel és kérésetekkel keresstek meg bátran, amiben csak tudok segítek.
Szép estét kívánok Mindenkinek! 😘

2017. március 10.

Limonádés kuglóf

Grétával folytatjuk a hétvégi sütögetést, olyan aranyos, annyira élvezi és közben a kézkoordinációja is fejlődik, már kevesebb alapanyagot önt mellé 😜
Apa kérte, hogy most kevésbé tömény legyen a végeredmény, így egy nagyon kis könnyű, szó szerint frissítő nyári receptet választottam.







Limonádés kuglóf

Hozzávalók:

25 dkg szoba hőmérsékletű vaj
40 dkg cukor (2 csésze)
5 tojás (L-es méret)
240 ml tej (1 csésze)
120 ml limonádé (házilag ízlésünk szerint bekevert)
2 ek. reszelt citromhéj (ez nálam 2 egész citrom héja volt)
40 dkg finomliszt (3 csésze)
1/2 tk. só
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk sütőpor

Citromos mázhoz:
25 dkg porcukor (2 csésze)
6 dkg olvasztott vaj (1/4 csésze)
2 ek. frissen facsart citrom leve (nos 2 evőkanálnyi citromlétől konkrétan gyurma állaga lett, esélytelen volt ráönteni a kuglófra, nekem összesen 1 nagy citrom összes levére szükség volt a tökéletes állag eléréséhez)

 A sütőt bekapcsoltam 170°C-ra alsó-felső sütésen. A kuglófformát kikentem vajjal és beszórtam liszttel. A vajat felkockáztam és robotgépbe tettem, Gréta pedig ráöntötte a cukrot, 5 percig kevertettük közepes sebességgel, amíg krémes, könnyű és habos lett. Ekkor egyenként beleütöttem a tojásokat és felváltva több részletben Gréta hozzáöntötte a (sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert) lisztet és tejet. Belereszeltem a citromok héját végül Gréta hozzáöntötte a limonádét. Beleöntöttük a tésztamasszát a kuglófformába és betettem a sütőbe. 1 órát sütöttem tűpróbáig, akkor kiborítottam rácsra és hagytam kihűlni. 
A mázhoz a porcukrot összekevertem az olvasztott vajjal és a citrom levével, ezzel öntöttem nyakon a kuglófot (pár perc alatt szépen rádermedt).

Igazán friss, citrusos, kellemes illatú, aromájú, nem fojtós sütemény amolyan nyár hírnök.
Van kedvetek kipróbálni? 😋

2017. március 6.

Kalandok a Csibéknél 2017.03.06


Már megint ezt kell írnom, hogy rohan az idő, de tényleg így van. Gréta vasárnap lett 2,5 éves. Nagyon sokat változott az utóbbi időben. Szépen egész mondatokban beszél, értelmes, okos és ügyes gyerek (más kérdés, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem akar megérteni, és nem hajlandó tudomásul venni, de ez már csak dac kérdése).
Szóval Gréta felgyógyult a legutóbbi betegségből, még mielőtt visszament volna a bölcsődébe beadattuk neki a bárányhimlő elleni védőoltás első szérumát (nem kockáztatunk).
Ugyan keddi kezdés után szerda délutánra újra tiszta nátha volt nem engedtem a bölcsődei nyomásnak  és nem maradtam újra otthon vele (egy hét alatt el is múlt neki).
Rávettem Krisztiánt, hogy mivel megjöttek a jó idők, így újra el lehetne felejteni a babakocsit, járjanak kismotorral reggelente (így ő is jól jár, mert Gréta imád motorozni) villám gyorsan a bölcsibe érnek - vigyázni is kell vele mert pont beköszöntött nála az a korszak, hogy nem akarja meghallani, ha kiabálunk neki, hogy lassítson vagy álljon meg így a balesetek elkerülése végett, ha nem fogad szót elvesszük tőle a motort akármenniyre sír, ezt meg kell tanulnia  a saját éppsége érdekében. Hazafelé már nehézkesebb, a reggeli 8 perces út hazafelé több, mint 45 perc, mert mindenhol leszáll a motorról, pocsolyákban ugrál, botokat gyűjt a kutyusoknak, akikkel útközben találkozunk és persze kiköti, hogy mennünk kell a "bótba".
Igazi nő imád vásárolni, ráadásul általában nem is elég neki, ha bemegyünk az abc-be, esetleg a pékségbe, zöldségesbe tovább folytatná és hisztizve szoktunk hazaérni, mert ő bizony még több boltba akart volna menni.

Otthon sok minden leköti, ugyan még most is szeret mesét nézni (jelenleg Shrek a nyerő), de leginkább azt szereti, ha az ölünkbe ülhet és olvasunk neki, vagy ő lapozgatja a mesekönyveket és "olvas" magának, legózik, épít, rajzol, kirakózik, főzőcskézik. Többnyire hív minket hogy hogy együtt játszunk, de már vannak olyan rövidebb időszakok, amikor egyedül akar játszani, ilyenkor ki is küld minket a szobájából.
Hétvégente, közös programként együtt szoktunk sütni, mert a süti meg a csoki minden mennyiségben jöhetne. Így hétvégente amellett, hogy együtt ügyeskedik velem  (odatolja a konyhapulthoz a székét feláll rá, méricskél, önt és kavar) utána jólesően fogyasztja az általa készített sütit.

Az étkezése egyre kiszámíthatatlanabb, sokat válogat és az ízlését is inkább érdekesnek mondanám.
Amit a bölcsődében állítólag habzsol azt otthon meg se hajlandó kóstolni, ellenben a Krisztiánnak készített húsgombócot chilis, fűszeres paradicsomszósszal és tésztával kétpofára tömte magába. Imádja a töpörtyűt, a főtt tojást (főként a fehérjét), a rántottát, a sajtokat, a szalámit (egyéb felvágott nem igazán jöhet szóba). A nyers zöldség evése otthon nulla, a bölcsődében állítólag megeszi a paradicsomot és az uborkát. A süti és a csoki jöhetne minden mennyiségben, de ezt korlátozzuk igen rendesen. Volt 2 durva hetünk amikor megivott napi 3 liter teát (nem nem tudtam kevesebbet adni, mert ha csak fél decit, decit öntöttem neki azonnal ordított, hogy ez nem elég. De megelégeltem, hogy minden reggel úszott a pisiben, és mást se csináltam, mint pizsamát mostam, így megszüntettem az ízesítést (se méz, se cukor, csak c vitamin kerül bele) így végre normalizálódott a helyzet.

Lekopogom most épp nem beteg, viszont az ekcémája elhatalmasodni látszik 😢
Az egész testén és az arcán foltokban jön elő, száraz, hólyagos, vörös, viszket az meg csak apróság mindezek mellett, hogy csúnya. Kenem a gyógyszertári kikevert krémmel, amit a doktornő írt rá, de nem látszik, hogy javulna sőt, így vissza kell mennünk hozzá. Bőrgyógyászatra sajnos nem jutunk el, mert 3 hónapos a várólista, így mire bejutnánk a addigra a nyári hónapokra amúgy is elmúlna neki (tavaly én jártam így, tavasszal kértem időpontot, amikor burjánzott a kezemen az ekcéma, nyárra kaptam is időpontot, de mivel nyáron amúgy is elmúlik, megvonták a vállukat és közölték, hogy majd akkor menjek vissza amikor újra kijön a bőrömön... 😩).
Szóval most a következő projektem az lesz, hogy kivezessem az étrendjéből a tejtermékeket, mert az is csak ráerősít bár itt még lesz egy harcom a bölcsődével is, mert a tünetek enyhüléséhez arra is szükség van, hogy ott se kapjon tejet, kávét, kakaót.

A magassága úgy néz ki, hogy (lehet csak kis időre, de) megállt 99 cm magas -őrület, hogy mennyire megnyúlt. A súlya csak kis mértékben nő, most 14,5 kg. Szóval egy átlagos 3 éves méreteivel rendelkezik.

Most hogy jobb idők lettek a Papa összeszerelte neki a kerti műanyag kisházát, előkerült a tatai kismotor, és tricikli is (a pedálokkal nem tud mit kezdeni, hiába mutatjuk, magyarázzuk neki, hogy tegye rá a lábát és nyomja a pedálokat, hiába segítünk egy fél fordulat után csak lelógatja és várja a csodát... korai még neki a pedálozás). Jártunk a Cseke-tónál etetett a papával kacsákat utána pedig még vonatokat nézni is elmentünk, mert ez nagy szerelem Grétánál.

A múlt héten voltam kineziológusnál, hogy megoldjuk a fürdés problémáját, mert bizony már fél éve húzódik és amellett, hogy ez már mindenkit kikészít, tarthatatlan, hiszen jön a jó idő, a meleg meg a kinti játszóterezések homokozások ideje, amikor is napi 2 kg homokot szállítunk majd haza a ruhájában, a testén és a hajában, addigra ennek meg kell oldódni, akkor már nem játszható meg a heti 1 fürdés.
Sok jó tanácsot kaptam, plusz stressz oldó gyakorlatokat is magamnak, mert most a legfontosabb az előrelépéshez az én lelki egyensúlyom, hogy Gréta is ebbe tudjon kapaszkodni, ne pedig a félelmeimbe és az aggályaimba.
Apa készített neki egy kis naptárt, amit kiragasztottunk a komódja fiókjára, neki szemmagasságba, készített matricákat, meg én is veszek még jó pár csomaggal. Minden sírásmentes fürdésért jár egy matrica, minden bilibe, vagy wc-be pisilésért jár egy matrica, valamint minden reggel, ha száraz pelenkával ébred, akkor azért is jár egy matrica.
Beszámolok majd a fejleményekről, hogy, hogyan haladunk. Sőt lehet, hogy majd egy külön bejegyzést is szentelek ennek a témának.

Múlt héten voltam bent a bölcsődében alvásidőben fogadóórán a mi gondozónéninknél. Sajnos ő már csak a héten lesz bent, mert nyugdíjba megy, de mielőtt leadja a hozzá tartozó 6 kisgyerket, minden szülővel szeretett volna beszélgetni a fejlődésükről. Összességében ezeket tudtam meg Grétáról, a bölcsődében töltött 1 évéről:

  • nagyon erős személyiség, irányító, nagy hangú, erélyesen lép fel azokkal akik nem úgy csinálják, ahogyan ő elképzelte (ebben semmi új infó nincsen ezt már mi is tudtuk róla nagyon régóta)
  • Az alkalmazkodás - a csoporttársakhoz -  is egyre jobban megy neki, bár még akad hajhúzás, odacsapás, de rengeteget magyarázva neki megérti, hogy ilyet nem szabad csinálni és csendesen lehiggad
  • nagyon sokat fejlődött a beszéde tavaly ilenykor minden őőő, eeee, meg cicccc volt, most pedig tényleg eljutottunk az egész mondatokig, mondókázik, énekel, rengeteget beszél a gondozónéniknek és a társainak is. Terike megemlítette, hogy látszik, hogy sokat foglalkozunk vele, mert már nem csak "babás" nyelven beszél, hanem sok felnőtt szót is használ  - nem, nem káromkodik! 😜 😂
  • Nagyon ügyesen megtanult egyedül enni, pedig sokat küzdöttünk az elején a a kanalazással (napi 5 váltás koszos ruhát vittem haza az első fél évben), mostanra általában előkét sem adnak rá, maximum2-3 havonta hozok haza egy maszatos pólót
  • Míg kezdetben nem nagyon érdekelték a mesék, addig mostanra minden alkalommal lekucorodik a szőnyegre és el nem mozdul a mese végéig, sőt "még egyszer" felkiáltással újra mondatná az egészet
  • Az ének és a tánc a mindene a bölcsődében is, ha éppen nem énekel a csoport ő akkor is rákezd, amikor eszébe jut egy dallam, ez a fő erőssége.
  • Az alkotás....hát hogy is mondjam. Minden szülő (szeretné, ha) úgy gondolja, hogy az ő gyereke e legszebb, a legjobb, a legokosabb, a legügyesebb... Valójában látni, hogy miben kiemelkedően ügyes, mi az amiben egy szinten van a többiekkel és mi az amiben kicsit hátrébb jár. Nos Grétánál ez az alkotás (rajz, színezés, festés, ragasztás) - A bölcsődei fényképeknél is már észrevettem, hogy minden gyerek leül az alkotósarokban az asztal köré, kivéve Grétát - ő mindig áll. A művet megnézve látszik az, amit a gondozónéni mondott: nincs türelme pepecselni ilyesmivel legtöbbször csak odamegy ténfereg tesz vesz, de ha valami egy picit is érdekesebbnek tűnik rögtön otthagyja az egészet és szinte kilő a helyéről 😄
De ez nekünk lényegtelen, minden ira-firka becses nekünk és sose várnánk el tőle, hogy csodagyerek legyen, és mindenből kitűnően teljesítsen, Ő pont úgy jó ahogyan van. Nem egy kisangyal, nem egy törpe zseni, csak egy nagy szájú, nagyon határozott személyiségű kisgyerek, aki szeret irányítani, egyfolytában csacsogni, sokat futkározni, motorozni, szeret a konyhában velem sertepertélni, imád énekelni és táncolni, szeret cicaként hozzánk bújni, de már most szüksége van a szabad térre, nagyon tud szeretni, de hamar méregbe gurul és akkor egy kis puffancs. Ő a mi kicsi lányunk aki a maga tökéletlenségében, nekünk tökéletes gyerek!

Mi eközben dolgozunk, próbáljuk megszervezni a nyári szünidőt és tovább haladni a lakás felújítással korszerűsítéssel. Erről majd még olvashattok később bővebben.




Tavaszi játék a Csibekalandokon 2017

 
Kedves Mindenki!

Akik követik a Csibekalandok facebookos oldalát már tudják, hogy időnként meglepem őket egy kis játékkal, de most úgy döntöttem (mivel nem mindenki olvas és követ mindenhol ezért) ide is elhozom a játékot.
A nyeremény egy általam készített fonott tesztil kopogtató és egy mércéskanál szett.
A játékban való résztvételhez nem kell  mást tenni, mint írni nekem kommentben, üzenetben, e-mailben, hogy mikről szeretnétek olvasni a Csibekalandokon.
A játék március 13-án este 9 óráig tart. Sorsolni pedig Grétával március 14-én este 7-kor fogunk.
Ha van kedvetek játszani itt az alkalom, így duplán nyerhettek, hiszen nem csak az általatok preferált témákról olvashattok ezután is, hanem az ajándékokat is megnyerhetitek.
Kinek van kedve játszani? 💝😉

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...